Agribusiness

windenergie windturbine windmolen energie grasland

Opinie Han de Jong

Is krimpende economie van Duitsland ons voorland?

De industriële activiteit krimpt overal en de Duitse economie is in recessie, al mag je er dit niet over zeggen. De Amerikaanse economie groeit daarentegen iets sneller dan verwacht, waarbij het begrotingsbeleid en het monetaire beleid elkaar in de Verenigde Staten tegenwerken.
Vrijdag 17:00 uur
De Fryske

Nieuws Ondernemen

De Fryske wordt coöperatie van boeren én klanten

De Fryske in Lemmer, een maker van duurzame en vogelvriendelijke kazen, wordt geherstructureerd naar een coöperatie. Niet alleen boeren kunnen lid worden van deze zuivelcoöperatie, maar ook klanten van de Fryske kunnen mede-eigenaar worden.
Vrijdag 13:00 uur
Vion Food Group

Nieuws Ondernemen

Vion sluit Noord-Duitse slachtlocatie

Vion is van plan om een runderslachterij in het Noord-Duitse Bad Bramstedt te sluiten. Het vleesconcern bespreekt met de ondernemingsraad van de productielocatie de voorwaarden voor de sluiting.
Donderdag 15:15 uur
olie

Analyse Energie

Oliemarkt weer in de ban van OPEC+

De olieprijs maakte deze week een behoorlijk stijging door. Positieve prijsdruk is met name aan de aanbodkant van de markt te vinden. Langzaam maar zeker begint de oliemarkt namelijk te merken dat het wereldwijde olieaanbod door de productiedaling van OPEC+ lager uitvalt. Daarnaast lijkt ook de vraag naar ruwe olie door het naderende vakantieseizoen toe te nemen.
Donderdag 14:00 uur
zuivel boter

Analyse Zuivelbusiness

Hoge botervoorraad drukt consumentenprijs

De botermarkt staat in het teken van hoge voorraden. Om de afzet te stimuleren, stunten Duitse supermarkten daarom met de extreem lage prijzen. Toch ligt een aanhoudend stabiel marktbeeld voor de hand. 
Woensdag 10:20 uur
gas

Analyse Energie

Gasprijs daalt voor eerst sinds 2021 onder 30 euro

De gasprijs blijft maar zakken. Voor het eerst sinds de zomer van 2021 zakte de prijs op de TTF onder de €30 per megawattuur. Naast een goede doorloop van de LNG-importen begint de stroef lopende economie de gasprijs naar beneden te drukken. Daarnaast heeft de G7 aangekondigd weer in de Europese gasinfrastructuur te investeren.
Woensdag 08:00 uur
Drees Peter van den Bosch

Aangeboden: Woordvoerders toekomst

'Andere doelen kiezen dan laagste voedselprijzen'

We hebben beter voedsel voor gezondere mensen nodig. De basis is een landbouw- en voedselsysteem dat de natuur niet verder aantast, maar juist herstelt. Maak op basis van die uitgangspunten met alle betrokken partijen een nieuwe inrichting van het Nederlandse platteland, zodat boeren weten waar ze aan toe zijn en zien waar hun kansen liggen. En je zult zien dat het de mensen blijer en gezonder maakt.
Dinsdag 13:00 uur
elektriciteit

Analyse Energie

Record groene energie noopt tot afschakelen

De elektriciteitsprijs viel deze week lager uit dan voorgaande weken. Een combinatie van gunstige opbrengsten uit hernieuwbare bronnen drukken op het moment de groothandelsprijs van stroom. Op sommige moment werd zelfs zo’n grote hoeveelheden zonne- en windenergie opgewekt dat de bronnen werden afgeschakeld.
Dinsdag 10:00 uur
DCA Kees Maas Edwin Burgers Edwin en Kees

Interview Burgers & Maas

'Aardappeltermijnmarkt maakt volgende stap'

Met de toetreding van Archer Daniels Midland tot de aardappeltermijnmarkt op het Europees vasteland – door de overname van DCA Finance – krijgt deze futuresmarkt een flinke impuls. Dat denken Kees Maas en Edwin Burgers van DCA Groep.
Dinsdag 08:00 uur
DCA Kees Maas Edwin Burgers Edwin en Kees

Nieuws Termijnmarkt

Archer Daniels Midland neemt DCA Finance over

DCA Finance in Lelystad, broker op agrarische termijnmarkten van bijvoorbeeld aardappelen, wordt overgenomen door de Amerikaanse grondstoffengigant Archer Daniels Midland. Dit heeft ADM vanmorgen (maandag) bekendgemaakt. 'Deze overname is in het belang van de continuïteit van de aardappeltermijnmarkt', zo motiveert Edwin Burgers, directeur van DCA Groep, de stap.
22 Mei 2023
koers

Opinie Krijn J. Poppe

Als boer met spinnenweb en varkenscyclus handelen

Het is misschien niet de tijd van het jaar, maar we moesten het maar eens over spinnewebben hebben. De aanleiding is de varkensprijs, die afgelopen maanden aanmerkelijk hoger ligt dan een jaar geleden. De varkenscyclus beweegt zich in opgaande lijn.
22 Mei 2023
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente blijft stijgen ondanks lonkende recessie'

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen, de consumptie loopt achteruit, de lonen stijgen, de rente loopt op en de inflatie is nog altijd te hoog. Voor ondernemers zijn het, los van de politieke risico's, op zijn zachts gezegd uitdagende tijden. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst geeft in Boerenbusiness Valuta aan presentator Eric de Lijster zijn mening over de huidige ontwikkelingen en blikt vooruit. Ligt een recessie op de loer en wat doet de rente volgende maand als de centrale banken weer vergaderen? 
19 Mei 2023
olie

Analyse Energie

Oliemarkt lijkt geloof verloren in Chinese groei

De olieprijs was deze week behoorlijk in balans. Ondanks de zwakke resultaten van de Chinese industrie houdt het Internationaal Energieagentschap (IAE) vast aan de voorspelling dat de Chinese olieconsumptie in de tweede helft van 2023 boven de vraag uitgroeit. Door de zwakke economische situatie lijkt de markt echter sceptisch over de lezing van de situatie.
18 Mei 2023
Van Loon Group

Interview Van Loon & Van Ballegooijen

Van Loon Group wil marge in keten eerlijk verdelen

Na een lange carrière in de top van de zuivelsector koos Robert van Ballegooijen vorig jaar voor een overstap naar het vlees. Hij is nu driekwart jaar CEO bij Van Loon Group, dat in de afgelopen jaren een stormachtige groei doormaakte. Naast Van Ballegooijen is Roland van Loon aangeschoven voor het interview. Samen zijn ze nu bezig om de strategie van het bedrijf ten uitvoer te brengen. Hierbij wordt de opkomst van vleesvervangers nauwlettend in de gaten gehouden, maar blijft vlees de core business.
17 Mei 2023
gas

Analyse Energie

Europa wil minder Russisch gas importeren

De gasprijs is deze week voor de zesde week op rij gedaald. De importen van LNG verlopen nog altijd voortvarend. De voorspelde concurrentie van de Aziatische landen blijft namelijk nog altijd uit. Nu de Europese gasvoorziening redelijk goed verloopt, overwegen de G7 en de EU de importen van Russisch gas verder terug te dringen.
17 Mei 2023
stikstof natuur Overijssel

Nieuws Grond

Natura 2000 laat grondprijs tot een derde dalen

Ligt landbouwgrond binnen een Natura 2000-gebied, dan heeft dat een grote impact op de grondprijs. De waarde ligt gemiddeld een derde lager dan wat gemiddeld is. Tot 2,5 kilometer afstand neemt die invloed wel snel af. Het waarde drukkende effect is dan nog maximaal 5%, zo becijferen onderzoekers van de WUR samen met het Kadaster.
16 Mei 2023

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox