Varkenssector overleeft stapelen van regels niet

De Nederlandse varkenshouderij verkeert in een crisis. Het wegvallen van de export naar Rusland heeft pijnlijk duidelijk gemaakt wat het effect is van de regels die wel aan Nederlandse varkenshouders worden gesteld, maar niet aan Duitse of Deense varkenshouders. De varkenshouderij gaat woensdag 26 augustus met staatssecretaris Dijksma praten over oplossingen. VVD-Kamerlid Helma Lodders zegt dat het belangrijk is dat de boven Europese regelgeving wordt afgeschaft om een gelijk speelveld te creëren en de kostprijs te verlagen. Op dit vlak kunnen snel stappen worden gezet om de problemen op te lossen. ‘We moeten ons realiseren dat boeren het stapelen van maatregelen op maatregelen uiteindelijk niet overleven. Als we hiermee doorgaan, kan de sector uit Nederland verdwijnen en dat is iets wat we niet willen.’

25 Augustus 2015|Interview Helma Lodders

9 reacties
Reacties Reageer
Gebruiker
Jan Baars 25 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/videos/videos/bbtv/video/10865394/Varkenssector-overleeft-stapelen-van-regels-niet]Varkenssector overleeft stapelen van regels niet[/url]
Het is helaas meer als nodig dat er een regelgeving is op het houden van dieren in de veehouderij en alles wat er omheen hangt. Terug glijden naar een minimum niveau is een stap terug. Beter is om te kijken hoe de sector zich kan onderscheiden van de bulk, immers daar liggen de kansen.
Daarnaast mag er zeker niet voorbij gegaan worden aan het feit dat de consumptie van vlees afneemt, iemand die nu 1 karbonade eet gaat er echt geen twee eten omdat de sector een overcapaciteit kent.
Er zal helaas dus ook gesaneerd moeten worden.
Gebruiker
schoenmakers1 25 Augustus 2015
Jan Baars, als jij je wilt onderscheiden door meer te doen zou het jou keuze moeten zijn, maar laat andere niet in die onzin geloven, laat ondernemers ondernemen, en begrens ze niet op allerlei manieren, hier gaat iedereen aan kapot
Gebruiker
mirianne 25 Augustus 2015
Dus volgens Helma zou de Nederlandse kostprijs van 1 kilo varkensvlees 21 cent hoger liggen dan diezelfde kilo vlees uit Denemarken of Duitsland. Dat is er flagrant over,toch?
Gebruiker
Arie 25 Augustus 2015
Met verbazing heb ik bovenstaand nieuwsbericht gelezen. De sector heeft indertijd gekozen voor volume en niet voor een onderscheidende kwaliteit. Het gevolg is dus nu een enorme hoeveelheid varkens met dito uitstoot. Verwacht de NVV nu werkelijk dat de overheid het probleem van de mestberg voor de varkenshouders gaat oplossen? Of dat de overheid de teugels in het moeizaam teruggedrongen antibioticagebruik weer laat vieren? De maatregelen rond mest en antibiotica zijn misschien geen zegen voor de varkenshouder maar zijn dat wel voor de consument en burger. En is het niet juist de slechte relatie (en reputatie) die de varkenshouderij heeft met de consument de bron van het probleem? Persoonlijk eet ik niet veel varkensvlees meer: de smaak is matig, de geur onaangenaam en van de zogenaamde kiloknallers blijft maar weinig over in de braadpan. Natuurlijk is het vervelend voor de individuele varkensondernemer maar ik sluit me aan bij varkenshouder Johnny Hogenkamp die vorige week stelde dat de varkenshouderij in Nederland ingehaald en failliet is. Laten we nadenken over een deugdelijke sanering.
Gebruiker
harco 25 Augustus 2015
zie de gesprekken op niets uitlopen.
Er is gewoon teveel vlees en daar kan de regering ook niets meer aan doen.Saneren of fokverbod is enigste manier om europees het probleem te verhelpen.
Door harde bureaucratie hier zijn de varkenhouders gedupeerd tov
andere europese landen wat welzijn en mileu betreft. Ik zie niet gebeuren dat de luchtwassers ed weer afgebroken worden. Varkenshouders zijn gewoon afgeslacht door bureaucratie ze zijn hun
geld immers al kwijt aan al die investeringen.
Heelaas!
Gebruiker
Winner 25 Augustus 2015
Dit is nu typisch "politiek geneuzel" van de hoogste plank.
Of met andere woorden : als het kalf verdronken is dempt men de put.
Als de VVD zo begaan was met onze varkenshouderijsector, dan hadden ze in 1998 al over kostprijsverlagende maatregels moeten na denken, en niet mee moeten gaan in alle regels die ons van bovenaf opgelegd zijn door de jaren heen, die alleen maar kostprijsverhogend hebben gewerkt.
De eerste 2 ministers van landbouw na de varkenspest waren Van Aartsen en Brinkman, zij hebben de herstructurering van onze sector opgestart met nieuwe regels, die de kostprijs opdreef.
Beide kwamen uit het VVD kamp, en na 17 jaar komt uitgerekend een VVDer ons vertellen dat onze kostprijs ruim 20 cent te hoog is!
Nee, VVD ga ergens anders maar zieltjes winnen, en hou ons niet langer voor de gek, en zeg waar het op staat, maar van pappen en nathouden is nog nooit iemand beter geworden.
Gebruiker
big-varken 26 Augustus 2015
harco

Een fokverbod is niet nodig....alleen een echt marktprijs voor de biggen en de varkenshouderij is zo weer in balans.

Ze komen niets verder....
Het duurt wel erg lang voor ze er aan gaan toegeven maar we komen uit bij een echte marktprijs voor de biggen... daar gaat geen weg aan voorbij!!!!

Niet zo moeilijk doen als het makkelijk kan!!
Gebruiker
berkvens 3 September 2015
de enige oplossing is minder varkens
een warme sanering voor de stoppers
prijs wordt bepaald door Europa (Duitsland)
mb
Gebruiker
schoenmakers1 3 September 2015
de enige oplossing is minder extra regels, als we het niet redden onder dezelfde omstandigheden als het buitenland hebben we geen bestaansrecht, maar zoals het nu is, dat dijksma erg veel kostprijsverhogende regels oplegd voor de sector dan moet zij ook voor de oplossing zorgen
Gebruiker
geert 6 September 2015
@winner,van Aartsen is VVDer ,Brinkman ,je bedoelt Brinkhorst was D66er,rectificatie van mij !
U kunt niet meer reageren.