Shutterstock

Politiek Verkiezingsprogramma

Kandidaat belangrijker dan programma CDA

2 November 2020 - Erik Colenbrander - 5 reacties

Vrijdag 30 oktober presenteerde het CDA haar verkiezingsprogramma. Wat is de landbouwparagraaf in het programma waard? 

Bij middenpartijen die grote kans maken op regeringsdeelname, zoals het CDA, kun je het verkiezingsprogramma lezen als een lijst van speerpunten die soms later onderdeel uitmaken van de coalitieonderhandelingen. Eén van die speerpunten is bijvoorbeeld de terugkeer van het ministerie van Landbouw.

Doelvoorschriften mestbeleid
De teruggekeerde post van minister van Landbouw werd ingevuld door Carola Schouten van de ChristenUnie. Zij bleek een voorkeur te hebben voor de visie van kringlooplandbouw van D66'er Tjeerd de Groot. Zonder CDA-minister op het teruggekeerde ministerie, kwam er van de landbouwparagraaf in het verkiezingsprogramma van het CDA van 2017 bitter weinig terecht. Sterker nog, een periode van ongekende boerenprotesten volgde.

Dat verklaart de lofzang op de agrarische sector, waarmee de landbouwparagraaf van het CDA dit jaar begint. Of het ministerie van Landbouw mét een CDA-minister in de nieuw te vormen regering het mestbeleid met doel- in plaats van middelenvoorschriften gaat inrichten, is uiterst twijfelachtig. Dat staat wel in het verkiezingsprogramma, maar tot nu toe ziet de regering waar het CDA deel van uitmaakt, het voorkomen van mestfraude als prioriteit bij de uitvoering van het mestbeleid. Doelvoorschriften bieden geen garanties, middelenvoorschriften wel.

Economische dillemma's
Het pleidooi voor een beter verdienmodel en een eerlijke prijsvorming in het verkiezingsprogramma is niet nieuw. Dat stond er in 2017 ook al in. Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina, schreef mee aan de landbouwparagraaf van het CDA voor de komende verkiezingen. Dezelfde persoon die de Wageningen University opdracht gaf om de structuurontwikkeling van de melkveehouderij te onderzoeken. De uitkomst daarvan, voortgaande schaalvergroting van de melkveehouderij, is voor FrieslandCampina voor zover bekend een gegeven. Dat is de economische realiteit.

Hoe het CDA een beter verdienmodel wil combineren met de wetten van de internationale vrije markt, wordt niet duidelijk. Hoe je tegelijkertijd uitvoering geeft aan het Klimaatakkoord en de omvang van het agro-business complex (van boer tot bord) in Nederland op peil houdt evenmin. Binnen het CDA zelf wordt hier verschillend over gedacht. Niet voor niets is de CDA-visie uit 2019 op het partijcongres teruggefloten. Deze visie stelt dat agrarische export minder belangrijk is dan het inkomen van de boer.

Regionale vertegenwoordiging
Het pleidooi van het CDA om het kiesstelsel te hervormen tot een systeem van regionale vertegenwoordiging, kan dit jaar het verschil gaan maken. Het CDA heeft namelijk als geen andere partij de traditie ontwikkelt dat vertegenwoordigers uit de regio door voorkeursstemmen in de Tweede Kamer gekozen worden. Dat gebeurde met Annie Schreijer-Pierik, met Jaco Geurts en met rijzende ster Pieter Omzigt, en dat zou nu ook weer kunnen gebeuren met de kandidaten uit de melkveehouderij Eline Vedder (op plaats 23) en Cees de Jong (plaats 35).

Krijgen zij niet de kans om de belangen van hun kiezerspubliek goed te vertegenwoordigen, zoals melkveehouder Maurits von Martels, dan leiden voorkeursstemmen tot frustratie bij kiezers en gekozene. Met een kiesstelsel van regionale vertegenwoordiging is niet alleen de balans tussen stad en platteland beter geborgd, maar er is vooraf ook meer duidelijkheid over de kandidaten en hun portefeuilles. Iemand die hoog op de kandidatenlijst staat, heeft over de portefeuilles meer te zeggen dan kandidaten die veel lager op de kandidatenlijst staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Erik Colenbrander

Freelance agrarisch journalist
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
petatje 2 November 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10889902/kandidaat-belangrijker-dan-programma-cda]Kandidaat belangrijker dan programma CDA[/url]
Jacco en Mevr. Vedder zijn ongeschikt om de landbouwbelangen goed te verdedigen, als ze al de kans binnen hun partij krijgen om dat überhaupt te doen. Jacco beeft al lang genoeg bewezen dat hij anders gedoopt is als waar hij zegt in te geloven en voor te staan. En mevr Vedder heb ik als lief en aardig meisje ten onder zien gaan op TV in een discussie met Dhr. de Groot. Veel te lief en aardig en totaal geen vechtmentaliteit evenals die M. van M. die van de lijst verdwijnt.
Als CDA de boeren echt hoog in het vaandel had, was het huidige kabinet al lang over geweest. Nee de domme boertjes zijn voor de verkiezingen weer leuk om wat stemmen van te krijgen zodat het pluche warm blijft. Na de verkiezingen is bet stemvee in de achterste wei snel weer vergeten door de partijbonzen en gaan ze weer popie jopie voor de randstedelingen spelen.
Abonnee
jan veltkamp 2 November 2020
Pluche zetels voor de top van het CDA is belangrijker dan de kandidaten en het programma CDA. Dat is een meer passende titel.
Abonnee
Zuidwesten 2 November 2020
Niks nieuws, als je n cda-er de hand schudt, altijd je vingers natellen
V23 2 November 2020
Ik ben benieuwd hoe het cda dit alles wil combineren met de 1.000.000 woningen die ze er in 2030 bij willen hebben.

Misschien moeten we voor de bouwsector toe naar kringloopbouw, waarbij niet langer beton op schone landbouwgrond gestort wordt.
Dit is een mooie kans om bijvoorbeeld verlaten industrieterreinen te saneren. Want schone grond daar moeten we zuinig op zijn.

Ben bang de de landbouw het grote wisselgeld gaat worden als het aan het cda ligt.
2 November 2020
Een beter verdienmodel voor de boer en een afnemer (RFC) schrijft mee aan dese visie over het verdienmodel. Dat weet ik al wat die visie is, weer hetzelfde gelul van betere opbrengstprijzen...we vergaderen zometeen weer in een cirkeltje terwijl partijen als campina hun winst pakken en alles bij het oude blijft.

Er worden bakken geld verdient in de landbouw alleen niet door de boer. Verdeel het geld dat nu verdient wordt gewoon wat beter. Haal het bij de partijen die het geld dat ze verdienen bij de Nederlandse boer in het buitenland bij onze concurrenten investeren. Het zijn de partijen die bij ons aan de keukentafel zitten, producten komen kopen of verkopen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden