Shutterstock

Politiek Stikstof

AgriNL implodeert na publicatie actieplan stikstof

13 Oktober 2021 - 5 reacties

AgriNL, de netwerkorganisatie van elf bedrijven in de agribusiness en LTO Nederland, wordt van binnenuit opgeblazen vanwege het gisteren (dinsdag 12 oktober) gepresenteerde Actieplan voor de toekomst van de agrifoodsector. Hierbij draagt het pact oplossingen aan voor de stikstofproblematiek. LTO Nederland heeft er afstand van genomen en de veevoerbedrijven ForFarmers en De Heus trekken zich terug uit de club.

Onder boeren ontstond direct ophef over het actieplan, waarin de netwerkorganisatie allerlei voorstellen doet om de stikstofproblemen op te lossen. Veel boeren vinden dat de agribusinessbedrijven zich helemaal niet als vertegenwoordigers van hen mag opstellen. "Ik denk dat jullie echt over de grens aan het boeren zijn", gaf Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF), in een vlog aan. "Boerenbelangen worden verdedigd door boerenbelangenbehartigers."

LTO neemt afstand
Van den Oever wreef het er daarna ook nog even in dat de agribusiness beter naar zichzelf kan kijken hoe zij de eigen uitstoot van stikstof en CO2 kan terugdringen. De kwestie kreeg dinsdagavond laat een andere wending toen Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland, in een tweet aangaf dat zijn organisatie afstand neemt van het actieplan van AgriNL. Volgens Van der Tak is dit actieplan niet goedgekeurd door LTO Nederland. Daaruit mag worden geconcludeerd dat binnen AgriNL vertegenwoordigers dus te snel en waarschijnlijk te veel op eigen houtje hebben gehandeld.

De advertentie die AgriNL dinsdag in het Financieele Dagblad plaatste en waarin de organisatie opriep de grote landbouwvraagstukken nu eens aan te pakken, onderschrijft LTO volgens Van der Tak wel. Het is ook niet zo dat LTO Nederland bij alles op de rem wil staan. In een interview in de Telegraaf zei Van der Tak juist: "We staan te springen om stappen vooruit te nemen."

Grote voerbedrijven trekken zich terug
Veevoerbedrijven ForFarmers en De Heus hebben vanwege alle verwikkelingen besloten om zich terug te trekken uit AgriNL. De Heus en ForFarmers geven aan 'de discussie over het toekomstperspectief over te willen laten aan agrarische ondernemers en hun vertegenwoordigende organisaties'.  Opvallend is dat ze hierbij dezelfde woorden gebruiken. Agrifirm zegt in iets andere bewoordingen hetzelfde.

LTO Nederland beraadt zich naar eigen zeggen over de toekomst en positionering binnen AgriNL. De organisatie stelt dit in een verklaring op de eigen website.  LTO geeft daarin aan dat het al langer schuurde tussen haar en de andere partijen over de vraag hoe ver de handreiking aan de regeringscoalitie in de maak moest gaan. "We hebben de stukken vanuit AgriNL herhaaldelijk van zeer kritisch commentaar voorzien. Met die terechte kritiek is in onze optiek onvoldoende gebeurd."

CEO Hein Schumacher van FrieslandCampina verdedigde in een interview met blad Veeteelt het plan, maar het bedrijf neemt nu afstand van de samenvatting daarvan, zo laat het weten. "Hein heeft de advertentie toegelicht in het interview en daarin staat de richting van het plan. De richting moet worden uitgewerkt. Daar staat een variant van op de website, maar er zijn vele uitwerkingen mogelijk. Er is nog geen gedragen uitwerking. Vandaar dat we ons distantiëren van de tekst op de website van AgrINL," aldus een reactie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Abonnee
Nonkel 13 Oktober 2021
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/melk/artikel/10894642/agrinl-implodeert-na-publicatie-actieplan-stikstof]AgriNL implodeert na publicatie actieplan stikstof[/url]
neem aan dat de rest ook zo verstandig is??
Abonnee
betweter 13 Oktober 2021
gevraagd , voorzitter LTO
dit is toch niks

kasplantje met zijn piep stem
Abonnee
Knorr 13 Oktober 2021
betweter schreef:
gevraagd , voorzitter LTO
dit is toch niks

kasplantje met zijn piep stem
Ga het zelf doen dan.
Abonnee
frog 13 Oktober 2021
Persoonlijk snap ik niet wat Cosun en de Avebe bij dit door de veehouderij oververtegenwoordigd clubje borrelvrienden doen?
Abonnee
mt 14 Oktober 2021

De bedrijven die hierbij zitten, komen er hier niet meer in!
En daar zijn ze intussen van op de hoogte....
Wat een stel hypocrieten bij elkaar
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Boerenprotest

Blog: terugblik op boerenprotest in Stroe

Nieuws Stikstof

LTO Overijssel stapt uit gebiedsoverleg stikstof

Nieuws Belangenbehartiging

Van der Tak reageert op rol bij subsidiefraude

Nieuws Coalitieakkoord

'Verdeling geld stoppers en innovatie moet beter'

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief