Agribusiness

gas

Analyse Gas

Gasprijs vindt nieuwe balans door kouder weer

De gasmarkt lijkt een nieuwe balans te hebben gevonden. Door de lagere temperaturen deze maand staat de gasprijs ongeveer 20% hoger dan vorige maand. Vooral dalende vulgraden zorgen volgens analisten voor de hogere gasprijs. Al lijkt de onenigheid in Brussel de gemoederen op de gasmarkt nog steeds te bedaren. Terwijl de gasprijs langzaam maar zeker oploopt blijven de lidstaten van de EU verdeeld over een eventueel prijsplafond.
Gisteren 17:00 uur
akkerbouw grond energie elektriciteit perceel

Nieuws Elektriciteit

Elektriciteitsprijs in de lift door lagere temperaturen

Afgelopen week is de prijs van stroom verder gestegen. De laatste zeven dagen kwam de stroomprijs voor het eerst sinds begin september op geen enkel moment onder de €300 uit. Vooral de hogere gasprijs zorgt voor duurdere elektriciteit, maar ook de beperkte productie uit hernieuwbare bronnen houdt de elektriciteitsprijs in zijn greep. Daarnaast voerde de regering de belasting op 'overwinsten' van elektriciteitsproducenten in.
Eergisteren 09:00 uur
regen modder

Nieuws Rabobank

'Economie blijft nog twee jaar doormodderen'

Het blijft de komende twee jaar doormodderen met de economie. Rabobank-economen verwachten een zeer beperkte groei van 0,6% komend jaar en 1% in 2024. Dat staat in het vandaag (5 december) verschenen Economisch Kwartaalbericht.
Maandag 09:53 uur
euro recessie

Opinie Han de Jong

Recessiegevaar voor Europa is levensgroot

De mondiale conjunctuur loopt ongebruikelijk sterk uiteen. Onze inflatie is in november sterk gedaald. Misschien is die nu over het hoogtepunt, maar de gasprijzen baren zorgen. Ook kopen Nederlanders minder spulletjes. Het recessiegevaar voor Europa is levensgroot.
Vrijdag 16:00 uur
olie olieraffinaderij

Analyse Olie

China houdt oliemarkt in zijn greep

Het Chinese Covid-beleid houdt de oliemarkt in haar greep. Verschillende lockdowns in grote steden leidde in midden november nog tot een stevige daling van de olieprijs. Nu China hun covidmaatregelen alsnog lijkt te verlichten, steeg de koers van Brentolie weer even snel. Al werd deze prijsstijging ook door druk op het internationale olieaanbod verstevigd.
Vrijdag 07:00 uur
Wouter & Klaas

Podcast Melkcast met Wouter & Klaas

Alles over circulair veevoer, melkstromen en innovatie

Waarom is FrieslandCampina een aantrekkelijke partij voor melkveehouders? Hoe zet je reststromen in als veevoer om de CO2-uitstoot op een melkveebedrijf te verlagen? En hoe dragen technische innovaties bij aan de verlenging van de levensduur van een koe? Tijdens een live-podcast op de RMV in Gorinchem legden Wouter Baan en Klaas van der Horst deze vragen aan Robbert Rothkrantz (Finance director coöperatie FrieslandCampina), Dick Kroot (CEO Looop) en Erik van der Meer (Solution manager DeLaval). 
1 December 2022
frites

Nieuws Aardappelen

Nederland nu al een grote winnaar op het WK

Het Nederlands elftal worstelde zich door drie wedstrijden op het WK voetbal in Qatar, maar in een ander klassement staat het land bovenaan. We praten dan over de export van frites naar de golfstaat. In aanloop naar het grote evenement hebben de Qatarezen al flink wat product ingeslagen.
1 December 2022
elektriciteit

Analyse Elektriciteit

Elektriciteitsprijs in de lift door duurdere grondstoffen

Langzaam maar zeker vervalt de elektriciteitsprijs weer in het patroon van het eerste deel van 2022. Door goedkoop gas en de grote productie van hernieuwbare energie, viel de stroomprijs afgelopen weken een stuk lager uit dan in de rest van het jaar. Door stijgende prijzen van fossiele grondstoffen zit de prijs sinds 3 oktober weer in de lift. Vooralsnog dempen gunstige opbrengsten uit hernieuwbare energie de prijs. Al leidde de tegenvallende productie van windturbines maandag tot een prijsstijging van bijna 37%.
29 November 2022
melkveebedrijf Verenigde Staten

Nieuws Rente

Sterke rentestijgingen zet Amerikaanse boer klem

Een verdubbeling van het rentepercentage op kortdurende leningen betekent voor Amerikaanse boeren dat het voorfinancieren van een nieuw teeltseizoen fors duurder is geworden. Met stijgende inputkosten komen ondernemers voor komend seizoen klem te zitten, zo schrijft persbureau Reuters.
29 November 2022
trekker John Deere

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere na recordwinst voor 2023 bijna uitverkocht

John Deere, 's werelds grootste landbouwmachinefabrikant, zet recordcijfers neer in het laatste financiële kwartaal en voor het gehele jaar. Dat maakte Deere & Co woensdag 23 november bekend. Met $2,25 miljard ligt de winst in het vierde kwartaal maar liefst 75% hoger. De orderboeken voor 2023 zijn inmiddels grotendeels gevuld, waardoor het record niet lang stand zal houden, zo verwachten de bestuurders.
28 November 2022
Podcast Valuta Boerenbusiness

Podcast Valuta met Joost Derks

'Euro wordt sterker, maar dollar blijft veilige haven'

Ondernemers die op de valutamarkten opereren en agrarische ondernemers die hun producten als aardappelen en uien willen verkopen, hebben wellicht meer gemeen dan ze denken. Een deel van hen wil graag op de piek van de markt handelen, maar vergeten vervolgens helder risicomanagement te voeren bij een prijsdaling. Joost Derks, valuta-expert bij iBanFirst, ziet deze emotie in de valutamarkt nog geregeld terugkomen. 
26 November 2022
koeien koeienstal

Nieuws Landbouwakkoord

Kabinet wil boeren zelf met perspectief laten komen

Door de sector werd uitgekeken naar de brief over de toekomst van de landbouw die vandaag wordt gepubliceerd. Maar wie daar iets van perspectief in hoopt te ontdekken, komt van een koude kermis thuis. 'Er is een verandering van aanpak vergeleken met van voor ze zomer', geeft premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie na de ministerraad aan. Niet het kabinet komt met het perspectief, maar landbouwminister Piet Adema gaat dat in het eerste kwartaal van komend jaar invullen met boeren,  natuurorganisaties, overheden en ketenpartijen in een Landbouwakkoord.
26 November 2022
olie Olieplatform

Analyse olie

Olieprijs onderuit door Chinese lockdowns

De olieprijs staat op dit moment op het laagste punt in een bijna twee maanden tijd. De prijsdaling is hoofdzakelijk een reactie op het groeiende aantal Covidbesmettingen in China. Maandag nam China namelijk hun langgevreesde besluit om de grootste wijk van de megastad Guangzhou in lockdown te plaatsen.  Door de impact van deze beslissing dook de olieprijs de net als eind september zelfs kort even onder de $85. Analisten vrezen dat OPEC+ de lage prijzen met een productiedaling zullen beantwoorden.
25 November 2022
Agribusiness Award 2022

Achtergrond Agribusiness Award

'Onze sector weet altijd oplossingen te vinden'

“Innovatie speelt een cruciale rol bij de landbouwtransitie”, aldus Aalt Dijkhuizen (midden op de foto) na afloop van de uitreiking van de Agribusiness Award waar hij juryvoorzitter van is. “De kracht van de food- en agrisector is dat als zaken zoals ze altijd gingen niet meer kunnen of mogen, onze sector altijd een oplossing weet te vinden”, aldus Aalt Dijkhuizen (midden op de foto), voorzitter van de jury van de Boerenbusiness Agribusiness Award.
24 November 2022
akkerbouw kunstmest mest

Nieuws Kunstmest

Van de Reijt Meststoffen komt in Spaanse handen

De Spaanse kunstmestproducent en -distributeur Grupo Fertiberia neemt het Nederlandse Van de Reijt Meststoffen BV over. Met de overname wil Grupo Fertiberia de internationale afzet een boost geven. Van de Reijt en het Belgische dochterbedrijf Janssens Smeets zijn actief als groothandelsbedrijf in en blender van kunstmest in de Benelux.
24 November 2022
Sigrid Kaag

Opinie Edin Mujagic

Laks Den Haag kost ons honderden euro's extra

Extra rentelasten voor de Nederlandse Staat van tussen €5,8 en €9,2 miljard per jaar. Dat was de weinig prettige boodschap van minister van Financiën Sigrid Kaag aan de Tweede Kamer. Omgerekend gaat het om een extra rekening voor ieder van ons van tussen €340 en €540 per jaar, voorlopig elk jaar.
24 November 2022

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief