Videostill min Binza

Analyse Belangenbehartiging

Old boys trekken zonder boer de landbouw niet vlot

15 Oktober 2021 - 4 reacties

Een handreiking namens de landbouw aan het kabinet, waarbij in ruil daarvoor weer ontwikkelingsruimte voor boeren zou ontstaan, de stikstofcrisis werd opgelost en er ook nog enkele miljarden de agrarische sector zouden instromen. Dat was het idee achter het inmiddels naar de prullenbak verwezen plan van AgriNL.

In hoofdlijnen was dat helemaal nog niet zo'n gek plan, valt te horen bij diverse spelers in de landbouw. Ook Tjibbe Joustra, voorzitter van AgriNL, probeert die boodschap nog eens voor het voetlicht te brengen.

Uit het niets
Het plan is ondertussen gestruikeld over de lancering ervan, zoals ook gebeurd is met eerdere opzetjes in deze richting met medewerking van oud-minister Cees Veerman (foto) en oud FrieslandCampina-bestuurder Frans Keurentjes. En misschien valt ook het plan van ABD-topconsult in deze categorie. Kenmerk van al deze plannen is dat ze allemaal als uit het niets op tafel komen, zonder dat daarvoor de steun van boeren op geloofwaardige wijze is getoetst. Laat staan dat die steun is verworven. Het is over hen, maar zonder hen en dan in de vorm van overvaltactiek.   

Dodelijk aan het plan van AgriNL was overigens ook dat werd gerekend met foute cijfers. Van captains of industry zijn de verwachtingen hoger.

Geen tijd
Het verkrijgen van boerensteun is inderdaad lastig, met name door alle onderlinge verdeeldheid. Daarbij kost het vinden van draagvlak voor grote veranderingen veel tijd. De politiek denkt (vaak) dat die tijd er niet is, en handelt overeenkomstig. Misschien is het daar wel dat de problemen beginnen. Het kabinet identificeert een probleem en wil (te) snel een idee hoe dat op te lossen.

Schnabbelcircuit
Deskundigen en oude bekenden worden in de arm genomen om oplossingen aan te dragen. Steeds vaker zijn dat niet meer instituten van naam, maar 'consultants' die zich op eigen titel laten vergoeden. Wie de moeite neemt om voor een digitale zoektocht, vindt daarvoor genoeg bewijs. Dit schnabbel-circuit vergroot ook het vertrouwen niet in de besluitvormingsprocessen. Want, wie vertegenwoordigen zij?

Doodlopend
Het fiasco met AgriNL van deze week laat zien dat doorgaan met de inzet van 'old boys', private schnabbelaars en captains of industry, die zelf de pijn van de veranderingen niet hoeven voelen, een doodlopende weg is. Hoe lastig ook, zonder boeren zelf aan tafel blijft de weerstand enorm. Zelfs als het aantal boeren in Nederland enorm is geslonken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Abonnee
epv 16 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/agribusiness/artikel/10894731/old-boys-trekken-zonder-boer-de-landbouw-niet-vlot]Old boys trekken zonder boer de landbouw niet vlot [/url]
Prima analyse. Niet over ons maar met ons. Stoppen met smerige politieke spelletjes. Stoppen met papieren problemen te creëren(stikstof), echte problemen zijn pas echt na alle bronnen in beeld, meten is weten en dan de tijd nemen voor een plan met effectieve maatregelen(indien nodig) gedragen door de boeren.
Alle onderzoeksrapporten zonder economische analyse met de gevolgen voor betrokkenen zouden niet gepubliseerd mogen worden.
Abonnee
triest 16 Oktober 2021
het woordt old boys kun je beter vervangen voor ; zakkenvullers.

zo'n veerman heeft al jaren geleden afscheid genomen van de landbouw voor het belang van zijn eigen portemonnee
Abonnee
gewoon boer 16 Oktober 2021
spijker op zijn kop.

er zijn er een paar die flink hun zakken staan te vullen over de rug van de boer. Voor een paar wens rapportjes op te leveren aan lnv.
Abonnee
curator 17 Oktober 2021
ik zou niet te veel op de woorden van veerman vertrouwen.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Inside Stikstof

AgriNL baseert Actieplan op foute aannames

Politiek Stikstof

AgriNL implodeert na publicatie actieplan stikstof

Nieuws AgriNL

Actieplan tot het verdelen van grond stoppende boer

Achtergrond Stikstof Stemming

De week van Remkes II en Staghouwers opvolger

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief