Eigen foto

Nieuws Consumentenprijzen

Prijsverschil biologisch en regulier wordt kleiner

11 Oktober 2020

Uit onderzoek van de WUR blijkt dat het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten door de jaren heen steeds kleiner is geworden, zo laat het CBS weten. Het grootste prijsverschil in 2019 tussen biologisch en niet-biologische producten was bij varkensvlees.

Het gat tussen de biologische en niet-biologische consumentenprijs wordt sinds 2016 steeds kleiner, zo concludeert het CBS aan de hand van informatie uit een onderzoek naar consumentenprijzen van de WUR. Het onderzoek kijkt naar de prijzen van onder andere varkensvlees, zuurkool, uien en melk. Hierin gaat het verschil tussen biologisch en regulier varkensvlees aan kop. De consument betaald namelijk gemiddeld 72% meer voor biologisch varkensvlees dan voor regulier geproduceerd vlees.

Prijsverschillen
Het grootste verschil bij varkensvlees zit bij de karbonades. Gemiddeld zijn biologische karbonades 95% duurder dan reguliere karbonades. Speklappen noteren het kleinste, de biologische variant kostte in 2019 ruim 40% meer. Op de tweede plaats staan zuurkool, uien en melk. De consument betaalde gemiddeld 28,4% meer voor biologische zuurkool, 18,8% voor biologische uien en 15,2% voor biologische melk.

Bij melk is het verschil het kleinst. In 2019 betaalde de consument €0,15 meer voor een literpak biologische halfvolle melk. Dit gat wordt steeds kleiner, in 2016 was het nog €0,23 meer. Voor volle biologische melk betaalde men in 2019 €0,18 meer en voor karnemelk €0,14.

boerenbusiness.nl

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Biologische melkprijzen blijven euro's achter

Nieuws melk

Biologische melkprijzen blijven euro's achter

Eko Holland plust €1,00 erbij in nieuwe jaar

Nieuws Melk

Eko Holland plust €1,00 erbij in nieuwe jaar

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Achtergrond Zuivel

Hoe Frankrijk verzuipt in biologische melk

Franse bioboer klem tussen markt en wensdoel

Inside Melk

Franse bioboer klem tussen markt en wensdoel

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief