Normale markt mogelijk

Duits aardappelareaal toch iets hoger ingeschat

3 Juni 2015 - Clarisse van der Woude

Het Duitse aardappelareaal voor seizoen 2015 komt iets hoger uit dan eerdere prognoses. Het bureau voor Agrarische Marktinfomatie (AMI) in Bonn schat de oppervlakte nu op 242.000 hectare. Volgens marktanalist Christoph Hambloch die dinsdag op het Marktseminar Oogst 2015 sprak is daarmee een ‘normale’ prijsontwikkeling mogelijk.

Met de schatting van 242.000 hectare zit het areaal een fractie lager dan in 2014 toen dat op 245.000 hectare uit kwam. De prognose ligt echter 7.000 hectare boven een eerdere schatting van de Duitse Boerenbond die aan een forse stap terug dacht van een kleine 235.000 hectare. Daarmee lijkt het erop dat het slechte aardappelmarktjaar 2014/15 telers er niet van heeft weerhouden om weer aardappelen te planten. Toch meent Hamboch dat het mogelijk is om in seizoen 2015/16 wel een normale prijsontwikkeling door te maken.

Areaal 2015 fractie lager dan vorig seizoen

‘Feit is dat het areaal te hoog is, dat moet omlaag. Maar uiteindelijk is het de vraag wat de opbrengst doet. Misschien komt er een kleine oogst. Het voorjaar is koel, de groei verloopt traag en we moeten nog maar zien of het zomer wordt.’ Hambloch vermoedt dat een hectareopbrengst van 45 à 46 ton zoals die er in 2014 was, dit seizoen niet meer in zit. ‘In dat geval bedraagt de totale oogst 10 miljoen ton. Een volume dat past in Duitsland’, stelt de analist.

De Duitser is redelijk positief over de marktsituatie begin juni. ‘De bewaaraardappelen uit Duitsland drogen sinds eind mei op in de retail. De supermarkten tonen nauwelijks interesse in bewaaraardappelen uit Frankrijk en de import vanuit landen ten zuidoosten van de Middellandse Zee is midden juni geruimd’, weet hij. Hambloch verwacht een goede oogst van vroege aardappelen in Duitsland. ‘Het ziet er niet slecht uit. En door de oogstvertraging in Duitsland drukt de zomer- en herfstoogst niet op de verkoopperiode van vroege aardappelen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Marktbeweging en -beleving gaan niet gelijk op

Analyse Aardappelen

Vertrouwen is goed, maar aardappelvoorraad is beter

Marktupdate Aardappelen

De aardappelmarkt mist een echte aanjager

Marktupdate Aardappelen

Wat zit er nog in het vat voor de langbewaarders?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden