Kwaliteit valt nog te bezien

Toch meer aardappelen in EU-5 dan gedacht

5 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

In de EU-5 worden toch net iets meer aardappelen geoogst dan in september nog werd gedacht. De NEPG (North Western Potato Growers) gaat nu uit van een totale opbrengst van 24.818 miljoen ton; dat is 300.000 ton meer dan de eerdere schatting.

Daarmee ligt de totale productie 13 procent lager dan vorig seizoen en 1,6 procent onder het vijfjarig gemiddelde. De NEPG plaatst echter wel enige kanttekeningen aangaande de eventuele kwaliteit later in de opslag.

13

procent

minder aardappelen dan oogst 2014

Op het moment wordt er volop gerooid onder goede weersomstandigheden, alhoewel de oogst later is dan vorig seizoen en op 2 oktober in de vijf landen nog een 40 procent gerooid moet worden.

Er zijn grote verschillen te melden. Zo is het in Zuid-Duitsland te droog en in Noord-Duitsland, Vlaanderen en Flevoland nog aan de natte kant. In die gebieden zitten nog veel aardappelen in de grond. Vanwege grote hoeveelheden regen begin september wordt er regelmatig rot geconstateerd en is het gemiddelde onderwatergewicht aan de lage kant.

De gemiddelde kwaliteit lijkt goed met een redelijke knollental. De eerder genoemde angst voor doorwas lijkt mee te vallen, doch nog steeds aanwezig. Voorzichtigheid tijdens het inschuren is geboden om een goede kwaliteit te kunnen waarborgen.

De NEPG is over het algemeen positief gestemd voor seizoen 2015/16. Als gevolg van een gemiddeld lager onderwatergewicht en meer tarra, zal de industrie meer grondstof nodig hebben om tot dezelfde productie te komen als vorig jaar, terwijl zich er voldoende mogelijkheden aandienen op uitbreiding van de export van verwerkt product.

Export van verse consumptieaardappelen biedt dit jaar volop kansen en mogelijkheden. De zuidelijke landen en de landen in Oost Europa hebben zelf allemaal duidelijk minder aardappelen, waardoor export naar deze landen al vroeg op gang is gekomen. Dit werd echter belemmerd door een tekort aan kwalitatief goede aardappelen, veroorzaakt door moeilijke rooiomstandigheden en rot in de partijen. Pok en schurft is ook meer aanwezig dan vorig seizoen.

Het mooie weer van de laatste week heeft ertoe bijgedragen dat het onderwatergewicht in diverse percelen aardappelen iets is toegenomen. Opvallend is ook dat er zo laat in het seizoen nog redelijk veel percelen “groen” staan (Markies) hetgeen opbrengstverhogend werkt, maar ook meer risico met zich meebrengt.

De NEPG verwacht over vijf weken de definitieve opbrengstcijfers te kunnen publiceren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelen

Markt in fase van 'even aan de boom schudden'

Analyse Aardappelen

Voorjaar in de lucht doet wat met aardappelmarkt

Analyse Aardappelen

Bovenkant aardappelmarkt richting 50 euro

Nieuws Aardappelen

Kans op horrorvoorjaar gaat nu meespelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden