Shutterstock

Nieuws Handelsoorlog

Handelsoorlog met China doet Australische boer pijn

15 Mei 2020 - Niels van der Boom

Een handelsoorlog tussen China en Australië sluimert voor meerdere agrarische producten als gerst en rundvlees. Aanleiding voor het handelsdispuut is een anti-dumpingclaim van China op gerst uit Australië. Een importheffing van 80% hangt de aussies boven het hoofd.

Al eind 2018 startte China een onderzoek naar het vermeend dumpen van gerst door Australië. Volgens analisten vooral als reactie op de vele Australische claims die tegen de Chinese (staal) industrie zijn gericht. Van de 30 claims die het land had lopen, waren er eind 2018 bijna 20 tegen China gericht.

80,5% importheffing op gerst
Een kleine week geleden stak het nieuws op de granenmarkt weer de kop op. Aanleiding is een uitspraak uit Australië, waar de overheid een onderzoek eist naar de verspreidingsbron. Als reactie noemt China een handelsboycot, waarmee het gerstonderzoek weer naar boven komt. Een importheffing van 73,6% wordt voorgesteld. Ook zijn de Chinezen het er niet mee eens dat boeren in het land droogtesteun ontvangen. Zij noemen dat oneerlijke concurrentie, waar nog eens 6,9% heffing voor wordt gerekend.

Zo bevinden de handelsbetrekkingen tussen beide landen zich op een absoluut dieptepunt. Naast gerst heeft China al 4 Australische slachterijen uitgesloten voor de levering van rundvlees aan hun land. Reden hiervoor is een coronauitbraak rond slachterijen.

Pijn voor Australische boer
De pijn zit vooral bij de Australiërs, hun economie en vooral de landbouwsector. China ziet genoeg kansen op korte termijn om (brouw)gerst uit Canada, Duitsland, Denemarken en de VS te halen. Juist in Europa zit de gerstmarkt – door een weggevallen horeca – diep in het slop. Een handelsimpuls uit China is goed nieuws voor Europeanen. Chinese bierbrouwers denken daar iets anders over. Zij konden jarenlang vertrouwen op goedkope gerst uit Australië en vrezen prijsstijgingen. Zorgen zijn er nog niet direct, vanwege enorme voorraden.

Ook op het gebied van de vleesimport verschuift China zijn handelspositie. In april werd 8 Spaanse varkensslachters toegang verleend tot hun markt. In de VS ging het zelfs om 5 varkensvlees-  en rundvleesleveranciers en 9 pluimveeleveranciers. Ook worden vleesproducten van Rusland betrokken. Ter vergelijking: 70 Australische slachthuizen leveren nu aan China.

Noord-Amerika wint
Met hun recente handelsverdrag op zak wordt de VS als winnaar van het China-Australië handelsdispuut gezien op het gebied van vlees. Voor gerst is dat vooral Canada, die al een half miljoen ton mochten leveren in de tweede helft van 2019.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Gerstnotering Rotterdam maakt onverwachte sprong

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden