Jan van Dasler / Shutterstock.com

Nieuws Boerenprotest

Zo verliep het boerenprotest in Den Haag

17 November 2020 - Redactie Boerenbusiness

Het boerenprotest van gisteren (dinsdag 17 november) had wellicht minder impact in de media en politiek dan demonstraties ervoor, maar toch maakten veel boeren duidelijk dat de stikstofplannen van het kabinet hen enorm dwars zit. 

Naar schatting waren de boeren met ruim 1.000 trekkers naar de Hofstad getrokken voor de actie die was georganiseerd door Farmers Defence Force (FDF). Deze keer als actie tegen de Omgevingswet, maar ook voor de lancering van het initiatief FarmerFriendly. FDF is ook initiatiefnemer achter FarmerFriendly. Oorspronkelijk was het idee om het protest te concentreren bij Huis ten Bosch, waar de koninklijke familie woont, om een brief te overhandigen aan de koning. Dat werd door de gemeente verboden. 

De manifestatie werd nu gehouden op het Koekamp, vlak bij het Malieveld. Daarna reden de trekkers langs Huis ten Bosch om later bij het CBL, de brancheorganisatie voor de supermarktketen, in Leidschendam langs te gaan. Met het CBL heeft FDF het initiatief FarmerFriendly geïnitieerd, waarbij deelnemende boeren een premie krijgen op hun producten. FDF roept zo veel mogelijk boeren op om lid te worden van een coöperatie die nodig is om de vergoeding onder de deelnemers te verdelen.

Het protest was zonder grote problemen verlopen, op een incident na waarbij boeren met trekkers langs een politieblokkade trokken. Deze trekkers waren even verderop door de politie tegengehouden. Ook parkeerden een groep boeren hun trekkers aan de rand van het Malieveld, wat niet op goedkeuring van de politie kan rekenen. De politie had de binnenstad wederom vergrendeld met auto en legervoertuigen. 

Grote kwaad in Tweede Kamer
De actie was deze keer gefocust op de Omgevingswet, waar de Wet Stikstofreductie en Natuurverbetering in wordt opgenomen. Sieta van Keimpema, bestuurder van FDF, benadrukte in haar speech dat de boeren aanwezig zijn om te voorkomen dat de wet erdoor wordt geduwd. "Als het nodig is, komen we terug," laat Van Keimpema weten. "Er mag dan wel een pandemie zijn, maar het grote kwaad zit in de Tweede Kamer."

Op het podium komen ook 2 onderneemsters dames aan het woord die hun brief voorlezen aan de Koning. Lucinda Middelhof uit haar zorgen over de toekomst van hun levenswerk, hun bedrijf. Ilse Grummel Fikkert vertelt over het beeld van de boer van vroeger tot nu. "Een boer is een hardwerkende man met vaak een klein hartje. Waar vroeger een boer als belangrijk persoon werd gezien, wordt hij nu weggeschilderd".

Landjepik door groene graaiers
Ook Jan Cees Vogelaar betrad het podium om te vertellen dat hij uit de verschillende bestuursfuncties is gestapt omdat hij zich verkiesbaar stelt voor een plek in de Tweede Kamer namens Forum voor Democratie. Hij uit zich over 'landjepik door de groene graaiers': boerenland dat zonder de juiste procedure is ingetekend als natuur door bepaalde instanties, waar ook de boer zelf niet van op de hoogte is gesteld. Vogelaar vindt dat Kamerleden die vóór de stikstofwet stemmen in maart geen stemmen verdienen. Hij wil alles veranderen als hij in de Kamer komt.

Als laatste doen Kees Hanse en de jongedames Famke en Jelske hun verhaal. Hanse benoemt de voordelen van gecoat zaad tegenover de huidige luizenaanpak. Daarbij benadrukt hij dat de hedendaagse ontwikkelingen kostprijsverhogend werken, wat niet terugverdient wordt in het eindproduct. Op verzoek van de BoerBurgerBeweging laat hij zich op de lijst plaatsen, wel onderaan, want anders bestaat de kans dat hij in de Tweede Kamer komt en dan moet hij zijn werkschoenen uittrekken. Daar voelt Hanse niks voor.

Beste boeren van de wereld
De twee jongedames komen ook met een brief aan de koning, waarin ze zich hardop afvragen of onze vorst wel weet dat we de beste boeren van de wereld hebben. "Daar moeten we toch trots op zijn!" aldus de meiden. Ook vertellen ze dat ze het niet leuk vinden om hun ouders telkens verdrietig te zien als ze over de toekomst van de boerderij nadenken. Beide dames willen graag de boerderij overnemen, maar zijn bang dat die kans straks aan hun neus voorbij gaat. 

Na de manifestatie op het Koekamp en de uitreiking van de brief bij het Kabinet van de Koning, reden de trekkers langs paleis Huis ten Bosch waar wel langs mocht worden gereden, maar niet gestopt. Mark van den Oever, voorzitter van FDF, riep daarvoor wel op om eerst een ronde om de trekker te doen, aangezien er her en der grote spijkers onder banden gevonden zijn.

FarmerFriendly
Daarna zetten de trekkers koers naar. Daar bleek de straat naar het kantoor van het CBL te zijn geblokkeerd. De boeren worden doorverwezen naar een parkeerplaats een stuk verderop. Sieta van Keimpema sprak ook daar de menigte toe, waarbij zij aangaf te verwachten dat dit niet de laatste keer is dat er wordt 'opgetoerd' naar Den Haag.

Het FarmerFriendly (FF) keurmerk geeft supermarkten en consumenten de kans geven om het verdienmodel van de boer te verbeteren. Jos Ubels, vice-voorzitter van FDF, legt het concept verder uit. Boer, supermarkt en CBL blijven door het jaar heen hetzelfde verdienen. Aan het einde van het jaar roomt het CBL 3% af van haar inkomen uit supermarkten die aangesloten zijn bij FF. Deze 3% wordt verdeeld over de leden van de coöperatie. Het concept is bedacht door FDF, maar geen feestje van FDF. Aangesloten belangenbehartigers zijn een zevental organisaties: DDB, NFO, NVP, NAV en. VVK.

LTO doet vooralsnog niet mee
Ook LTO is ingestapt, zo werd op het podium afgekondigd. Maar dat blijkt achteraf helemaal niet zo te zijn, zo nuanceert de woordvoerder van LTO Nederland. "We zijn nieuwsgierig naar de inhoud en de uitwerking van het FarmerFriendly-plan van FDF, maar inhoudelijk kennen wij het niet." LTO staat open voor nieuwe en creatieve ideeën die het inkomen van boeren en tuinders kunnen verbeteren, zo laat hij weten.

Het enthousiasme bij FDF over de mogelijke deelname van LTO is waarschijnlijk ontstaan na een gesprek met Sjaak van der Tak, de toekomstige voorzitter van LTO Nederland, met FDF-preses Mark van de Oever afgelopen zaterdag. Van Oever gaf op de website van FDF aan dit een zeer open en constructief gesprek te hebben gevonden.

Of FarmerFriendly doorgaat, is nog niet zeker. Van den Oever gaf dinsdag op het podium aan dat hij graag voor 10 december antwoord wil van het CBL of zij deelnemen aan het initiatief, zodat het per 1 januari 2021 van start kan gaan. De organisatie hoopte dat de overhandiging van het plan buiten op het podium plaats kon vinden, maar dat gebeurde binnen. Na de bekendmaking en overhandiging trokken de actievoerders huiswaarts.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden