Minder industrieaardappelen

Kleinere aardappeloogst Zwitserland stuwt import

9 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ook in Zwitserland hebben ze door de grote oogst van 2014 een miserabel aardappeljaar achter de rug. En het huidige aardappelseizoen begon met overstromingen, gevolgd door langdurige droogte. Dat kost opbrengst, stelt CEO Ernst Arn van aardappelhandel Terralog.

Zwitserland oogst komend seizoen dusdanig minder aardappelen dat mogelijk import nodig is. Begin mei kreeg het land te maken met overstromingen. ‘Daarbij ging 4 à 5 procent van de oppervlakte verloren. Aardappelen werden weggespoeld en op plekken waar het water in het veld bleef staan, kwamen ze niet op’, aldus Arn.

5

procent

aardappelareaal verloren aan overstromingen

Na de zware regenval is er nu echter sprake van langdurige droogte. ‘Ondanks beregenen is het de laatste tijd veel te droog. Hierdoor wordt een lagere oogst verwacht. Met name de opbrengst industrieaardappelen is kleiner. Het ziet ernaar uit dat we fritesaardappelen zullen moeten gaan importeren.’

Ondanks de droogte en hoge temperaturen wordt er echter volgens branchorganisatie Swisspatat een goede kwaliteit geleverd. Zwemweer en vakantietijd leiden doorgaans tot een zwakkere verkoop, maar dit jaar loopt de vraag nog goed door.

Het afgelopen seizoen had ook de Zwitserse aardappelmarkt het moeilijk. ‘We hadden een grote oogst waarbij de productie de vraag overtrof en door fysiologisch oudere knollen behoorlijke kwaliteitsproblemen. Het gevolg: lage prijzen. Dit was met name bij tafelaardappelen en dan specifieker in het vastkokende segment het geval. De industrieaardappelproductie was redelijk in evenwicht. Voor het nieuwe seizoen is de inschatting echter weer heel anders.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden