Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Stikstof

Rabobank gaat schuld van boeren niet kwijtschelden

13 Juli 2022 - Redactie Boerenbusiness

Rabobank gaat schulden van agrarisch ondernemers niet kwijtschelden. De Tweede Kamer nam onlangs een motie aan waarin staat dat banken mee kunnen betalen aan de landbouwtransitie om zo uit de stikstofcrisis te komen. Wel ziet de bank een leidende rol voor zichzelf weggelegd. Dit heeft een woordvoerder van de bank aan NU.nl laten weten.  

Het kwijtschelden van schulden is volgens de Rabobank geen optie, omdat toezichthouders van de Europese Centrale Bank (ECB) daar kritisch tegenover staan. Leningen kunnen alleen worden kwijtgescholden als er sprake is van achterstallige betalingen van rente en aflossingen en als bedrijven geen onderpand (zoals landerijen of machines) hebben. Dat komt bij agrarische bedrijven niet vaak voor.

Focus op koplopers
De Rabobank zegt boeren perspectief te willen bieden, zo vertelde een woordvoerder eind juni aan Boerenbusiness. De bank blijft open voor nieuwe klanten, maar zal zich daarbij richten op koplopers in de agrarische sector

Eind juni gingen er geluiden rond dat er sprake zou zijn van een financieringsstop voor ondernemers in de melkvee-, varkens- en pluimveehouderij. Bronnen binnen de bank lieten toen weten dat hiervan geen sprake is, maar dat er wel diverse aanpassingen worden doorgevoerd. De stikstofplannen zijn de aanleiding hiervoor, omdat die de ondernemersperspectieven inperken. Wat die aanpassingen concreet zijn, wil de bank niet zeggen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden