LTO

Nieuws Stikstof

LTO wil met Schouten blijven praten over stikstof

9 April 2020 - 24 reacties

LTO Nederland wil het liefst doorpraten met landbouwminister Carola Schouten over de voorwaarden van het stikstofbeleid. Dit zegt voorzitter Marc Calon in een interview met De Volkskrant. Hiermee zet hij zich af tegen het Landbouw Collectief, waar LTO ook onderdeel van uitmaakt, die de gesprekken met Schouten heeft gestaakt.

Volgens Calon is het nog maar de vraag of het Landbouw Collectief, het verbond van 13 boerenbelangenbehartigers, doorgaat nu de stikstof-gesprekken met Schouten zijn afgebroken. "We bekijken of en hoe we verder moeten met het Landbouw Collectief", zegt hij tegen de Volkskrant.

Volgens de LTO-voorman is het nog maar de vraag of het verstandig is geweest van het Landbouw Collectief om de gesprekken stop te zetten. "Wij staan er wat genuanceerder in dan een aantal andere landbouwclubs, want het kabinet gaat gewoon door met het opstellen van stikstofbeleid. Wij willen daarom het liefst doorpraten." Calon benadrukt dat het contact tussen LTO en het kabinet goed is. Daarbij geeft hij onder meer als voorbeeld de schaderaming van €5 miljard voor de landbouw door de coronacrisis, die LTO heeft afgegeven. "Deze komt terug in hun stukken."

De LTO-voorman benadrukt in het interview dat de Nederlandse veehouderij al veel heeft gedaan om de stikstofemmissie terug te dringen. Opvallend genoeg geeft Calon aan dat LTO nooit heeft getwijfeld aan de stikstofberekeningen van het RIVM. Veel andere organisaties als Farmers Defence Force en het Mesdag Zuivelfonds zetten hier wel grote vraagtekens bij. "Over stikstof zijn we helder: die uitstoot moet gewoon naar beneden. We vinden dat op meer punten gemeten moet worden, maar we hebben nooit getwijfeld aan de berekeningen van het RIVM."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
24 reacties
Abonnee
ex lid 9 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/mest/artikel/10886641/lto-wil-met-schouten-blijven-praten-over-stikstof]LTO wil met Schouten blijven praten over stikstof[/url]
wat een judas
dirk 9 April 2020
We praten wat af in dit land, maar iets realiseren ho maar. Al bijna een jaar in de stikstof crisis zonder uitzicht op wat voor oplossing ook. Carola zal blij zijn met corona , lekker in de luwte nu!
Hans 9 April 2020
Tsjonge jonge, Marc Calon,
Door wie wordt jij betaald?
Wat kun jij je achterban in de zeik zetten zeg.
Het is als belangenbehartiger heel simpel........................!
Als er voor de boeren geen bevredigend akkoord wordt gesloten, voeren ze dat ook niet uit!
Daar zit jij voor en helemaal nergens anders voor!
Jij bent toch niet vergeten dat het LC de deur bij de overheid weer iets open kreeg die voor de LTO al helemaal dichtzat.
Marc, stop ermee jezelf steeds te profileren en wees onderdeel van het LC.
Daar voelen wij ons als LTO leden veel beter bij!
albert 9 April 2020
Het ammoniakprobleem moet toch opgelost worden. Het veevoer moet beter, om de ammoniak met 50% te reduceren. Actie!
Ps 9 April 2020
Pas op de plaats,,,,,minister ministerie zal eerst nog verontschuldigingen aan Bieden voor Haar onverschillig halstarig optreden achter de primaire sector der rug om in plaats met de primaire sector te praten en Dan in coronacrisistijd en achter de schermen stikstofnoodwet willen misbruiken daar absoluut geen reden voor is, wat lto betreft die heeft al jaren gepraat met steak holders ketenpartijen retail als resultaat ,!!!!!! Meer en kwalitatief het beste produceren voor minder of prijsen van 30jaar terug en mee stemmen met ceta .betekend dat andere landen met lagere kwaliteit standaard hier in Nederland alles mogen leveren terwijl de agrosector van Nederland de hoogste standaard kwaliteit heeft met Hogere kosten en arbeid ,terwijlde retail overal kan schoppen ongeacht de arbeidsomstandigheden teeltwijze chemische middelen,enz enz
gewone boer 9 April 2020
praten praten
1984 2,549 milioen koeien

1987 2,1 milioen koeien
1990 1,878 milioen koeien
1995 1,708 milioen koeien
2000 1,504 milioen koeien
2005 1,433 miloen koeien
2010 1,479 milioen koeien
2016 1,745 milioen koeien halt koeien te veel terug naar 2002
2019
dirk 9 April 2020
We praten wat af in dit land, maar iets realiseren ho maar. Al bijna een jaar in de stikstof crisis zonder uitzicht op wat voor oplossing ook. Carola zal blij zijn met corona , lekker in de luwte nu!
Jan Veltkamp 9 April 2020
@ dirk, Carola zal blij zijn met Calon. Van LTO heeft ze in ieder geval niks meer te duchten.
Abonnee
de fries 9 April 2020
Wat is dit weer een goede bevestiging dat ik vorig jaar lid af ben geworden.
Jan kievit 9 April 2020
Laat lto maar stoeien met schouten er ismaar een harde voorwaarde 50% meer inkomen op de primaire bedrijven fruitteler jankievit 0612534477
Kjol 9 April 2020
Caloncrisis veroorzaakt veel ellende
Thon 9 April 2020
Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen!
willie van Gemert 9 April 2020
De linkse Calon steekt mes in de rug van het Landbouw collectief. Verlies van macht (delen in het collectief)is onaanvaardbaar bij LTO in het verleden en helaas nu nog steeds, maakt niet uit wat de rekening is. Wanneer grijpt de achterban in en dondert deze wanbestuurder buiten, wordt wakker voor het te laat is.
schoenmakers1 9 April 2020
Gaan ze weer als boeren belangen behartiger, alle belangen verkwanselen, ik hoop dat dit nu enkel geld voor hun leden, ik heb al te vaak mee moeten liften op hun succes, weet waar het zogenaamde probleem ligt, zeker niet bij de boer, vertrouwen in het RIVM? Zie hieronder de feiten van metingen tijdens de corona!

De vrij grote marge van 20 tot 60 procent lager uitstoot, heeft volgens het KNMI te maken met de grote variatie van het weer, maar ook van de uitstoot. Zo is de uitstoot op zondag veel lager dan doordeweeks. Het KNMI heeft de data over verschillende periodes gecombineerd en vergeleken met de periode voor deze maatregelen en met het maandgemiddelde van maart 2019. De schatting van de reductie is afhankelijk van hoe de vergelijking precies wordt gedaan en welke periode gekozen wordt voor de middeling. Daarom is de schatting op basis van alleen deze metingen relatief onzeker voor Nederland, aldus het weerinstituut.

Wel meldt het KNMI dat al zestien jaar satellietmetingen worden gedaan door het OMI-instrument, de voorloper van Tropomi. „Uit de vergelijking met deze historische gegevens blijkt hoe uitzonderlijk de actuele situatie is.
JRK 9 April 2020
Calon voor de akkerbouwers?
Paar dagen geleden grote stofwolken boven smilde van de kale vlakte. Ben benieuwd waar het RIVM de depostie naar toe rekent...
Zeeuw 9 April 2020
JrK
Dat is misschien een week op een jaar. 17uur per dag
Die stront van de koeien en varkens is 52weken 24uur per dag.
Hij heeft helemaal gelijk die Calon.
Alleen is de manier en het moment enorm lomp om zulke dingen op te laten te schrijven.

Daarom ik ook zeker geen lid van deze linkse versplinterde club.

Gerard 9 April 2020
Verstandig om met elkaar het gesprek aan te gaan.
Kjol 9 April 2020
Komt allemaal van 1 kant, dan stopt het gesprek. Verstandig zou het zijn dat beide partijen van goede wil zijn ipv een ander een rad voor ogen te draaien.
schoenmakers1 9 April 2020
in gesprek gaan om alles weg te geven, kun je beter niet in gesprek geweest zijn Gerard, want lto heeft enkel belang om peildatums te weten voor de vrienden, dat is het enige doel om aan de tafel te zitten, niet om belangen te behartigen
Drikus 9 April 2020
Verdeel en Heers . Is het spreekwoord. Het niet samen eens zijn binnen de landbouw en veeteelt. Is de ondergang van deze bedrijfstakken .Als je met meerdere partijen onderhandeld zal de minister proberen afspraken te maken met de partij die haar het beste past . In dit geval zou dat LTO kunnen zijn . Maar de eenheid moet weer hervat worden wel of niet onderhandelen met collectief en niet met een partij . En vraag mij af of nu het moment is om afspraken te maken . Door crisis is er een andere tijd ontstaan . Er zijn bedrijven die nu moeten proberen te overleven en de rest kan het ook moeilijk hebben of gaan krijgen . Zou eerder gepast zijn om af te wachten hoe lang we in deze crisis zitten en wat er uiteindelijk overblijft . Deze tijd zou men kunnen gebruiken om bepaalde voorstellen uit te proberen . Nu is er op moment al minder uitstoot wat als argument kan dienen om de onderhandelingen uit te stellen . Naar mijn mening zou Schouten dit zelf ook moeten willen . Maar kan zijn dat ze onder de knoet van de rest zit . Eigenlijk moet je het petje afnemen voor deze tante want is taaie doordrammer . Menig ander zou als ze onder de knoet zat of zoveel weerstand kreeg bijltje er bij neer gooien . Maar in dit geval is ze meer minister van milieu dan van landbouw , Mogelijk wordt ze als pion gebruikt en straks mooi aan de kant gezet want er zal wel weer een zonde bok gezocht worden als rond is . Want gaat bergen geld kosten en effect is niet meetbaar , Dus weer hoorzittingen over de kosten . En iemand moet dan de schuld hebben . Want onze anti veehouderij politici hebben altijd gelijk en willen voor kwartje op de eerste rij zitten . En dat kwartje laten ze de burger ook nog betalen .
???!!! 9 April 2020
STOP DE LEUGEN stop LTO


Landbouwcollectief, zet LTO buitenspel.

laat dit de druppel zijn.
albert 9 April 2020
Wat hebben jullie tegen "linksen". VVD, VDA, CU zijn extreem "rechtsen". Zijn dat dan vrienden?
Jonge Boerin 10 April 2020
Ik snap LTO wel. Carola heeft lak aan het LC. Het LC heeft het voor zichzelf verpest door het haantjesgedrag van met name FDF en de bijbehorende dreigende taal en manier van onderhandelen. Helaas kan Aalt de FDF scheuren die zijn ontstaan in het aanzien van het LC niet herstellen. Tel daarbij op de tegenvallende resulaten van het Mesdagfonds, die inmiddels ook niet meer echt serieus worden genomen. De enige manier om dan toch nog in gesprek te blijven en her en der de scherpste kantjes van de maatregelen die Carola voorstelt af te halen is toch op eigen LTO titel in Den Haag te gaan zitten. Ik denk dat het LC er niet goed aan heeft gedaan om te stoppen met het overleg.... We zullen het ermee moeten doen als sector. En we zullen het echt in grote lijnen ook wel weer overleven!!!
Willie 10 April 2020
@jonge Boerin........een interview in trouw....zet dat ook jou niet aan het denken....ik denk dat jou belangen ook ergens anders liggen dan...ermee moeten doen als sector
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Stikstofstemming

Stikstoffonds nu on hold en Schiphol is uitgeshopt

Achtergrond Stikstofstemming

De Aerius-economie draait onverstoorbaar door

Nieuws Prinsjesdag

Kabinet houdt vaart in stikstofdossier

Analyse Stikstofstemming

Controverse bevangt beleid rondom stikstof

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox