Shutterstock

Nieuws Agrarische handel

Nederland grote afnemer van Vlaamse producten

24 Augustus 2020 - Kimberly Bakker

Vlaanderen heeft in 2019 meer landbouw- en voedingsproducten uitgevoerd dan geïmporteerd, waardoor het een handelsoverschot van €7,1 miljard noteert. Vooral de productgroepen akkerbouw en zuivel geven een flinke boost aan de Vlaamse agrohandel.

Er is in Vlaanderen in 2019 voor €32,1 miljard aan producten ingevoerd, terwijl voor zo'n €39,2 miljard werd geëxporteerd. Het handelsoverschot bedraagt daarmee €7,1 miljard. De landbouw- en voedingsindustrie heeft een aandeel van 13% in de totale Vlaamse uitvoer. In vergelijking tot 2018 is de export met 2% toegenomen en het overschot met 11% gegroeid. Met name de dierlijke producten (met een plus van €2,4 miljard) en de agro-industriële producten (met een plus van €1,9 miljard) dragen bij aan het Vlaamse handelsoverschot.

Akkerbouw belangrijk voor Vlaamse handel
Kijken we naar de verschillende productgroepen, dan zijn de akkerbouwproducten bij uitstek de belangrijkste groep voor de Vlaamse agrohandel. De export is goed voor €14,6 miljard en de invoer voor €13,3 miljard. Er zijn 2 productsoorten die daarbij een invoerwaarde van meer dan €2 miljard noteren: de afgeleide producten (zoals tabaksproducten en cacao) en de overige gewassen (onder andere koffie). Daarna volgen de graanproducten (zoals tarwe, gerst en maïs) en de oliehoudende zaden (koolzaad en soja). De sterkste groei heeft plaatsgevonden bij de aardappelen: +57% tegenover 2016.

Ook dierlijke producten zijn belangrijk voor de Vlaamse export. Deze productgroep noteert in 2019 een handelsoverschot van €2,4 miljard. De uitvoer is (ten opzichte van 2018) toegenomen naar €7,5 miljard, wat 14% hoger is dan in 2016. Daarbij is de invoerwaarde van dierlijke producten in 3 jaar tijd met circa 12% gestegen tot €5,1 miljard. Inmiddels maken de zuivelproducten met een invoerwaarde van €2,5 miljard bijna de helft uit van de totale invoer van dierlijke producten.

Nederland belangrijk handelsland
Aangezien Vlaanderen centraal binnen de Europese Unie ligt, is het niet vreemd dat de grootste handelspartners de naburige landen zijn. Zo'n 81% van de totale export van de agrarische producten gaat naar andere landen binnen de Europese Unie. Van alle ingevoerde producten is circa 72% afkomstig uit andere landen in de Europese Unie. Frankrijk vormt de voornaamste afzetmarkt, met een aandeel van 19,3%. Daarna volgen Nederland (18,6%) en Duitsland (14,2%).

Buiten de Europese Unie zijn de Verenigde Staten (2,4%) en China (1,6%) de belangrijkste handelspartners. Opvallend is wel dat het handelsoverschot met de Europese Unie bijzonder groot is (€8,7 miljard), terwijl met de landen buiten Europa een handelstekort van €1,6 miljard zichtbaar is.

Het gehele rapport is hier te bekijken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden