Forse tarieven overwogen

VS-heffingen voor Nederlandse agriproducten?

10 Februari 2017 - Edin Mujagic - 1 reactie

Niet alleen goederen uit Mexico of China krijgen te maken met behoorlijke invoerheffingen in de VS, hetzelfde lot kan ook veel agrarische producten uit de Europese Unie en ook Nederland treffen.

Het zou zomaar kunnen dat de Nederlandse agrarische bedrijven die varkens, vlees, tomaten of uien naar de Verenigde Staten exporteren, binnenkort een nare verrassing krijgen. De VS overweegt namelijk forse invoerrechten – denk aan tarieven van 100 procent – te gaan heffen op die en meer producten afkomstig uit de EU, meldt de site BusinessInsider.

Forse invoerrechten tot 100 procent

De EU staat geen invoer van rundvlees en rundvleesproducten toe die hormonen estradiol 17-b, testosterone, progesterone, zeranol, trenbolone acetate (TBA) en melengestrol acetate (MGA) bevatten. Het gevolg van dat verbod in de praktijk is dat de EU-markt verboden terrein is voor de Amerikaanse rundvleesproducten. De VS klaagde in de tweede helft van de jaren negentig daarover bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO). De WHO oordeelde in 1998 vervolgens dat het EU-verbod in strijd was met de WHO-regels. De schade voor de VS bedroeg, volgens de WHO, 116,8 miljoen dollar per jaar en de VS kregen de toestemming voor hetzelfde bedrag invoerrechten te heffen op producten afkomstig uit de EU. Dat gebeurde ook en de gevolgen waren niet mals. De export van de getroffen producten uit de EU naar de VS daalde met circa 90 procent in een paar jaar tijd.

Begin 2009 versoepelden de VS die heffingen om gesprekken over een oplossing in deze rundvleeshandelsoorlog met de EU op gang te helpen. Het kwam erop neer dat de extra heffingen voor veel EU-producten werden geschrapt. Die aanpak leek vrij snel vruchten af te werpen want in mei van dat jaar tekenden de VS en de EU een Memorandum of Understanding. Volgens dat akkoord zou de EU geleidelijk aan zijn markt open zetten voor de Amerikaanse rundvleesproducten zonder de eerder genoemde hormonen. In ruil zouden de VS nog meer heffingen voor EU-producten reduceren of ontmantelen. Per mei 2011 schafte Washington alle extra heffingen voor producten uit de EU af.

Quota voor invoer van de hormoonvrij rundvlees doorn in het oog VS

Hoewel de EU in 2012 de deur naar zijn markt voor Amerikaanse rundvleesproducten verder open heeft gezet, geheel conform de afspraken, heeft Brussel volgens de Amerikaanse rundvleessector onvoldoende andere maatregelen genomen om die bedrijven te compenseren voor de economische schade als gevolg van het verbod op de verkoop van met de in de EU verboden hormonen behandelde rundvleesproducten. Wat de Amerikanen vooral een doorn in het oog is, is dat de jaarlijkse quota voor invoer van de hormoonvrije rundvleesproducten in de EU (45.000 ton) volgens de Amerikanen voor een groot deel opgesoupeerd wordt door rundvleesexporteurs uit andere landen, zoals Argentinië.

De Amerikaanse rundvleesindustrie klaagde daarover in Washington en met de wisseling van de wacht in het Witte Huis lijkt dat klagen op een vruchtbare bodem te vallen. Volgende week woensdag houdt het relevante comité van het Amerikaanse parlement een openbare hoorzitting met experts en de Amerikaanse vertegenwoordiger voor de buitenlandse handel. Het comité praat dan over het verzoek van de Amerikaanse rundvleessector om de eerder afgeschafte heffingen ter hoogte van 100 procent van de waarde voor EU-producten opnieuw in te voeren.  Het comité wil ook overwegen de lijst van de producten die met (extra) heffingen te maken kunnen krijgen, uit de breiden maar wil, voordat het zo ver komt, eerst onder meer de effecten van die heffingen voor de sector en de Amerikaanse consument in kaart brengen.

Tussen de producten die getroffen kunnen worden mocht Washington de heffingen terughalen, staan onder meer vleesproducten (waaronder varkensvlees), tomaten, paprika’s en uien, stuk voor stuk producten waar Nederland een belangrijke exporteur is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
wannes 11 Februari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/finance/artikel/10873370/VS-heffingen-voor-Nederlandse-agriproducten?]VS-heffingen voor Nederlandse agriproducten?[/url]
zoek afzet naar AZIE,Amerika heeft gedaan!heeft faling aangevraagd (kogels kosten geld)
wannes 11 Februari 2017
Anders leveren aan saudia qatar, isis heeft eten nodig
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Varkens

Varkensvleesexport lijdt grote verliezen in Azië

Analyse Varkens

China wil varkenscyclus onder controle krijgen

Nieuws Varkens

Duitse varkensprijs verrast en zet opnieuw tandje bij

Opinie Wouter Baan

Slachterijen mis je pas als ze er niet meer zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden