Shutterstock

Nieuws Stikstofcrisis

Draagvlak stikstofplan LTO ver te zoeken

30 Mei 2021 - Eric de Lijster - 10 reacties

Het draagvlak in de agrarische sector voor het stikstofplan dat LTO Nederland heeft gelanceerd met Natuurmonumenten, Natuur&Milieu, Bouwend Nederland en VNO-NCW, is ver te zoeken. Buiten LTO keurt vrijwel elke andere boerenorganisatie het plan af. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving wil het niet doorrekenen.

De organisaties POV (varkens), NMV en DDB (melkvee), Farmers Defence Force en Stichting Stikstofclaim hebben het plan de laatste dagen openlijk naar de prullenbak verwezen. Niet alleen wordt grote kanttekeningen geplaatst bij de inhoud van het voorstel, ook wordt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak solistisch optreden verweten.

Zo gaf de POV aan dat het stikstofplan 'geen enkel mandaat' heeft en verklaart dat Van der Tak dit plan 'heeft opgelegd aan de boeren'. Alleen al daarom kan de belangenbehartiger voor de varkenshouderij, waarin het verleden LTO Varkenshouderij en de NVV in zijn opgegaan, niet akkoord gaan met het plan. De POV laat dan ook weten 'ervan uit te gaan dat het stikstofplan 'Een duurzaam evenwicht' niet geldt voor varkenshouders.

Geen verbindende kwaliteiten
Ook Stichting Stikstofclaim noemt de handelswijze in een verklaring zondagavond (30 mei) van Van der Tak 'geen toonbeeld van verbindende kwaliteiten'. Toch noemt de organisatie de inhoud van het stikstofplan een 'grotere splijtzwam.' Stikstofclaim constateert dat het plan absoluut niet evenwichtig is, daarbij wijzend op de ruim €17,5 miljard die het plan de komende 10 jaar moet kosten. "Van boeren wordt een groot offer gevraagd, zij moeten een groot deel van hun rechten en ontwikkelruimte afstaan. Ook van de samenleving wordt een groot offer gevraagd: zij betalen via belastingen de rekening."

Maar van natuurorganisaties wordt geen enkele harde resultaatverplichting gevraagd op het gebied van biodiversiteit, constateert Stikstofclaim. "Zonder dergelijke garanties, gaat er geen Duurzaam Evenwicht ontstaan. De baten van dit plan, welke verbetering van de natuur mogen we verwachten, ontbreekt volledig." Stikstofclaim verwacht dat de kans groot is dat 'dit kostbare pakket straks geen meetbaar effect heeft op de biodiversiteit'. De organisatie vreest dat de agrarische sector dan opnieuw een pakket aan maatregelen staat te verwachten.

Zichzelf afrekenen op
Het meetbare effect komt op korte termijn ook niet van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens het planbureau is het stikstofplan niet gedetailleerd genoeg en bieden de doelen en maatregelen nog interpretatieruimte. Het PBL plaatst in een reflectie op het stikstofplan al vast enkele kritische kanttekeningen. Zo is het volgens het planbureau niet duidelijk waarop de 5 deelnemende organisaties aan het plan zichzelf op afrekenen, gelet op de miljardeninvestering die wordt gevraagd. "Welke inhoudelijke aanpassingen voorzien zij als de doelen niet worden gehaald?"

Het PBL noemt het voorgestelde tempo van de plannen hoog. Zij noemt het bureau het breed invoeren van technische innovaties in stallen een risico, omdat deze zich deels nog moeten bewijzen in de praktijk. Ook is de pure focus op stikstof een gevaar, omdat later ook de reductie van andere broekasgassen bij het aanscherpen van klimaatdoelen in beeld kunnen komen. "Het is niet uitgesloten dat de voorgestelde technische investeringen later versneld moeten worden afgeschreven als de klimaatdoelstellingen worden aangescherpt.".

Juridisch kwetsbaar
Ook het verplaatsen van bedrijven vraagt een aanzienlijke opgave van de landinrichting. Het PBL wijst ook op het tempo waarin de natuur moet worden hersteld en uitgebreid. "De snelheid wordt opgeschroefd, terwijl er signalen zijn signalen zijn dat de provincies door de al geplande extra investeringen nu al voor aanzienlijke uitvoeringsopgaven staan." Ook kan volgens het PBL het voornemen om de stikstofwinst eerst te benutten voor economische ontwikkeling (zoals woningbouw) en later pas te investeren in natuur, juridisch kwetsbaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eric de Lijster

Eric is lid van de redactie van Boerenbusiness. Als telg uit een akkerbouwfamilie stroomt het boerenbloed bij Eric door de aderen. Hij beschouwt zich als een generalist, maar wel met een voorliefde voor economie, trends, markten en marketing.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Abonnee
kikker 31 Mei 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10892508/draagvlak-stikstofplan-lto-ver-te-zoeken]Draagvlak stikstofplan LTO ver te zoeken[/url]
gelukkig mijn lidmaatschap opgezegd, hoef ik mij er ook niet voor te schamen.
Abonnee
Jpk 31 Mei 2021
Wat krijgen die Nmv fdf en varkens boeren dan wel geregeld voor de dierhouderij . Lto zit aan de tafel voor overleg . Waarom gaan die schreeuwers niet in overleg met lto .ze hebben allemaal een mobiele telefoon. deze vakorganisatie zijn de beste stuurlui staan aan wal
Abonnee
jan veltkamp 31 Mei 2021
@Jpk, LTO zit aan tafel en wat is het resultaat het slechtste wat webedenken kunnen. Zonder LTO aan tafel was het waarschijnlijk minder slecht geweest. LTO laat zich gebruiken als voetveeg.
Abonnee
janus 31 Mei 2021
ho ho,@jpk.de varkenshouderij heeft wel een plan! maar dat LTO niet wil overleggen/samenwerken en zomaar een plan lanceerde,wat kunnen andere organisaties daar aan doen. heb zo'n seminar met bens gevolgd,en die hoeft niet samen te werken met andere belangenbehartigers zegt hij heel hautain. Nou dan ben je wel klaar..
Abonnee
boereke 31 Mei 2021
jpk wie heeft stekker uit landbouwcollectief getrokken ? een plan nog verder dan regering wil terwijl nog hoop niet is gemeten of bewezen.
Ben je weleens in buitenland geweest ? nergens in eu stikstof probleem behalve in nederland
Abonnee
Jpk 1 Juni 2021
In Nederland wonen de meeste inwoners per vierkante km de klimaat afspraken van Parijs worden in gevuld. Oplossing zo weinig mogelijk stikstof uitstoten om je bedrijf te laten groeien en bloeien
Abonnee
kempenboer 1 Juni 2021
Beste JPK, door aan tafel te zitten, kan er straks ook gezegd worden: je was er zelf bij, LTO, dus nu niet zeuren dat je het niet zo bedoeld had. Door aanwezig te zijn en deel te nemen aan gesprekken en je niet uit te laten over Aerius, heb je de uitkomsten van de ammoniak berekeningen geaccepteerd als waarheid en dus ook alle leden van jullie.
Abonnee
petatje 1 Juni 2021
Is jpk uberhaupt met de grenswaardes in onze buurlanden bekend. Deze landen zitten jn dez elfde EU, en zeker Belgie is zowat net zo dicht bevolkt als Nederland
En inderdaad zoals Kempenboer al schreef is verder prstrn aanvaarden wat aan de basis al svheef is, dat doe je alleen als het eindresultaat je geen moer kan schelen! De onderhandelaars zetten hun eigen huis toch ook op een solide fundering en niet in drijfzand!
Shame on you LTO.
Abonnee
Jpk 1 Juni 2021
We kunnen hoog en laag springen de overheid houdt van opruiming bedachten uitgevoerd door paard en wagen minister schouten
Abonnee
Xandur 2 Juni 2021
Vlucht naar voren noemt men het. Dit terwijl men ook bij de SER aan tafel zat en wist wat daar ging komen. Wederom op 1 ding focussen en de rest buiten beeld. Als dit is gedaan is devolgende stok er wel weer om mee te slaan die precies de andere kant opgaat.
Abonnee
Jpk 22 Juni 2021
Lto heeft zitten slapen om de wet dierhouderij van de pvdd zelfde geldt voor gewasbescherming en. Asbest de roverheid heeft in 1961 geadviseerd om asbest dakbedekking toe te passen nu komen maanmannetjes je vele euro je lichter te maken
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Lang schaduwregeren geeft irritatie en chagrijn

Achtergrond Stikstofstemming

De missiegerichtheid van gehavend Rutte IV

Interview Marijn Dekkers

Hoge grondprijs grootste uitdaging extensivering

Achtergrond Stikstofstemming

Demissionaire twijfelaars en achterafdenkers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden