Shutterstock

Nieuws Vlees

CEO's vleesgiganten door politiek gehoord om inflatie

14 April 2022 - Stef Wissink

De CEO's van de grote Amerikaanse vleesverwerkers Cargill, JBS, Tyson Foods en National Beef Packing gaan getuigen voor het Amerikaanse congres. De zitting gaat over de rundvleesmarkt en de fors gestegen prijzen voor consumenten.

De hoorzitting is een intitiatief van het agrarisch comité van het 'Huis van Afgevaardigden', onderdeel van het Amerikaanse congres. Het comité vindt het belangrijk dat de CEO's hun visie op de gang van zaken toelichten. De vleesverwerkende bedrijven in de Verenigde Staten maken afgelopen jaren namelijk miljarden aan winst. Tegelijkertijd zijn de prijzen voor veehouders onvoldoende meegestegen. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in januari al een maatregelenpakket aan om de concurrentie in de sector te bevorderen.

Verboden prijsafspraken schering en inslag?
In het verleden werden veel Amerikaanse vleesverwerkers al op de vingers getikt door de overheid. Alhoewel het vrijwel nooit tot een daadwerkelijke veroordeling komt, hebben de grote vleesbedrijven verschillende malen rechtszaken aangaande verboden prijsafspraken voor tientallen miljoenen dollars afgekocht.

Tijdens de hoorzitting voor het congres geven ook veehouders en vertegenwoordigers uit de landbouw uitleg over wat de marktmacht van de grote bedrijven voor hun positie in de keten betekent. Recent klinkt er meer politieke roep actie tegen marktmacht te ondernemen. De marktstructuur is deels de oorzaak van de inflatie van voedselprijzen voor consumenten, zo wordt gezegd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stef Wissink

Stef Wissink is redacteur bij Boerenbusiness en schrijft over de actuele marktontwikkelingen op de zuivel- en varkensmarkt. Ook volgt hij de Nederlandse en internationale agribusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox