Shutterstock

Nieuws Fase 1-handelsdeal

Weet China zich aan haar inkoopbeloftes te houden?

6 Oktober 2020 - Jorine Cosse

Zoals het nu lijkt komt China haar belofte niet na als het gaat om de Fase 1-handelsdeal. Met deze deal zou land voor $36,5 miljard aan Amerikaanse landbouwproducten kopen. In de eerste helft van 2020 importeerde het land amper 25% van het gestelde bedrag. Volgens landbouwminister Sonny Perdue staan niet-agrarische handelskwesties in de weg.

Bij het tekenen van de handelsdeal heeft China de invoer van $36,5 miljard aan Amerikaanse landbouwproducten in 2020 toegezegd. Voornamelijk sojabonen, maïs, tarwe, rijst, noten en veel vee en vlees zou profiteren van de deal. Toch gaat de export van deze producten naar China niet van een leien dakje.

Uit de laatste handelsgegevens van de US Census blijkt dat China van januari tot juli slechts $8,6 miljard aan producten geïmporteerd heeft. Inmiddels nadert het einde van dit jaar in rap tempo. Volgens Perdue doet de grootmacht er alles aan om aan het akkoord te voldoen, maar hij is niet zeker of dit lukt.

Dwarsliggende kwesties
Vanaf het moment dat de handelsdeal in het leven geroepen is, hangt er een zweem van vaagheid omheen. Ditzelfde geldt voor de reden dat China haar belofte niet na kan komen. Volgens de minister van Landbouw komt dit door verschillende niet-agrarische handelskwesties, maar Perdue weet geen duiding te geven aan de betreffende kwesties. Er zijn al langere tijd flinke spanningen tussen beide partijen. Zo is de handelsoorlog nog niet ten einde, die werd eerder weer aangezwengeld door onder andere keuzes vanuit president Trump.

Sinds de implementatie van de Fase 1-deal zijn spelen er diverse zaken die effect hebben op de handelsrelatie. Zo is er het Amerikaanse verbod op de populaire Chinese app TikTok. Daarnaast heeft Trump medio juli de speciale behandeling die HongKong in de VS genoot (privileges, economische voordelen en export van gevoelige technologieën) ingeperkt. HongKong en China worden vanaf dat moment hetzelfde behandeld door de VS. 

Profiteert de landbouw?
Nu het einddoel naar alle waarschijnlijkheid niet bereikt wordt, is het de vraag of de landbouw inderdaad profiteert van deze deal. Toch lijken beide partijen wel te begrijpen dat de enige verbinding die hun 'relatie' in stand houdt gevormd wordt door de handelsdeal. Na een gesprek tussen beide partijen medio augustus lijkt de rust wedergekeerd. De beurzen ontspanden zich weer en namen een positieve stemming aan. Ook de landbouw kreeg een boost door het betreffende telefoongesprek. De inkoop van landbouwproducten nam aanzienlijk snel toe. In augustus en september werd er ongeveer 12 miljoen ton aan sojabonen en 4 miljoen ton aan maïs aan de Aziatische grootmacht verkocht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden