Agrifoto

Nieuws Rente

Negatieve rente bij leasemachines nu realiteit

28 November 2020

Een negatieve spaarrente is voor bedrijven niets nieuws meer. Ook particulieren krijgen er mee te maken. Een negatieve rentepercentage voor financial lease van oogstmachines of trekkers is iets heel anders. In de Verenigde Staten is het realiteit geworden.

De Amerikaanse John Deere dealer Heritage Tractor runt 21 vestigingen in de Midwest. In de periode rond Black Friday, de koopjesperiode die eveneens uit de VS overwaaide naar hier, biedt de dealer klanten een negatief rentepercentage aan op gebruikte maaidorsers. Over een periode van 60 maanden wordt -1% rente 'in rekening' gehanteerd.

Kleine korting
Het is vooral bedoeld als verkoopstunt, maar is daarmee wel bijzonder te noemen. Gaan we in de toekomst vaker een negatief leasebedrag zien? Op een gemiddelde verkoopprijs van $200.000 (€167.380) – voor een gebruikte John Deere combine – praat je over een bedrag van ruim €1.500. Niet heel baanbrekend. Met een beetje onderhandelen moet dat sowieso wel lukken, zo is dan ook de meest gehoorde reactie op internet.

Financial lease van nieuwe of jong gebruikte trekkers, zelfrijders en grote machines is niet meer weg te denken uit de landbouw. Bij sommige merken wordt tot 90% van al het nieuw verkocht materiaal geleased. Vaak tegen relatief scherpe tarieven. Het gaat dan over 3% tot 5%, al zijn er uitzonderingen van 1% in actieperiodes. Het is niet ondenkbaar dat we vroeg of laat ook in Nederland een negatief percentage gaan zien.

Niet de enige
Verkoopstunt of niet, voor Heritage Tractor pakt het positief uit. In 3 weken tijd verkocht het bedrijf 22 combines via deze weg, zo laat het op Facebook weten. Ook andere dealers in de VS, maar ook Australië, bieden weleens een rentepercentage onder de 0% aan, zo wordt er gereageerd. Wie de komende weken in de markt is voor een nieuwe trekker of machine, kan het natuurlijk altijd proberen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Financieel

Inflatie daalt naar 4,4,%, voeding blijft duur

Opinie Han de Jong

Geen financiële crisis door vier cruciale verschillen

Nieuws Inflatie

Inflatie stijgt weer, voeding 15,1 procent duurder

Nieuws Bedrijfsnieuws

John Deere geeft stevige winstverwachting af

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox