Agribusiness

Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

De financiële markten waren in de eerste week van april even in shock, toen de laatste economische cijfers over de banen en de inflatie uit de Verenigde Staten binnenkwamen. Hierdoor kukelde onder meer de euro/dollar naar beneden. En hierdoor kan de eurozone opeens zomaar de trendsetter worden in het verlagen van de rente, vertelt Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst.
Vandaag 15:50 uur
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs zet forse stap naar beneden

De olieprijs is deze week fors gedaald. Aan de ene kant verwacht de markt niet dat de geopolitieke spanningen tussen Israël en Iran tot een lager olieaanbod zullen leiden. Daarnaast vallen recente indicatoren van de Chinese economie tegen.
Gisteren 10:00 uur

Podcast BB Marktkwartier

'Melkprijs 4 tot 5 cent hoger voor mestcompensatie'

Mest is het hoofdpijndossier voor de Nederlandse melkveehouderij. In Boerenbusiness Marktkwartier bespreken onze marktspecialisten Wouter Baan en Klaas van der Horst met presentator Eric de Lijster de huidige stand van zaken en de mogelijke scenario's in het mestdossier. De trend in de melkprijzen komt voorbij aan de hand van de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker.
Dinsdag 10:00 uur
gas

Analyse Energie

Nerveuze gasmarkt in de ban van geopolitiek

De gasprijs heeft door verschillende geopolitieke gebeurtenissen een flinke stap naar boven gezet. Aanvallen op Oekraïense opslagen zetten de stijging in gang en door de Iraanse aanval op Israëlisch grondgebied bleef de correctie beperkt. Door de grote productie uit hernieuwbare bronnen en van Franse kernenergie, bleef een stijging uit.  
Dinsdag 08:00 uur
frites

Achtergrond Aardappelen

Hoe Thuisbezorgd en de airfryer oogst 2023 redden

Na een grillig groeiseizoen hebben aardappelverwerkers te maken gehad met een wisselende aardappelkwaliteit. Toch resulteerde dat niet in grootschalige afkeur van partijen. Het gemiddeld verwerkingsrendement is zelfs bijzonder hoog te noemen. De reden daarvoor moet misschien wel worden gezocht bij een van meest bekende aan snacks gerelateerde uitvindingen van de laatste decennia: de airfryer. Ook de opkomst van de populaire maaltijdbezorgdienst Thuisbezorgd speelt een rol.
Maandag 09:00 uur
Rob Jetten

Opinie Kasper Walet

Jaagt demissionair kabinet bedrijven het land uit?

In de niet aflatende strijd van Rob Jetten, onze minister van Klimaat en Energie, valt weer een nieuw dieptepunt te noteren. Zelfs in demissionaire staat gaat deze zelfbenoemde 'klimaatdrammer' door met onze economie kapot te maken om onze aarde te redden. Voor zover dat al nodig is.
Maandag 08:00 uur
olie olieraffinaderij

Analyse Energie

Olieprijs stijgt weer na korte pauze

De olieprijs schommelde deze week behoorlijk. Even was er een pauze in de rally, aangezien een groot aantal handelaren besloten te verkopen. Al snel pikte de markt het momentum echter weer op, aangezien verdere escalatie in het Midden-Oosten nog altijd op de loer ligt.
11 April 2024
Synlait

Analyse Melk

Hoe zuivelbriljant Synlait diep in een crisis kwam

Het Nieuw-Zeelandse Synlait zit in zwaar weer. De winstgevendheid van het bedrijf, dat zich richt op de productie van hoogwaardige zuivelingrediënten, staat zwaar onder druk en het zit met fikse schulden opgezadeld. Daarnaast leeft het bedrijf in onmin met haar grootste klant die tegelijkertijd ook aandelen in Synlait heeft.
9 April 2024
akkerbouw elektriciteit

Analyse Energie

Weer zet toon op de elektriciteitsmarkt

Na een korte daling is de gasprijs weer gestegen. Een kleine verstoring op het Noorse gasnet en kouder weer zijn verantwoordelijk voor de stijging, al blijft de prijs op de TTF onder de Aziatische LNG-prijs. Ondertussen daalde de stroomprijs vorige week fors door de ruime beschikbaarheid van hernieuwbare energie.
9 April 2024
biggen

Analyse Varkens

Biggenafzet loopt net even wat minder vlot

Een combinatie van een licht toenemend aanbod en een afkalvend gebrek aan vertrouwen in de varkensprijzen maakt dat de biggenafzet iets minder vlot gaat dan een paar weken geleden.
8 April 2024
Nutreco

Nieuws Voer

CEO Nutreco houdt het na drie jaar voor gezien

Fulco van Lede zwaait deze zomer af als CEO van Nutreco. Hij wordt opgevolgd door de Amerikaan David Blakemore die overkomt van dochterbedrijf Trouw Nutrition.
8 April 2024
aardappelen sorteren

Nieuws Aardappelen

Crispr-cas noodzaak maar geen wonderaardappel

Ook in Europa kunnen we niet zonder veredelingstechnieken als Crispr-Cas9, om onszelf in de toekomst van goede rassen te verzekeren. Dat zeggen onderzoekers aan de universiteit van Cambridge. De aardappel is bij uitstek hét gewas waar deze techniek een groot verschil kan maken. Maar, zo zeggen kenners direct, het is geen heilige graal. Verwacht geen wonderaardappel.
8 April 2024
euro economie portemonnee

Opinie Arjan Ausma

Wee ziene oogn nich lös döt möt vaak de knip lös doon

Terwijl ik de deur van de boerderij achter me dichttrek, loop ik peinzend naar de auto. Hoe hier weer mee verder? Ik had net een goed gesprek met mijn klanten. Een man en vrouw in maatschap, die de afgelopen jaren goed geboerd hebben. Fiscaal vliegen de winsten zogezegd door het plafond. Maar, nu vallen de blauwe enveloppen op de deurmat.
5 April 2024
olie

Analyse Energie

Olieprijs weer in de lift door escalatie Midden-Oosten

De olieprijs heeft deze week een forse stap omhoog gezet. Met name de Israëlische aanval op een Iraans consulaat in Damascus zorgt voor de stijging. Al gaf nieuws over sterke economische resultaten in China en de Verenigde Staten daar de ruimte voor.
4 April 2024
zuivel kaas kaasproductie zuivelverwerking

Analyse Zuivelbusiness

Uiteenlopende richtingen op zwakke kaasmarkt

De foliekaasprijzen staan ook begin april in het teken van verlagingen. De seizoensmatige stijging van de melkproductie in de Europese Unie weegt dusdanig zwaar dat de markt futloos aanvoelt. Ondertussen heeft mozzarella wel een bodem gevonden, terwijl Cheddar minder last heeft van de prijsdruk.
3 April 2024
LNG

Analyse Energie

Gasnetbeheerder waarschuwt voor tekorten

Ondanks hogere wereldwijde LNG-prijzen blijft de Europese gasprijs behoorlijk constant. Opmerkelijk is dat Europese lidstaten minder LNG importeren om de reserves weer bij te vullen. De beheerder van het Nederlandse gasnet is niet gerust op de situatie en waarschuwt voor mogelijke tekorten. Ook de elektriciteitsprijs is stabiel en laag. Al was de prijs in het weekend vergeleken met de vraag aan de hoge kant.
2 April 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden