Vion Food Group

Nieuws Jaarcijfers

AVP en corona drukken resultaat Vion flink

24 Maart 2022

Vion heeft het 'turbulente' jaar 2021 met flink lagere resultaten afgesloten. De ebitda van het bedrijf daalde met liefst €82 en kwam uit op €40 miljoen.

Er werd onder de streep een nettoverlies geleden van €29 miljoen. In 2020 kon Nederlands grootste slachtconcern nog een positief resultaat van krap €53 miljoen bijschrijven. De omzet van Vion daalde met 6,2% tot €4,6 miljard. Het verkochte volume liep met 1,9% terug.

2021 turbulent jaar
Vion topman Lotgerink noemt 2021 een turbulent jaar. Het bedrijf had flink last van de veranderde marktomstandigheden voor varkensvlees, gestegen productiekosten en grote uitdagingen in de logistieke keten. Lotgerink noemt het een 'ongekende combinatie van uitdagende wereldwijde ontwikkelingen en marktdynamiek'. Met name de Duitse activiteiten werden hierdoor sterk negatief beinvloed.

Virussen drukken met name Duitse resultaten varkens
Vion had met name in Duitsland veel last van de gevolgen van corona en Afrikaanse varkenspest (AVP). Coronabesmettingen onder personeel remden de productiecapaciteit. De uitbraken van AVP zorgden ervoor dat de exportposities richting Azië onder druk stonden. Het gevolg was een overaanbod varkensvlees op de Europese en met name de Duitse markt. Ook zette het de varkenspopulatie in het land onder druk.

Op de rundvleesmarkten was juist sprake van stijgende prijzen. Vion spreekt over een afnemend aanbod dat in 2021 een gelijkblijvende vraag trof. De prijzen voor runderen stegen met name in de tweede helft van het jaar snel. De versvleesmarkt heeft volgens Vion altijd tijd nodig om de prijzen naar boven toe aan te passen, waardoor ook hier de marges van het bedrijf wel wat onder druk kwamen te staan.

Over het jaar 2021 zal Vion geen dividend uitkeren aan aandeelhouder NCB, dat onderdeel is van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Over 2020 werd afgelopen jaar nog €17,5 miljoen overgemaakt.

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden toont Vion zich tevreden met het feit dat het de sterkte marktpositie afgelopen jaar heeft kunnen behouden. Voor het jaar 2022 zijn de verwachtingen evenwel onzeker. Vion noemt de mogelijke impact van nieuwe coronavarianten, het conflict in Oekraïne, de verspreiding van AVP en de oplopende inflatie als factoren die het resultaat in het lopende jaar kunnen gaan beïnvloeden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Agribusiness

Nederlandse agroreuzen in woelig vaarwater

Nieuws Varkens

Vion geeft duidelijk signaal af en verlaagt varkensprijs

Nieuws Samenwerking

Vion en Danish Crown sluiten pact in Duitsland

Interview Lotgerink en Klimp

CEO Vion: 'Beter de pijn nemen, dan doormodderen'

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox