Cuno de Bruin

Nieuws Stikstof

Farmers Defence Force: top van LTO niet houdbaar

10 April 2020 - Erik Colenbrander - 44 reacties

UPDATE - Farmers Defence Force (FDF) vraagt zich af of de bestuurlijke top van LTO kan aanblijven. Dat laat zegsman Jeroen van Maanen weten. De boerenbeweging is zwaar teleurgesteld in LTO-voorman Marc Calon, die zegt dat LTO met minister Carola Schouten door wil praten over het stikstofbeleid, terwijl het Landbouw Collectief de gesprekken heeft gestaakt.

Calon zei dit eerder deze week in een interview met De Volkskrant. Daarin liet hij ook blijken dat het Landbouw Collectief ter discussie staat. "We bekijken dan ook of en hoe we verder moeten met het Landbouw Collectief." Met zijn uitspraken heeft Calon de verhoudingen binnen het collectief op scherp gezet. Intern hebben alle 13 partijen binnen het collectief afgesproken dat er naar buiten toe altijd gezamenlijk wordt opgetrokken. 

Volgens Van Maanen moet "Calon zich elke morgen eens afvragen met welk doel hij op die plek zit: het boerenbelang dienen. En boerenbelang is niet gediend bij verdeeldheid zaaien en het Landbouw Collectief onderuit halen." Hij vindt Calon zijn eigen mensen laat vallen. Hij breekt daarbij vooral een lans voor regionale LTO-bestuurders en voor Trienke Elshof, portefeuillehouder gezonde omgeving bij LTO Nederland. Met Elshof en Aalt Dijkhuizen, de voorzitter van het Landbouw Collectief, vormde Van Maanen de onderhandelsdegelatie in de gesprekken met premier Rutte en minister Schouten.

Bestuurlijke LTO top
FDF stelt de positie van Calon en ook de bestuurlijke top van LTO ter discussie, laat Van Maanen in een reactie weten. "Een voorzitter van LTO die het boerenbelang verkwanselt moet maar 1 ding: opkrassen. En stoppen met hardwerkende LTO' ers energie te kosten en te kakken te zetten. En met hem diegene die hem nog steeds de hand boven het hoofd houden." Daarbij doelt Van Maanen desgevraagd op de bestuursleden Dirk Bruins (voorzitter LTO Noord), Wim Bens (voorzitter ZLTO) en Hans van den Heuvel (directeur LTO Nederland).

Geen inhoudelijke reacties
Ondanks herhaaldelijk aandringen heeft LTO Nederland besloten niet uitgebreid te reageren op het interview van Calon en de oproep van Farmers Defence Force. De organisatie meldt in een korte schriftelijke reactie: "Gisteravond (donderdag) zijn er goede gesprekken gevoerd in het Landbouw Collectief. LTO Nederland handelt op basis van besluiten van de eigen vergadering van vakgroepvoorzitters en portefeuillehouders." Wat de uitkomst van de gesprekken in het Landbouw Collectief is geweest, is vooralsnog onduidelijk.

Linda Janssen, voorzitter van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), heeft geen behoefte om te reageren. De gezamenlijkheid van het Landbouw Collectief staat wat de POV betreft voorop. Voorzitter Aalt Dijkhuizen communiceert niet met de pers over verwikkelingen in het stikstofdossier en nu dus ook niet. Dat doet hij naar eigen zeggen in het belang van de boeren.

Update: LTO Noord weerspreekt
Opvallend genoeg komt niet LTO of voorman Calon met een nadere toelichting, maar laten de LTO Noord-bestuurders Bruins, Elshof, Ben Haarman en Nico Verduin in een bericht aan de leden weten dat de inbreng van LTO binnen het Landbouw Collectief niet ter discussie staat. "LTO blijft zich door inbreng via het Landbouw Collectief inzetten om gezamenlijk tot een akkoord te komen." 

Daarbij benadrukken de bestuurders dat het Landbouw Collectief, zoals van het begin af is afgesproken, een tijdelijke samenwerking is tussen de partijen in het stikstofdossier. "Afgesproken is om samen te werken tot de finale Kamerbrief, die binnenkort wordt verwacht. Deze brief wordt gezien als het slotstuk van de landelijke onderhandelingen, waarna de uitwerking zal plaatsvinden in de provincies. Of het Landbouw Collectief dan verder gaat is nog onbekend. De verschillende partijen in het Landbouw Collectief hebben aangegeven zich op hun positie te beraden."

Zij benadrukken dat, zowel LTO als LTO Noord, ook zonder een Landbouw Collectief blijft samenwerken met de partijen om dossiers tot een zo goed mogelijk einde te brengen. "In elke provincie zitten wij al aan tafel, hopelijk met constructieve partners."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
44 reacties
Bertus Buizer 10 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10886662/farmers-defence-force-top-van-lto-niet-houdbaar]Farmers Defence Force: top van LTO niet houdbaar[/url]
Het lijkt mij nu een goed momentum voor Marc Calon om het roer in het stikstofdossier over te nemen. Hij kan het en is niet bang uitgevallen. Veel boeren zullen steigeren. Maar als hij de tijd neemt om ze te laten zien dat hij het ook voor hen doet, komt het denk ik wel goed.

Zie mijn oproep aan Calon op LinkedIn (open URL): bit.ly/2XBvfHl
Durk 10 April 2020
Bertus, jij staat ook maar wat te roepen vanaf de zijlijn, met een heel andere agenda dan LC.
tem 10 April 2020
het lijkt mij een goed moment om deze man op te laten hoepelen. hij heeft meer kapot gemaakt dan me lief is.
Ton 10 April 2020
Bertus ben je er weer? Het enige wat Calon heeft laten zien is dat hij zijn achterban verloochent en met de overheid onder één deken ligt.

Noem me eens een paar wapenfeiten van Calon waar ik de handen voor op elkaar zou moeten krijgen? Direct wegschoppen die vent, en inruilen voor een SGP-er. Als Elbert Dijkgraaf de nieuwe voorzitter wordt, dan meld ik me (weer) aan als lid!

fc boer 10 April 2020
ben het met je eens Ton, Elbert Dijkgraaf is een zeer intelligente man.
Laat die rooie maar opkrassen..
huug 10 April 2020
Hey Bertus zo n rooie doerrakker.hoort helemaal niet bij de lto , oprotten laatste 25 jaar veel te weinig bereikt die hele groepering bah.
pietje1 10 April 2020
Grappig. Is een akkerbouwer de juiste persoon om de belangen van stikstof voor de veehouderij te behartigen?
Maar misschien heeft juist de akkerbouwer er wel het meeste belang bij dat er zoveel mogelijk vee in NL blijft...…...
jan 10 April 2020
Toch wel beangstigend dat de FdF de dienst in agrarisch Nederland wil uitmaken. Mensen met een grote bek hebben niet altijd gelijk!!
Hans 10 April 2020
Hoe spijtig het ook is, Marc Calon heeft de LTO al veel te veel leden gekost.
Als hij op dit moment in het boerenbelang zou handelen hield hij zich wijselijk stil naar de pers toe.
Carola Schouten geeft hem het idee dat ze hem als belangenbehartiger ziet voor de landbouw.
Dit doet ze slim omdat ze weet dat zijn ego de onderhandelingen met het LC in de weg zullen staan, helaas voor ons loopt Marc er steeds met beide benen in.
Marc Calon, als je de sector wil dienen stap je vandaag nog op.
Dat lijkt mij als betalend lTO lid het allerbeste!!!
Pietje 2 10 April 2020
Bertus jij hebt niets maar dan ook helemaal niets met het boeren vak te maken. De familie was wel landbouwer maar jij zelf niet en nooit geweest.
Ik zou voorzichtig zijn om een uitgesproken LTO mening te verkondigen.
René de jong 10 April 2020
Calon kan niet luisteren, niet naar de boeren, niet naar de leden en blijkbaar ook niet naar zijn regiobestuurders.

1 oktober was duidelijke taal; tot hier en niet verder, schoorvoetend moest Calown zich tussen de meute begeven en luisteren naar eenheid, echte eenheid.

De kolen zijn door FDF en Agractie uit het vuur gehaald, verstandig gehandeld en hebben een Collectief gevormd mét LTO er bij !

Veel geduld had het LC onder aanvoering van Aalt Dijkhuizen, maar de maat is (opnieuw) een keer vol.
Maar de Calown voelt zich nu werkeloos maar is in feite nutteloos, Trienke (en anderen) kan het prima zonder deze Clown.

Heel begrijpelijk dat er een nieuwe termijn aan zit te komen, dan moet je je zelf belangrijk maken of anders solliciteren naar een andere functie en dat kun je dan ook gerust doen over de rug van je achterban, er zijn meer politici die het net zo hebben gedaan.
Richard 10 April 2020
Bertus is geen boer en heeft niks met boeren.
Hij verdient er alleen maar aan.
Begrijp niet waarom hij zich hiermee bemoeit ( mischien wordt hij in gehuurd door carola)
Henk 10 April 2020
Willy van Gemert zei het enkele dagen geleden al precies zoals het is .Calon en het LTO gaat het alleen om de macht en die willen ze koste wat het kost behouden over de ruggen van de boer.
gewone boer 10 April 2020
snap dondersgoed waarom bertus zich hier mee bemoeit
vast met zonepannelen en windmolens te maken
zelf paar procent provisie meesnoepen boeren hellemaal
laten creperen land vahiet door slechte energievoorziening
platteland verneukt en vervuild
kortom links lullen rechts zakken vullen bah
en denhaag trapt er in met
groene praatjes bah
Boerin Adriana 10 April 2020
Ik snap Calon wel. Carola heeft lak aan het LC. Het LC heeft het voor zichzelf verpest door het haantjesgedrag van met name FDF en de bijbehorende dreigende taal en manier van onderhandelen. Helaas kan Aalt de FDF scheuren die zijn ontstaan in het aanzien van het LC niet herstellen. Tel daarbij op de tegenvallende resulaten van het Mesdagfonds, die inmiddels ook niet meer echt serieus worden genomen. De enige manier om dan toch nog in gesprek te blijven en her en der de scherpste kantjes van de maatregelen die Carola voorstelt af te halen is toch op eigen LTO titel in Den Haag te gaan zitten. Ik denk dat het LC er niet goed aan heeft gedaan om te stoppen met het overleg.... We zullen het ermee moeten doen als sector. En we zullen het echt in grote lijnen ook wel weer overleven!!!
Nieuwslezer Rutte Zegt 10 April 2020
Ik begrijp jullie zorgen.
Weet jij het?? 10 April 2020
Leuk dat geroep op forums.
Meestal lees ik dat niet. Iedereen weet het beter.
Veel moddergooien.
Ook nu. Beide partijen zijn niet heilig. Lto niet en FDF ook niet.
Een ding hebben veel boeren wel gemeen.
Ze denken dat ze het alleen wel even zullen klaren.
Misschien komt dan de nuchtere fries in mij op.
Maar samen sta je sterk,
En laat dat nou iets zijn waar we niet heel sterk meer in zijn.
Handig voor de politiek en andere organisaties.
Ik ben benieuwd hoeveel mensen op dit forum direct contact met bestuurders op neemt. Weet wat er speelt. Ik niet. Er speelt immers zo veel.
Misschien iets om meer de organisaties aan te sturen en dan bedoel ik met z'n alllen. We kunnen het wel. Dat laten we de laatste half jaar wel zien. Waarom dan niet maandelijks, bv een mail sturen naar onze organisatie hoe we er over denken.
Dan staat alles op papier en kunnen ze er minder onder uit.
Maar ach waarom. We hebben het hier toch nog goed ter vergelijking in het buitenland.
Het gaat jullie goed.
Piet Hermus 10 April 2020
Het bestuur van de stichting FDF, er zittende zonder echt ledenmandaat, vind iets op persoonlijke titel, zoals haar bestuursleden goeddunken. Dat kan en mag. Ze houdt af en toe zgn. peilimgen via Facebook, waarbij de volgers vrij slaafs en serviel de lijn van het zgn. bestuur volgt.

Zelf vind ik ook iets van diverse lieden van dit bestuur. Gezien de communicatie in het verleden van een aantal van hen zou ik ook kunnen eisen dat zij opstappen. Ik acht een aantal van hen ook niet capabel en geschikt.

FDF is een vereniging aan het oprichten. Hierbij heb ik een paar vragen; Waar kan ik de statuten vinden?
Wanneer is de oprichtingsvergadering?
Wie komen er in het bestuur?

Als je ergens lid van kunt worden, lijkt het me handig te weten waar je lid van wordt. Zo maar ergens lid van worden is me te mager. Iemand op de blauwe ogen geloven, op basis van geroeptoeter in het verleden, is te weinig.

Kortom; Als FDF iets vindt van anderen en bestuurders van amdere clubs, dan mogen anderen iets vinden van zgn. bestuursleden van FDF. Zelf acht ik bijv. Mark vd Oever, Daniëlle Hekman, Mischa Bouwer ongeschikt. Maar dat is een mening.
willie van Gemert 10 April 2020
Het verleden heeft mij geleerd dat als een LTO voorzitter zo een standpunt inneemt dat er in de achterkamertjes allang gesproken is. De beloning voor Calon na zijn opstappen staat al vast denk ik.
Willie 10 April 2020
Een interview bij Trouw zegt al voldoende
Jos 10 April 2020
Calon had allang een schop moeten hebben hij is er niet voor de boeren en hij gaat het nooit doen ook .Hij is een mol een rat laat hem eerst maar eens zijn leden tellen
Geertje 10 April 2020
LTO heeft nooit niks bereikt en zal ook nooit niks bereiken.
???!!! 10 April 2020
update: alleen landbouwcollectief ZONDER LTO mag/zal mij vertegenwoordigen, bij stikstof of welk dossier ook, in welk jaar ook.
Pieter 10 April 2020
FDF is uitgespeeld, teveel miskleunen. Dan veel liever LTO, die weer wakker is geschrokken en terug gaat naar de roots: boerenbelangenorganisatie. Ik heb er vertrouwen in.
Narcos 11 April 2020
Lto zit veel liever met lnv beetje in de projecten dan dat ze zouden moeten doen wat hun eigenlijke taak is., namelijk de belangen van de achterban verdedigen.
Ondertussen is de achterban gedecimeerd en lto verworden tot doorgeefluik van lnv.
Sneu verhaal van wat vroeger een sector vertegenwoordiger was.
huug 11 April 2020
O o Pieter, helemaal van de p... gerukt
Ellen 11 April 2020
100% met Jeroen van Maanen eens. Hij legt de vinger PRECIES op de zere plek. Hij geeft gegronde kritiek op de voorzitter van LTO. Dat mensen dan bij de tegenpartij ook maar kritiek op diverse personen gaan geven, zo van: oog om oog, tand om tand en zonder dat goed te onderbouwen is wel makkelijk en geeft m.i. aan dat er weinig andere argumenten zijn.

FDF bestaat uit eerlijke en dappere mensen die tenminste op komen voor de boeren. Waar vind je dat nog? Ga er maar eens aan staan, uit het niks moet je alles uitvinden en de tegenpartij(en) zijn geoliede machines die precies weten hoe de paden lopen. En FDF houdt zich knap staande. Petje af hoor! Ze zijn niet media getraind, dus ze zullen wel eens dingen zeggen waarvan sommigen in de stress schieten. Maar dat heeft meer met die sommigen te maken dan met FDF.
Jan 11 April 2020
FDF overspeelt zich. Aan terroristisch gedrag van Q-koortsbedrijven zitten burgers niet te wachten. Denk daar maar eens over na...
ps 11 April 2020
Mij is me al jaren geleden is opgevallen, Van Wiens brood LTO ook eet wiens woord men altijd spreekt!!! lijkt op uitzendbureau banen Carrousel !!!!
douglas 11 April 2020
Jos schreef:
Calon had allang een schop moeten hebben hij is er niet voor de boeren en hij gaat het nooit doen ook .Hij is een mol een rat laat hem eerst maar eens zijn leden tellen
Jos spijker op de kop. telen kan die niet want dat had ie geweten dat ze amper 30 % vertegenwoordigd.

of omgedraaid; calon steekt lc een mes in de rug om zelf te gaan onderhandelen voor 70 % die dat niet wil. ben benieuwd wat LNV hem heeft beloofd als hij hun beleid gaat steunen namens de minderheid. ik denk dat marcje met kerst ergens dijkgraaf of burgemeester zal zijn
Maarten 11 April 2020
Het boerenblok is geen eenheid meer en daarmee HELAAS uitgespeeld. Erbarme dich.
Pietje1 12 April 2020
Vandaag is het pasen als herrinnering aan het feit dat Judas de onschuldige en rechtvaardige Jezus heeft verraden aan de machthebbers omdat Judas het respect in hem verloor en de mening van Jezus te bedreigend werd voor de machthebbers.
Zalig pasen iedereen!
Pietje1 12 April 2020
De eenheid tussen boeren behouden is vrijwel onmogelijk door de natuurlijke hebzucht,afgunst en jalozie van de mens
Jochem 12 April 2020
FDF, zijn dat die oproerkraaiers?
schoenmakers1 12 April 2020
Nee Jochem, dat zijn mensen die we als sector hard nodig hebben, de belangenbehartigers die we in het verleden hadden vonden alles goed, als ze zelf maar met voorinformatie verder konden
Boerenverstand 13 April 2020
We krijgen coronaberichten in aantallen per landdeel.

Vergelijk dit met 1 zieke kip bij een particulier of een kippenfokker.
Deze vorm van berichtgeving is standaard anno 2020.

Iedere boer weet dat deze cijfers totale waanzin zijn,
corona is niet het virus wel onze totale hypocrisie.
Maarten 13 April 2020
Zorginstellingen en overheid hebben de situatie rond Corona te laat onderkend. Tegen adviezen in niet geïnvesteerd in beschermingsmiddelen. Nee hoor, de verantwoordelijk minister hoeft niet af te treden. Carola heeft daarentegen in het ammoniakdossier tijdig en kordaat in gegrepen, om verdere verwoesting van de natuur te voorkomen. FDF, ontkent het probleem, dat is crimineel. Nu nog het fijnstof aanpakken, want dat verergert het lijden van Coronapatiënten.
regelbedenker 13 April 2020
om de natuur niet te verwoesten moeten alle zogenaamde beschermers ontslagen worden, ze zijn de echte verwoesters die enkel op geld uit zijn, en ook veel te veel toegeschoven krijgen
Nieuwslezer Rutte 13 April 2020
Dit is een verhaal van nieuwslezers in plaats van Democratische besluitvorming, een verhaal van de telloorgang van onze cultuur.

Hollanders vluchten weer naar de boeren, Nu hun hypocriete huigelarij handen en voeten krijgt, VVD's islamiserende sodom en gomorra: Schreeuwende multiculturele testeron bommen op straat uit prehistorische culturen en lallende gesubsidieerde hoogzwangere vrouwen in boerka: dat is even weg van de boerderij.

Wat zegt nieuwslezer Rutte?

Bevalt het hier niet rut je toch lekker zelf op.
Jos 13 April 2020
Ik wil iedereen waarschuwen voor mensen als bertusduizer die een verdeel en heers strategie willen veroorzaken ga maar kijken wie die bertusduizer is je kan het zien bij vervolg discussie nieuwsgraser kijk naar link dit zegt genoeg
Feiten 13 April 2020
Boeren zijn de laatste zelfstandig denkende mensen die het verstand hebben om risico te lopen voor banken met landen zonder eigen vermogen / woorden voor geld (secondaire sector HBO fascisme).

Het afpakken van hun land had dit moeten voorkomen, dit is tot nu toe mislukt. Gooien met Normen tot vernietiging van deze sector is slechts de volgende doorzichtige truc uit de doos Vrijheid en Democratie.

Zolang de feiten mogen spreken is een boer met een FAMILIEBEDRIJF onoverwinnelijk eenvoudigweg omdat hij een cruciaal beroep heeft: de primaire sector, alle pogingen tot vernietiging maken ons sterker!

De grenzen zullen sluiten zolang er wereldwijd zeventig bedrijfjes zich bezighouden met een vaccin en de media als varkens het aantal doden als in een voetbalwedstijd noemt, ongeschoold is een boer wijzer als alle zieke haagse lobbybedienden bij elkaar.

Eenvoudigweg omdat hij als laatste leeft met de realiteit, zolang zijn land niet afgepakt word kan de boer dit land maken en breken!
Anti feiten 13 April 2020
Zolang er anti feiten zijn mogen spreken van een CRISIS. Maar eenvoudigweg deze haagse lobbybedienden. Kan dat?
Gooien met Normen uit Links en daarvan is dat slechts 1 truc.
Ik vind echt dat boeren goed kunnen denken en presenteren.
Leve de Land. Bouw.
Coronacrisis 13 April 2020
Coronacrisis geeft ons ineens cruciale beroepen en een oplossing voor stikstofuitstoot.

Geen enkele hoogopgeleide sociaal geschiedkundige aap met de bekende gouden ring die dit had kunnen verzinnen.

Behalve de boer.
Bruins mentaliteit 16 April 2020
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/04/16/nieuwe-baas-voor-problematisch-lelystad-a3996902

zo kan je ook boeren
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden