Agribusiness

veevoer voer brok veehouderij

Achtergrond Halfjaarcijfers

ForFarmers laat zich niet uit over verloop voerprijs

ForFarmers zag in het eerste halfjaar van 2022 de afzet van voeders flink dalen, maar de omzet in euro's juist fors stijgen. Vooral vanaf het tweede kwartaal van dit jaar kon het voerconcern de gestegen kosten van energie en grondstoffen (zoals granen) beter doorberekenen in de voerprijs aan de aangesloten veebedrijven in de vijf Europese landen waarin ForFarmers actief is.
Gisteren 14:15 uur
ForFarmers

Nieuws Halfjaarcijfers

Voerafzet ForFarmers daalt fors, ook lagere netto winst

ForFarmers heeft de voerafzet in de eerste helft van dit jaar stevig zien dalen. Het voerconcern, met het hoofdkantoor in Lochem, wijt dit met name aan de krimp van de varkenshouderij in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Gisteren 07:20 uur
zuivel supermarkt frankrijk zuivelconsumptie

Nieuws Zuivel

Frankrijk vreest lege zuivelschappen

Het piept en kraakt op de Franse zuivelmarkt. De gevolgen van de coronapandemie, stijgende inflatie, oorlog in Oekraïne en daaroverheen extreme droogte, drijven de zuivelprijzen naar recordhoogtes en het einde daarvan is nog niet in zicht. 
Eergisteren 10:00 uur
boerenprotest toekomst

Achtergrond Beleid

Boer ligt niet dwars, maar schreeuwt om perspectief

Door de inmiddels behoorlijk uit de hand gelopen situatie rondom de voorgestelde stikstofplannen van het kabinet, dreigt het perspectief voor de boeren in Nederland uit beeld te raken. De minister van Landbouw moet dat perspectief schetsen, maar houdt zich de laatste weken opvallend stil. In zekere zin is dat opmerkelijk te noemen.
Dinsdag 21:00 uur
Aalt Dijkhuizen

Boerenbusiness Agribusiness Award

‘Innovatie blijft belangrijk, ook in tegenspoed'

Stilstand is achteruitgang, ook in de agrifoodsector. Je moet voortdurend bezig zijn met vernieuwen, ook als het economisch tegenzit. Dat heeft de Nederlandse landbouw altijd als geen ander gedaan, wat haar ver gebracht heeft. Dat stelt Aalt Dijkhuizen.
Dinsdag 08:00 uur
aardappelen

Nieuws Droogte

Droogte in Engeland breekt records van 1976

Zelfs bij de personen die het niet zelf hebben meegemaakt is de status van 1976 bekend. Zeker in de agrarische sector. Heel Europa ging gebukt onder enorme droogte en de prijzen van veel producten schoten omhoog. Qua neerslag heeft Engeland de twijfelachtige eer dat het neerslagtekort van dat jaar is overtroffen deze zomer.
Maandag 15:45 uur
glastuinbouw sjaak van der tak

Nieuws Stikstof

LTO herkent terechtwijzing Van der Tak niet, lijkt hoax

LTO Noord herkent een terechtwijzing die afkomstig zou zijn van 9 van de 12 regio-afdelingen gericht aan landelijk voorzitter Sjaak van der Tak niet. Dit laat LTO weten na onderzoek in eigen kring. Men is er niet in geslaagd de afzender van het bericht op te sporen.
Maandag 15:02 uur
canada

Nieuws Kunstmest

Kunstmestban in Canada maakt boeren woedend

De Canadese premier Justin Trudeau heeft zich de woede van boeren en boerenorganisaties in het land op de hals gehaald. Als het aan hem ligt moet de sector 30% snijden in het gebruik van stikstofkunstmest om zo broeikasgasemissies te verlagen. Dit schiet de sector in het verkeerde keelgat, zeker nu de kosten van kunstmest door het dak zijn gegaan.
Maandag 12:45 uur
kunstmest

Nieuws Jaarcijfers

Duitse Baywa profiteert van investerende boer

Het Duitse agroconcern Baywa heeft een goede eerste helft van 2022 achter de rug. De omzet steeg met eenderde ten opzichte van de eerste helft van 2025 en de winst was ruim 2,5 maal zo groot. Vooral dankzij de agro-activiteiten.
Maandag 12:30 uur
kaas vlag

Nieuws Melk

CZ Rouveen houdt omzet per kaas stabiel

Coöperatie Rouveen heeft de omzet over 2021 met zo'n 10% weten te verhogen en kon de leden ook een hogere melkprijs uitbetalen, de omzet per verkochte kaas bleef ondertussen vrijwel stabiel.
Maandag 07:00 uur
licht tunnel

Opinie Han de Jong

Jacht naar inflatierecord, maar licht aan einde tunnel

De Nederlandse inflatie is op de maatstaf van het CBS opgelopen van 8,6% in juni tot 10,3% in juli. Het record (ik kan het nagaan over de laatste 60 jaar) staat op 11,1% dat in januari 1975 werd bereikt. Heel misschien gaan we dat oude record de komende twee maanden breken.
5 Augustus 2022
supermarkt vlees

Nieuws Demonstratie

Klimaatgroepen willen eerlijke vleesprijs

Tientallen jongerenorganisatie, zoals iniatiefnemers Youth for Climate, Studenten voor Morgen en de Jonge Klimaatbeweging organiseren zaterdag 27 augustus tussen 13.00 uur en 16.00 uur een groot protest in Den Haag voor een eerlijke vleesprijs. De organisatie wil met het protest milieuvriendelijke boeren een perspectief bieden en hoopt een forse klimaatwinst te boeken.
5 Augustus 2022
energie elektriciteit energieprijs

Nieuws Inflatie

Inflatie boven 10 procent, energieprijzen stijgen hard

De inflatie was in juli 10,3% hoger ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Vooral energie en huishuur stegen flink. Het is de eerste keer sinds september 1975 dat de inflatie boven de 10 procent uitkomt. In juni was de inflatie 8,6%.
4 Augustus 2022
In Ovo

Boerenbusiness Agribusiness Award

'De award dwingt je om goed na te denken'

Boerenbusiness reikt dit jaar voor de vierde keer de Agribusiness Award uit. De prijs voor bedrijven met een vernieuwde dienst of innovatief product met financieel voordeel voor de boer. Een van de genomineerden van afgelopen jaar is Ella van In Ovo. Hoe is het, het afgelopen jaar met ze gegaan?
3 Augustus 2022
slachterij varkensvlees

Nieuws Varkens

Forse daling aantal varkensslachtingen in VK

Het aantal varkensslachtingen in het Verenigd Koninkrijk gaat in de tweede helft van dit jaar fors dalen. De verwachting is daarbij dat ook in 2023 veel minder varkens worden verwerkt door de Britse slachterijen.
3 Augustus 2022
koeien weidegang

Nieuws Weidegang CBS

Steeds meer koeien in wei, maar ze grazen wel korter

Het aandeel melkkoeien dat in de wei graast, is in Nederland het afgelopen jaar weer gestegen. Wel staan de koeien jaarlijks korter in de wei, doordat steeds meer melkveebedrijven ze voor de nacht naar binnen halen.
2 Augustus 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief