Shutterstock

Nieuws Suiker

Duitse suikerfabrieken verwachten betere tijden

8 Oktober 2020

De twee grootste suikerfabrikanten van Europa kondigen betere tijden aan. Ondanks de impact van de coronacrisis en de spanningen rond vraag en aanbod wereldwijd, ziet zowel Südzucker als Nordzücker het resultaat in de eerste helft van 2020/2021 stijgen.

Südzucker kondigt vandaag (donderdag 8 oktober) aan dat de winst in de eerste helft van het lopende boekjaar fors is gestegen. Daarmee zet de grootste suikerproducent in Europa de stijgende lijn van vorig boekjaar door. Het bedrijfsresultaat steeg in de eerste helft van 2020/2021 naar €129 miljoen (vorig jaar: €74 miljoen). De omzet liet in dezelfde periode een lichte stijging zien van €3,314 miljard naar €3,349 miljard.

Verlies in suikersegment daalt
Het verbeterde bedrijfsresultaat is volgens Südzucker mede te danken aan de daling van het verlies in het suikersegment. Waar de teller vorig jaar nog op min €93 miljoen stond, is dat dit jaar min €56 miljoen. Dat is voornamelijk te danken aan de hogere suikerprijzen sinds het begin van het verkoopseizoen 2019/2020. Deze compenseerden ruimschoots de lagere verkoopvolumes en de hogere productiekosten. De omzet bleef met €1,1 miljard dan ook min of meer gelijk.

Aan het begin van het lopende boekjaar, dat samenviel met de uitbraak van het coronavirus, was er nog sprake van hamstergedrag in de retail. Die positieve effecten werden later tenietgedaan door een lagere vraag vanuit de suikerverwerkende industrie vanwege de maatregelen om de coronapandemie in te dammen. Een ander effect van de coronacrisis was een lagere vraag naar ethanol, waardoor Südzucker de opbrengsten van het segment CropEnergies zag dalen. Inmiddels is er sprake van een stevig herstel.

Minder suikerbieten
Het bietenareaal van de Südzucker Group is in 2020 is met ongeveer 12% gedaald: van 391.000 hectare naar 344.000 hectare. Dat is het gevolg van de sluiting van 4 suikerfabrieken. Bovendien rekent het bedrijf op een bietenopbrengst die iets beneden gemiddeld ligt.

Desondanks rekent Südzucker op een lichte opbrengstverbetering van de suikertak. Aan het einde van het lopende boekjaar verwacht het bedrijf nog steeds op een totale omzet uit te komen tussen de €6,9 en €7,2 miljard, vergelijkbaar met afgelopen boekjaar. Het bedrijfsresultaat wordt ingeschat op €300 tot €400 miljoen.

Ook Nordzucker optimistisch
Ook Nordzucker verwacht het lopende boekjaar met een goede winst af te sluiten. De op 1 na grootste suikerfabriek van Europa heeft de prijzen wereldwijd zien dalen na de uitbraak van de coronapandemie, waardoor de olieprijs daalde, de suikerproductie in Brazilië steeg en de wereldwijde vraag daalde. Desondanks constateert het bedrijf dat de situatie in Europa relatief stabiel is, waardoor aan het einde van boekjaar 2020/2021 slechts een kleine omzetdaling verwacht wordt.

"Dat is ook te danken aan onze maatregelen om de kosten binnen de hele Nordzucker Group te verlagen", benadrukt CEO Lars Gorissen. "Dit zorgt voor meer stabiliteit in volatiele markten." Gorissen sprak zijn verwachtingen uit tijdens de Algemene Jaarvergadering die 7 oktober digitaal plaatsvond. Daarin werd verantwoording afgelegd over 2019/2020. Dit boekjaar werd zoals eerder gemeld afgesloten met een verlies van €15 miljoen. Dit was aanzienlijk lager dan in het voorgaande jaar (min €36 miljoen) en dan aanvankelijk werd verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Suiker

Nordzucker op weg naar einde van bietencampagne

Nieuws Suiker

Südzucker stelt prognoses naar boven bij

Analyse Suiker

Suikerfabrieken EU verhogen bietenprijs weer

Nieuws Suikerbieten

Dit betalen Europese fabrieken voor suikerbieten

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief