Vion Food Group

Nieuws Jaarcijfers

AVP en corona drukken resultaat Vion flink

24 Maart 2022

Vion heeft het 'turbulente' jaar 2021 met flink lagere resultaten afgesloten. De ebitda van het bedrijf daalde met liefst €82 en kwam uit op €40 miljoen.

Er werd onder de streep een nettoverlies geleden van €29 miljoen. In 2020 kon Nederlands grootste slachtconcern nog een positief resultaat van krap €53 miljoen bijschrijven. De omzet van Vion daalde met 6,2% tot €4,6 miljard. Het verkochte volume liep met 1,9% terug.

2021 turbulent jaar
Vion topman Lotgerink noemt 2021 een turbulent jaar. Het bedrijf had flink last van de veranderde marktomstandigheden voor varkensvlees, gestegen productiekosten en grote uitdagingen in de logistieke keten. Lotgerink noemt het een 'ongekende combinatie van uitdagende wereldwijde ontwikkelingen en marktdynamiek'. Met name de Duitse activiteiten werden hierdoor sterk negatief beinvloed.

Virussen drukken met name Duitse resultaten varkens
Vion had met name in Duitsland veel last van de gevolgen van corona en Afrikaanse varkenspest (AVP). Coronabesmettingen onder personeel remden de productiecapaciteit. De uitbraken van AVP zorgden ervoor dat de exportposities richting Azië onder druk stonden. Het gevolg was een overaanbod varkensvlees op de Europese en met name de Duitse markt. Ook zette het de varkenspopulatie in het land onder druk.

Op de rundvleesmarkten was juist sprake van stijgende prijzen. Vion spreekt over een afnemend aanbod dat in 2021 een gelijkblijvende vraag trof. De prijzen voor runderen stegen met name in de tweede helft van het jaar snel. De versvleesmarkt heeft volgens Vion altijd tijd nodig om de prijzen naar boven toe aan te passen, waardoor ook hier de marges van het bedrijf wel wat onder druk kwamen te staan.

Over het jaar 2021 zal Vion geen dividend uitkeren aan aandeelhouder NCB, dat onderdeel is van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Over 2020 werd afgelopen jaar nog €17,5 miljoen overgemaakt.

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden toont Vion zich tevreden met het feit dat het de sterkte marktpositie afgelopen jaar heeft kunnen behouden. Voor het jaar 2022 zijn de verwachtingen evenwel onzeker. Vion noemt de mogelijke impact van nieuwe coronavarianten, het conflict in Oekraïne, de verspreiding van AVP en de oplopende inflatie als factoren die het resultaat in het lopende jaar kunnen gaan beïnvloeden.

boerenbusiness.nl

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
In tijden als deze houden we je graag op de hoogte van objectieve en transparante marktinformatie, aangevuld met heldere prijzen en noteringen. Daarom haal je deze maand meer uit jouw gratis Boerenbusiness Account. Je krijgt van ons in de maand juli 10 gratis premium-artikelen cadeau. Meld je aan
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vion verliest fors aantal varkens in Duitsland

Analyse Varkens

Heeft Vion rumoer effect op Duitse varkensprijs?

Nieuws Export

Lockdowns China hinderen export vlees en zuivel

Nieuws Varkens

Tönnies leed fors omzetverlies in 2021

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief