Eerste fritesfabriek in Rusland

LWM zet Russische episode van Farm Frites voort

27 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Lamb Weston/Meijer heeft een joint venture opgericht met het Russische bedrijf Belaya Dacha om de eerste fritesfabriek in Rusland op te richten. Dat maakt het bedrijf vandaag – 27 juni – in een persbericht bekend. Daarmee lijkt LWM het stokje over te nemen van Farm Frites. In 2018 moeten de eerste aardappelen worden verwerkt.

Met de joint venture kan de bouw van een fritesfabriek in de oblast Lipetsk, 450 km ten zuiden van Moskou, eindelijk van start gaan. De kosten die met de bouw gemoeid zijn bedragen 100 miljoen euro. Bas Alblas, CEO van LWM, en Victor Semenov, voorzitter van de raad van commissarissen van Belaya Dacha, hebben hiervoor een contract ondertekend.

2014

was het jaar

waarin Belaya Dacha startte met de fabriek. Toen samen met Farm Frites

In februari 2014 stond Belaya Dacha in de startblokken om een fritesfabriek in Lipetsk te gaan bouwen. Daarvoor ging het een joint venture aan met Farm Frites, die voor 30 procent aandeelhouder was. Andere aandeelhouder was toen de European Bank for Reconstruction and Development, die voor 35 procent aandeelhouder was. Grootste beoogde afnemer was en is McDonalds. De totale capaciteit werd op 100.000 ton frites geraamd.

Zes maanden na oprichting van de joint venture lag het project alweer stil. De Europese sancties tegen Rusland gooide roet in het eten. Na de opgestelde sancties besloot de EBRD zich uit het project terug te trekken, net voor het tekenen van het officiële contract in juli. Als reden werd de onzekere economische situatie genoemd. Vervolgens raakte het project in het slop.

Volgens een woordvoerder van LWM waren de gesprekken met Farm Frites afgerond en het boek gesloten toen de verwerker uit Kruiningen bij Belaya Dacha aan tafel plaatsnam. De aanhoudende EU-sancties spelen geen obstructie voor de bouwplannen. Zowel de aardappelproductie als de verwerking en afzet zal binnen Rusland plaatsvinden. Nu is het financiële instituut Sberbank betrokken bij het plan. Een gedeelte is met eigen vermogen gefinancierd. Belaya Dacha behoudt een meerderheidsbelang. De transactie wacht nog op goedkeuring van de Russische anti-monoplie waakhond.

De aardappelteelt wordt lokaal ondergebracht

Medio 2016 moet met de bouw worden gestart. De productie kan dan naar verwachting begin 2018 starten. De productiecapaciteit bedraagt 90.000 ton eindproduct per jaar. Belaya Dacha beschikt zelf over veel landbouwgrond. Het zal zelf een gedeelte van de aardappelen gaan telen. De rest wordt bij boeren in de Tambov-regio ondergebracht.

Naast grootgrondbezitter is het Russische actief in de teelt en verwerking van groenten, boomteelt, tuin- en landschapsontwerp en vastgoedontwikkeling. Voor de verwerking van groenten heeft het bedrijf twee fabrieken. Eén in de regio van Moskou en één in de republiek Tatarstan. Het is sinds 95 jaar in de agrarische sector actief.

Volgens de joint venture-oprichters gaat het om de eerste fritesfabriek in Rusland. Het land importeert nu alle frites, onder andere uit Polen. Directe export vanuit Nederland is niet mogelijk. Om de aardappelteelt op poten te zetten is echter wel veel pootgoed nodig. In eerdere schattingen werd over 500 tot 700 ton gesproken. Misschien dat de Russen daarvoor wel in ons land moeten aankloppen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Aardappelen

Barstjes ontstaan in de Europese fritesafzet

Nieuws aardappelen

Fritesmarkt VS tapt uit een heel ander vaatje

Analyse China

Wordt frites geraakt door haperende groei in China?

Nieuws Aardappelen

'De fritesbubbel gaat vroeg of laat barsten'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden