De markt voor bevroren aardappelproducten kent nog steeds groeimogelijkheden. Ook al wordt in de groeimarkten meer en meer zelf geteeld en verwerkt. Dat staat in het rapport Voedingsmiddelenindustrie 2013-2018 van ING Economisch Bureau.
De aardappel-, groente- en fruitverwerkende industrie produceerde in 2012 voor circa 4,8 miljard euro. Bijna de helft komt voort uit de aardappelverwerking, naar schatting 2,2 miljard euro. De komende jaren is er volgens de bank nog ruimte voor groei, ondanks dat er in de groeimarkten in toenemende mate zelf wordt geteeld en verwerkt.
Gekookte/gebakken aardappelen (en dan ingevroren) worden over verre afstanden geëxporteerd. De export naar landen buiten de EU, veelal de sneller groeiende economieën, nam in 2012 een kwart in beslag en kent een waarde van 983 miljoen euro. De komende jaren kan verdere exportgroei ontstaan door de vooraanstaande (kennis)positie die Nederland heeft van de aardappelteelt en verwerking.
De groei wordt voor een belangrijk deel gedreven door aanzienlijke prijsstijgingen, terwijl volumes vooral de laatste drie jaar onder druk staan. De afzetprijzen van aardappelverwerkers ontwikkelen zich wat volatieler dan van de groente- en fruitverwerkers. ING voorspelt dat deze volatiliteit de komende jaren niet minder wordt. ‘Grip hierop is een belangrijke voorwaarde voor een gezonde bedrijfsvoering.’
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.