Impact bio en gangbaar

Bodembacteriën strijden tegen phytophthora

16 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na berichten in maart dit jaar over mogelijke oplossingen voor de aardappelziekte phytophthora met het identificeren van een gen in wilde aardappelen, hebben onderzoekers nu een mogelijk nieuw wapen gevonden. En het antwoord ligt direct onder voeten van telers, zo schrijft AGCanada.

Canadese onderzoekers hebben bacteriestammen in de grond ontdekt die de ziekte onder controle lijken te kunnen houden. Sommige bacteriën onderdrukken of hinderen phytophthora met meer dan 90 procent. In de drie jaar durende studie werden de allerbeste bacteriën uit de natuur geselecteerd en in de meest gunstige omstandigheden voor phytophthora geplaatst. Tot hun grote verbazing overheersten de beste bacteriën met weinig tot geen optimalisatie van hun formulering of fermentatie.
 

5

miljard

is het jaar-
lijkse verlies

De eerste resultaten hebben de industrie ertoe bewogen in het ontwikkelen van een biopesticide met de bacteriën. Onderzoekers zoeken nu de  bacteriën die zowel op aardappelen als tomaten werken, want ook dat gewas kan door phytophthora worden getroffen. Vervolgens moet duidelijk worden hoe de houdbaarheid tijdens de bewaring kan worden verlengd en wat de ideale veldtoepassing is.

Een effectieve bestrijdingsmethode kan zowel in gangbare als biologisch geteelde aardappelen grote impact hebben. Aardappeltelers in Noord-Amerika, Europa en ontwikkelingslanden verliezen jaarlijks tussen de 3 en 5 miljard dollar aan de ziekte.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden