Agrifirm

Nieuws Jaarcijfers 2022

Tegenwind zichtbaar in resultaat Agrifirm

29 Maart 2023 - Wouter Baan

2022 was voor Agrifirm naar eigen zeggen een uitdagend jaar, voornamelijk ingegeven door de volatiele grondstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. De winst en daarmee het dividend voor de leden doen daardoor een behoorlijke stap terug. Ook de voerafzet is onderhevig aan erosie, terwijl de plantaardige afzet wel toeneemt.

Uit een omzet van €2,81 miljard boekt Agrifirm een winst van €24,1 miljoen. Dit is aanzienlijk lager dan in 2021 toen €33,9 onder de streep overbleef. Het dividend gaat daarmee ook omlaag van €25 naar €14,3 miljoen. De teruglopende winst is een gevolg van de volatiele grondstofprijzen, zegt CEO Dick Hordijk in een toelichting op de cijfers. Dit deed ook een aanslag op de kasstroom dat van €38,5 miljoen terugging tot krap €15 miljoen. Ook dierziektes, in de vorm van vogelgriep, rijdt het resultaat in de wielen.  

Wat verder opvalt is dat de buitenlandse deelnemingen van de coöperatie in Algerije, China en Oekraïne een negatieve stempel op het resultaat drukken, met een verlies van €200.000. Dat was in 2021 ook al zo. 

Krimp in voer, groei in plantaardig
Niet alleen de financiële cijfers, maar ook de voerafzet doen een stap terug. De afzet van mengvoer daalde met zo'n 6% tot 3.401 ton. In het oog springt ook de dalende afzet van co-producten dat via dochteronderneming Bonda gaat. Met een afzet van 986.000 ton daalde het volume voor het eerst sinds lange tijd onder grens van 1 miljoen. Sinds 2018 is de afzet van bijproducten zelfs gehalveerd. Een opvallend snelle daling in tijden dat het inzetten van reststromen juist in de belangstelling staat. De totale afzet van diervoeders daalde met ruim 5%. Hoewel Agrifirm de cijfers niet per diercategorie specificeert, is het aannemelijk dat de krimp vooral in de varkenssector zit. 

De plantaardige tak laat betere cijfers zien. De afzet van kunstmest en akkerbouwproducten groeide met 8,5% tot 750.000 ton. Ook de omzet van gewasbeschermingsmiddelen zit in de lift en passeerde voor het eerst de €150 miljoen.

Lees hier ook het interview met Agrifirm-CEO Dick Hordijk over de jaarresultaten en bredere ontwikkelingen in de Nederlandse landbouwsector. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Interview Dick Hordijk

'Als Agrifirm nu de tering naar de nering zetten'

Nieuws Jaarcijfers

Miljoenenverlies dwingt Agrifirm tot reorganisatie

Analyse Voer

Middelgrote voercoöperatie ook vatbaar voor krimp

Nieuws Granen

Dit doen de poolprijzen graan bij Agrifirm

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden