Shutterstock

Nieuws Financieel

Stevig aandeel landbouw in Nederlandse economie

7 Mei 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het aandeel van de landbouw in de Nederlandse economie is met 1,4% van het bruto binnenlands product (bbp) een stuk groter dan in onze buurlanden. De landbouwbijdrage aan de economie ligt in 2018 ook hoger dan het gemiddelde van 1,1% in de Europese Unie.

Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in kaart gebracht. De gehele agrarische keten, waar het CBS naast de landbouw ook de verwerkende voedings- en genotmiddelenindustrie onder rekent, was in 2018 goed voor 6,4% van het bbp. Het aandeel van de landbouw in onze economie is al 10 jaar vrijwel stabiel, ondanks de krimp van het aantal agrarische bedrijven. Zo was het aandeel in 2009 zo'n 1,3% tegen 1,4% het afgelopen jaar.

Dat heeft niets te maken met het volume, oftewel de hoeveelheid agrarische goederen. Die is de laatste 10 jaar juist minder sterk toegenomen dan van de gehele economie, calculeert het CBS. Dat het aandeel landbouw na 2009 niet verder is gedaald, heeft vooral te maken met de prijzen. De prijzen van agrarische producten zijn sinds 2009 relatief snel gestegen, merken de statistici op. 

Plantaardig sneller dan dierlijk
De waarde van de totale productie van de landbouw kwam in 2019 uit op bijna €29 miljard. Daarvan bestond 49,2% uit plantaardige productie en 38,5% uit dierlijke productie. Diensten en nevenactiviteiten waren goed voor de resterende 12,3%. De productiewaarde van plantaardige producten was in 2019 ruim 26% hoger dan in 2009, die van dierlijke producten 25%. In de periode voor 2009 groeide de productie van plantaardige producten veel harder dan die van dierlijke producten, aldus het CBS. 

De Nederlandse landbouw haalt veel van haar aandeel in de economie binnen via export. Van elke euro die de agrarische keten in 2018 verdiende, werd 76 cent door de export opgebracht. De toegevoegde waarde van het totale agrarische keten kwam in 2018 uit op circa €49 miljard en levert daarbijmee een bijdrage van 6,4% aan de bbp. Een deel hiervan wordt gerealiseerd verwerking van geïmporteerde grondstoffen, zoals cacao, granen en tabak.

De werkgelegenheid in de landbouw is in de afgelopen jaren gestabiliseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Nieuws Economie

Inflatie zonder energie neemt af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden