ChristenUnie

Nieuws Politiek

'Breng juist diervriendelijk voedsel onder de aandacht'

7 Januari 2019 - Kimberly Bakker

In het kader van de recent gepresenteerde landbouwvisie is het ministerie in gesprek met supermarkten om te kijken hoe zij kunnen bijdragen aan de versnelling van de verduurzaming van de veehouderij. Dat schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een antwoord op Kamervragen van Tjeerd de Groot (D66).

Begin november publiceerde dierenrechtenorganisatie Wakker Dier het bericht 'Supermarkten stunten steeds meer met vlees'. Daarin beweert de organisatie dat het aantal vleesaanbiedingen sinds 2015 fors toegenomen is. Volgens Schouten worden die gegevens niet bijgehouden en worden in het artikel geen onderliggende cijfers of onderzoeken genoemd. "Het is voor mij dus onmogelijk om de cijfers te verifiëren", zo schrijft ze op een vraag van De Groot, die wil weten of Wakker Dier het bij het juiste eind heeft.

Consument moet zich aanpassen
Ook wil De Groot weten of Schouten de mening van het Voedingscentrum deelt, wat betreft het verlagen van de vleesconsumptie. "In de visie staan kringlooplandbouw en waardering voor voedsel centraal. Daar hoort een gezonde en duurzame voedselconsumptie bij. Een onderdeel daarvan is een goede balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten." Volgens de minister is dit vertaald naar de 'Schijf van Vijf' van het Voedingscentrum.

Schouten neemt dus niet direct een standpunt in, maar schrijft verderop wel dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor de consument. "De huidige oriëntatie op een lage prijs en het gemak moet verschuiven naar gedrag dat past bij de hoge eisen die aan de leefomgeving, de boeren en tuinders worden gesteld. Het aanbieden van voedsel voor een prijs die beneden de waarde van het product ligt, draagt dan ook niet bij aan het bewustzijn van de consument."

In gesprek met supermarkten
Schouten zegt dat het niet mogelijk is om supermarkten verplichtingen op te leggen. Zij bepalen immers zelf welke producten in de aanbieding zijn. "Ik vind wel dat supermarkten als schakel naar de consument een rol vervullen in het verbeteren van dierenwelzijn. Daarom zou ik graag zien dat het aandeel diervriendelijker geproduceerde producten verder toeneemt. Ook zouden de supermarkten deze producten vaker onder de aandacht van de consument moeten brengen." 

Volgens de landbouwminister is het ministerie daarom in gesprek met de supermarkten. "We willen kijken hoe de supermarkten kunnen bijdragen aan de versnelling van de verduurzaming van de veehouderij. Daarbij wordt ook gesproken over dierenwelzijn."

Oprichten van agro-nutrimonitor
Als laatste schrijft de landbouwminister dat ze blij is dat er steeds meer bedrijven zijn die verantwoorde producten of diensten aanbieden of die zich op een andere manier inspannen om aan de maatschappelijke eisen te voldoen. "Zij leveren producten die (vaak op het gebied van dierenwelzijn) aan hogere eisen voldoen."

Echter, volgens de minister is het veelal onduidelijk of ze daar altijd een kostendekkende beloning voor krijgen. "Daarom meldde ik eerder al dat er bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) een agro-nutrimonitor wordt opgericht, waarmee ik hopelijk meer inzicht krijg in de prijsvorming en transparantie in de keten."

Bekijk hier het volledige antwoord van Schouten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden