AgruniekRijnvallei

Nieuws Jaarcijfers 2018

AgruniekRijnvallei wint in kippen, verliest in varkens

13 Maart 2019 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

AgruniekRijnvallei heeft op het oog een stabiel 2018 achter de rug: de voeromzet daalt nipt, de omzet stijgt en het resultaat van €1 miljoen blijft keurig boven de rode lijn. Daarbij zijn er netto 60 nieuwe leden bijgekomen. Al moet het bedrijf ook anticiperen op veranderingen in de Nederlandse veehouderij, zo schetst algemeen directeur Martin Grift.

De afzet van varkensvoer bij AgruniekRijnvallei is afgelopen jaar met 6% gedaald. Volgens Grift is dat vooral terug te voeren naar varkenshouders die, met het oog op 2020, zijn gestopt. Voor het lopende jaar hoopt het op een stabilisatie van de varkensvoerafzet, al geeft Grift direct ruiterlijk aan dat dit streven (gelet op de ontwikkeling in de sector) optimistisch is. Waar aan de ene kant varkensbedrijven stoppen, ziet hij echter ook dat andere varkensbedrijven snel opschalen in productie.

Stijging in pluimveesector
AgruniekRijnvallei heeft de daling in varkensvoer weten te compenseren met een, relatief gezien, flinke stijging in pluimveevoer. Het coöperatief concern wist, mede door de komst van meer dan 40 nieuwe klanten, de afzet van pluimveevoer met 11,6% te vergroten. AgruniekRijnvallei wil ook dit jaar doorgroeien in de voerafzet naar de pluimveehouderij, zo geeft Grift aan. De afzet van rundveevoeders is volgens hem het afgelopen jaar stabiel gebleven.

Ook het marktaandeel in de biologische voeders is afgelopen jaar, mede door de samenwerking met De Valk Wekerom, flink toegenomen. Al ziet de algemeen directeur wel dat de biologische markt aan het stabiliseren is. "In de biologische varkens- en pluimveehouderij wordt groeien lastig. In de rundveesector is wel wat ruimte om om te schakelen, maar daar is de behoefte aan biologisch mengvoer gering."

Omzet en resultaat
Daarbij zag AgruniekRijnvallei de omzetwaarde over 2018 met 5% stijgen naar €252 miljoen. Het boekjaar is afgesloten met een positief resultaat (na belasting) van bijna €1 miljoen, maar dit is wel 40% minder dan de €1,65 miljoen van 2017. In het resultaat is daarnaast rekening gehouden met een prijsreductie van ruim €3 miljoen over de in 2018 afgenomen mengvoeders en gewasbeschermingsmiddelen, zo vult het aan.

De prijsreductie bedraagt €6 per ton bij de mengvoeders en 2,5% over de afgenomen gewasbeschermingsmiddelen. AgruniekRijnvallei heeft in 2018 in totaal ruim €9,6 miljoen uitgekeerd; naast de prijsreductie, zijn hierbij inbegrepen de bonus-, betalings- en ledenkorting, het 'Extra voordeel' en de prijsreductie in september. Dit 'voordeel' betekende een extra korting van €5 per ton op de eigen geproduceerde mengvoeders in bulk en gold van september 2018 tot en met week 4 van 2019.

Trots op bedrijf
Grift is content met het feit dat AgruniekRijnvallei in 2018 in totaal (netto) 60 nieuwe leden mocht verwelkomen. Daarom gaat het concern komend jaar door met de huidige strategie. "Dat is dicht bij onze leden staan en meedenken voor een optimale bedrijfsvoering", aldus Grift. Tijdens de algemene ledenvergadering van 11 april wil hij de leden 1 boodschap meegeven: "Blijf vooral trots op de agrarische sector."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
vanplateringen 13 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10881667/agruniekrijnvallei-wint-in-kippen-verliest-in-varkens]AgruniekRijnvallei wint in kippen, verliest in varkens[/url]
Erg duur voer, teveel volk in dienst. Adviseur sus en adviseur zo. Volgens jaarverslag 120 man op kantoor en buitendienst. Geen wonder dat het voer zo duur is. 3 directeuren, het kan niet op. Coöperatie is ook makkelijk boeren, je kunt eigenlijk nooit verlies maken. Concurrentie doet precies hetzelfde en zo bijten ze elkaar niet.
Kobus van Driel 14 Maart 2019
Vanplateringen heb je de managers bij forfarmers geteld?
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox