Meten met twee maten

Vragen over exceptioneel veel kopergebruik in bio

5 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness - 50 reacties

Meet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met twee maten als gaat om biologische boeren en gangbare boeren? Die vraag stelt Helma Lodders (VVD) aan de staatssecretarissen van infrastructuur, milieu en economische zaken. Reden voor de kritische vragen is de inzet van koperoxichloride in de biologische aardappelteelt.   

Naar aanleiding van een verhaal in een agrarisch vakblad over de inzet van koper in biologische aardappelen vraagt Lodders zich af wat er misging. De kern van het verhaal is dat als gevolg van het vochtige weer phytophthora hoogtij viert. Het resulteert er in dat biologische akkerbouwers met de handen in het haar zitten. Het is kiezen tussen het gewas platbranden en minder opbrengst of koperoxichloride inzetten. 

Kiezen tussen minder opbrengst en inzet koperoxichloride

Een middel wat voor gangbare akkerbouwers verboden is, doordat het veel nadelige effecten heeft op de plantgroei en de omgeving. In de biologische teelt is het in een lage dosering toegestaan als bladmeststof. Hoewel ook in de biologische sector er discussies zijn over de inzet van dit middel. Het is tevens het enige middel wat helpt tegen phytophthora, maar dan moet de dosering wel fors hoger zijn dan wanneer het ingezet wordt als meststof. 

Lodders wijst er in haar vragen op dat het vreemd is dat er relatief meer/ veel koperoxichloride wordt afgenomen, terwijl het gewas waar dit voor bedoeld is, in veel gevallen tarwe in geval van kopertekort, geen bladbemesting meer nodig heeft. Ook wijst zij er op dat het vreemd is dat op grond waar het jaar ervoor biologische aardappelen stonden de spinazie niet wil groeien als gevolg van de hoeveelheid koper in de grond.

Deze twee zaken samen wijzen er volgens haar op dat dit product niet ingezet wordt als bemesting, maar om de ziekte in aardappelen te bestrijden. Iets waar certificeringinstantie Skal niet op kan controleren, omdat de inzet niet juridisch aantoonbaar gemaakt kan worden. Waarmee de vraag ontstaat waarom het juridisch niet aantoonbaar is. 

Vragen zijn er ook over de rol van de NVWA in dit verhaal en of er ook op dit onderwerp wordt gecontroleerd. 'Is er onderscheid in het toezicht op gangbare landbouw en biologische landbouw?', vraag Lodders. Zij wil dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen gangbaar en biologisch, gebeurt dit wel dan is er de vraag om tekst en uitleg.     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
50 reacties
Jan 6 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871032/Vragen-over-exceptioneel-veel-kopergebruik-in-bio]Vragen over exceptioneel veel kopergebruik in bio[/url]
Als teler moet ik me aan allerlei regels, normen en termijnen voldoen, registeren en verantwoorden en dit kan zo maar?
Dit moet toch ook gecontroleerd kunnen worden?!!
Appie 6 Augustus 2016
Jan schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10871032/Vragen-over-exceptioneel-veel-kopergebruik-in-bio]Vragen over exceptioneel veel kopergebruik in bio[/url]
Als teler moet ik me aan allerlei regels, normen en termijnen voldoen, registeren en verantwoorden en dit kan zo maar?
Dit moet toch ook gecontroleerd kunnen worden?!!


Een Bioboer met een spuit vertrouw ik niet.
Bij navragen waarom mensen Biologisch eten kopen is altijd het antwoord :Het is on bespoten!!!
Ze moesten eens weten.
Abonnee
arend 6 Augustus 2016
ik sprak laats een bio boer...hij vertelde dat hij middelen over koopt (in geval van nood) van een een gangbare aardappelboer om zo zijn aardappelen ziekte brij te houden...zo viel het ook niet op in de administratie en kon de boer de middelen in het zwart betalen bij de gangbare boer. nu jullie weer!
de omgekeerde wereld.
schoenmakers1 6 Augustus 2016
bio, betekend, bewust informatie onthouden
plantuitje 6 Augustus 2016
gewoon koper verbieden simpel en effectief
kluit 6 Augustus 2016
arend schreef:
ik sprak laats een bio boer...hij vertelde dat hij middelen over koopt (in geval van nood) van een een gangbare aardappelboer om zo zijn aardappelen ziekte brij te houden...zo viel het ook niet op in de administratie en kon de boer de middelen in het zwart betalen bij de gangbare boer. nu jullie weer!
de omgekeerde wereld.



Raar verhaal, ik krijg (of mijn afnemer)via de globel nep regelmatig controle om te controlen of er niet te hoge waardes van bepaalde stoffen in het produkt zitten en of er geen reciduen van verboden middelen in het produkt zitten Of komen ze soms niet bij de bios geen monsters nemen
Abonnee
Flevo boer 6 Augustus 2016
Dit jaar is erbij bd boer in Zuidelijk Flevoland door twee gangbare collega's een wild camera geplaatst.
Die neemt bewegingen waar met datum en tijdstip en foto.

Je wil niet weten hoe vaak de spuitmachine van de loonwerker is waar genomen.
Ze hadden uitgerekend als er met de wettelijke dosering zou zijn gespoten (weten zelf ook dat dit niet zo is) de norm al ruimschoots zou zijn overtreden.

Juridisch gezien is de boer, loonwerker en betreffende spuitchauffeur (deze persoon is in bezit van spuitlicentie moet weten dat dit niet mag) schuldig aan een economisch delict. De ernst van het delict is dermate omdat er doelbewust en wetenschap een overtreding wordt begaan. Dit zal een rechter zeker meenemen in een uitspraak.

Voor de bd boer staat zijn skal certificaat en hoge boete op het spel, voor de loonwerker waarschuwing met een hoge boete en spuitchauffeur inname spuitlicentie en een boete.

Daarbij komt dat de bd boer pachter is, hoe gaat RVOB om met dit soort delicten? Lees maar is goed het pachtcontract!!

Ze weten nog niet wat er met het beeld materiaal moet gebeuren, ik zeg "overdragen aan het OM".

Of moeten eerst Zembla , Undercover Nederland of Rambo de kans geven voor een mooie uitzending??

Tweede kamerlid Lodders , heel goed en eindelijk dat ze hier vragen over stelt aan de staatssecretaris.
Henk 6 Augustus 2016
Wat een goede actie van die boeren. Aanpakken die oplichterij, naar OM. Zware vervolging en korten op toeslagrechten, afnemen voor 15 jaar van skal certificaat. Gevolg, geen fiscale groene voordeel, geen groene lening.

Daar zijn de goede bd boeren ook bij gebaat.
Goede buur 6 Augustus 2016
Toffe collega's heb je dan, ik ben groot voorstander voor een verbod op koper en het is zeker totaal idioot dat zoiets kan maar om je nu heiliger als de paus te gaan gedragen. Ik kan me nog zoiets herinneren over champagne en limonade toen hoorde ik niemand over rambam of Zembla
Bram 6 Augustus 2016
Ik moet en hou me aan de wetgeving, waarom een bio boer niet. Ik begrijp er geen snars meer van. Ben ook voor aangeven bij politie of aids. Werk van maken. Makkelijker is om inval te doen bij spuit loonwerker. Facturen opvragen en je weet exact wat er gespoten is.
Goede achter buur 6 Augustus 2016
Geen tv show maar afgeven bij nvwa .Dat is verstandig en goed.ik verwacht dat skal zelf ook maatregelen gaan treffen.
Rustige boer 6 Augustus 2016
De wal keert het schip.....

Erger me al jaren aan het absurd hoge gebruik van koper. Goed dat er op verschillende manieren actie wordt onder nomen.
Abonnee
euro 6 Augustus 2016
koper staat niet op de lijst van 28 middelen van ah en jumbo
Abonnee
euro 6 Augustus 2016
koper staat niet op de lijst van 28 middelen van de grootgrutter ah en jumbo
Abonnee
Spelshow 6 Augustus 2016
Lijkt wel Lingo...."staat niet op de kaart"
Boer jan 6 Augustus 2016
Ik heb gehoord van doseringen koper van 2-3kg/ha/keer.

Iemand idee hoe veel/vaak er zwavel toegepast wordt in de biologische fruitteelt?!!
Klinkt me ook niet echt gezond.
bookeskook 6 Augustus 2016
Boer jan schreef:
Ik heb gehoord van doseringen koper van 2-3kg/ha/keer.

Iemand idee hoe veel/vaak er zwavel toegepast wordt in de biologische fruitteelt?!!
Klinkt me ook niet echt gezond.

Laat alstjeblief zwavel en koper toegelaten blijven voor de gangbare boeren. Koper voor in de uien tegen bijv. bacterie na een hagelbui en zwavel in de tarwe goedkoop tegen meeldauw en voor de zwavelvoorziening. Er wordt al genoeg aan goede goedkope middelen uit de handel gehaald. Of willen we allemaal naar de nieuwste steeds duurdere middelen? De fabrikanten lachen zich rot, en de resistenties blijven maar komen! Daar heb je bij koper en zwavel geen last van, middelen zijn niet systemisch. Beetje liggen afkankeren op bio en tegelijkertijd eigen mogelijkheden in laten perken lijkt mij niet zo slim.
bookeskook 6 Augustus 2016
Trouwens nooit zwavelzalf gebruikt? Smeer je zo op je huid dus zal wel meevallen met de giftigheid.
patatje 6 Augustus 2016
@Bram, die loonwerker is ook niet gek, die maakt wel facturen van onkruid wieden.
kluit 6 Augustus 2016
Als ik zo de reacties lees word de mythe rondom de BD geleidelijk aan ontmanteld Een sector die afhangt van list en bedrog en aan alle kanten word gesteund door zowel de overheid (fiscale cadeautjes en subsidies) en de banken met hun lagere hypotheek tarieven (waarom eigenlijk) heeft naar mijn mening geen recht van bestaan en brengt schade toe aan de hele landbouwsector


In de veehouderij waren wat ik heb begrepen 65 bedrijven van plan om in omschakeling te gaan maar er is 1 probleem ze kunnen de produkten nu al niet meer kwijt in het BD segment is dat een voorbode voor de akkerbouw en de tuinbouw
Abonnee
Japie Jo 6 Augustus 2016
Ik ben voorstander van koper en zwavel.
Ik ben tegen overdosering van koper en zwavel.

Na hagel in de uien koper toepassen is zeer effectief.

Het grote probleem zit hm in het feit dat een aantal bio telers in de flevopolders dermate veel koper spuiten wat onverantwoord is.

Daar gaat het om en niets anders.

Ik hoop dat iedereen verstandig is , vooral de bio sector. Dit kan men het beste doen om Koper en zwavel niet toe te staan in hun teelt.
juun 6 Augustus 2016
als de loonwerkers in flevoland investeren in BD spuiten weet je toch al genoeg en ja de consument wil gewoon bedonderd worden gangbaar doet trouens niets anders daar is de kunst hoe schrijf ik het weg wanneer gaan we eens gewoon open kaart spelen met zn allen
Appie 6 Augustus 2016
juun schreef:
als de loonwerkers in flevoland investeren in BD spuiten weet je toch al genoeg en ja de consument wil gewoon bedonderd worden gangbaar doet trouens niets anders daar is de kunst hoe schrijf ik het weg wanneer gaan we eens gewoon open kaart spelen met zn allen


Kijk maar uit met je wegschrijven,
wij beginnen er niet aan. Is niet nodig ook trouwens, er zijn middelen genoeg voor handen.

Wat de BIO betreft als dit al in Nederland gebeurt wat te denken dan van BIO wat uit het buitenland komt????
schoenmakers1 6 Augustus 2016
je kunt bij de overheidsinstanties aangeven wat je wilt, tegen dit zal nooit actie ondernomen worden, niet genoeg mankracht zal de uitleg zijn, als het bio is mag alles en wordt alles met de mantel der liefde bedekt, inclusie de koper
bert 7 Augustus 2016
verbaast me steeds. hoe de gangbare boer reageert. de gangbare boer WIL alleen maar goedkoop produceren. vind die nog belangrijker dan rendement.
en heeft een hekel dat de kleine bio boer wat geld overhoud. ze vinden dat het verboden moet worden. en wat ik lees over het koper spuiten enz. is niet verwonderlijk. bio-producten horen niet in de supermarkt thuis. die dwingt grootschalig af. en goedkoper werken. en bio-producten mogen ook geen schoonheid foutje bevatten. en ze kunnen goed lobbyen met overheid en skal. en dan mogen er weer dubieuze producten gebruikt worden.
sjappie 7 Augustus 2016
dat biologisch is onzin als het niet biologisch is en daar gaat het om, gangbaar wordt steeds meer biologischer. en het weer wordt extremer waardoor de bioboer meer ziektedruk heeft en er komen meer bioboeren, omdat ze geld zien, in plaats van dat ze het voor het milieu doen.
Een mars of een snicker maakt niemand zich druk om zit evengoed vol met E nrs en dat zijn evengoed middelen die gemaakt zijn van chemie.
Met E nrs kunnen ze zelfs stront verkopen als aardappelen en een stuk papier is helemaal geen probleem, voor E nrs zijn geen normen mag onbeperkt gebruikt worden ook nog.
Bart van helden 7 Augustus 2016
Nou ik weetgenoeg dank jullie wel voor jullie openhartigheid. Biologische landbouw producten hoef ik ook niet meer te kopen. Of in ieder geval heel selectief. Ik zag ze nog wel schoffelen hier bij de uien in zeewolde. Gr Bart
agrifiets 7 Augustus 2016
Flevo boer schreef:
Dit jaar is erbij bd boer in Zuidelijk Flevoland door twee gangbare collega's een wild camera geplaatst.
Die neemt bewegingen waar met datum en tijdstip en foto.

Je wil niet weten hoe vaak de spuitmachine van de loonwerker is waar genomen.
Ze hadden uitgerekend als er met de wettelijke dosering zou zijn gespoten (weten zelf ook dat dit niet zo is) de norm al ruimschoots zou zijn overtreden.

Juridisch gezien is de boer, loonwerker en betreffende spuitchauffeur (deze persoon is in bezit van spuitlicentie moet weten dat dit niet mag) schuldig aan een economisch delict. De ernst van het delict is dermate omdat er doelbewust en wetenschap een overtreding wordt begaan. Dit zal een rechter zeker meenemen in een uitspraak.

Voor de bd boer staat zijn skal certificaat en hoge boete op het spel, voor de loonwerker waarschuwing met een hoge boete en spuitchauffeur inname spuitlicentie en een boete.

Daarbij komt dat de bd boer pachter is, hoe gaat RVOB om met dit soort delicten? Lees maar is goed het pachtcontract!!

Ze weten nog niet wat er met het beeld materiaal moet gebeuren, ik zeg "overdragen aan het OM".

Of moeten eerst Zembla , Undercover Nederland of Rambo de kans geven voor een mooie uitzending??

Tweede kamerlid Lodders , heel goed en eindelijk dat ze hier vragen over stelt aan de staatssecretaris.

dat er bioboeren zijn die de boel belazeren daar maak ik me niet druk om dat is hun verantwoordelijkheid wat me wel stoort is dat ze op deze manier een infectie bron blijven voor de gangbare teler betreft fhytoftora
harrie 7 Augustus 2016
Henk schreef:
Wat een goede actie van die boeren. Aanpakken die oplichterij, naar OM. Zware vervolging en korten op toeslagrechten, afnemen voor 15 jaar van skal certificaat. Gevolg, geen fiscale groene voordeel, geen groene lening.

Daar zijn de goede bd boeren ook bij gebaat.

Zal vast niet gebeuren.Het is een speerpunt geworden om het aandeel biologisch in ons land te laten groeien. Hoe groot is de blamage voor onze politici als er in de krant koppen verschijnen met: "aandeel biologisch 50% gekrompen". Zelfs de opvolger van de Rijksdienst, de stichting ERF is dan in een keer biologisch af. Nee hoor echt niet. Het zal wel iets worden van: "Wij gaan daar in de toekomst strengere regels voor opstellen"
Abonnee
agriklootje 7 Augustus 2016
niet alle E nummers zijn chemisch, alle toevoegingen hebben een E nummer en dat kunnen ook natuurlijke producten zijn!
Appie 7 Augustus 2016
agrifiets schreef:
Flevo boer schreef:
Dit jaar is erbij bd boer in Zuidelijk Flevoland door twee gangbare collega's een wild camera geplaatst.
Die neemt bewegingen waar met datum en tijdstip en foto.

Je wil niet weten hoe vaak de spuitmachine van de loonwerker is waar genomen.
Ze hadden uitgerekend als er met de wettelijke dosering zou zijn gespoten (weten zelf ook dat dit niet zo is) de norm al ruimschoots zou zijn overtreden.

Juridisch gezien is de boer, loonwerker en betreffende spuitchauffeur (deze persoon is in bezit van spuitlicentie moet weten dat dit niet mag) schuldig aan een economisch delict. De ernst van het delict is dermate omdat er doelbewust en wetenschap een overtreding wordt begaan. Dit zal een rechter zeker meenemen in een uitspraak.

Voor de bd boer staat zijn skal certificaat en hoge boete op het spel, voor de loonwerker waarschuwing met een hoge boete en spuitchauffeur inname spuitlicentie en een boete.

Daarbij komt dat de bd boer pachter is, hoe gaat RVOB om met dit soort delicten? Lees maar is goed het pachtcontract!!

Ze weten nog niet wat er met het beeld materiaal moet gebeuren, ik zeg "overdragen aan het OM".

Of moeten eerst Zembla , Undercover Nederland of Rambo de kans geven voor een mooie uitzending??

Tweede kamerlid Lodders , heel goed en eindelijk dat ze hier vragen over stelt aan de staatssecretaris.

dat er bioboeren zijn die de boel belazeren daar maak ik me niet druk om dat is hun verantwoordelijkheid wat me wel stoort is dat ze op deze manier een infectie bron blijven voor de gangbare teler betreft fhytoftora


Ze belazeren de boel om jou en zichzelf vrij te houden van de plaag toch?
Dus ben je blij denk ik!!
Gesjoemel 7 Augustus 2016
Ik weet zeker dat er gangbaar vele malen meer gesjoemeld word dan in de Bio sector, dat gaat ook wat makkelijker bij een 95% grotere sector. De regelgeving en naleving zou idd strakker kunnen maar dat is wel een ander heel favoriet punt waar er op dit forum tegen aan geschopt word, als de regelgeving na geleefd word is het voor velen ook weer niet goed. En het is natuurlijk waar dat Bio bedrijven een grote phytophthora haard zijn maar zolang er in Bv tarwe bieten en mais vrijwel niets of zeer laat wat aan op slag word gedaan kun je je af vragen waar het nu eigenlijk vandaan komt.
Abonnee
Sjoemelaar 7 Augustus 2016
Het gaat er volgens mij om de bio sector zichzelf profileert als duurzaam en onbespoten. Dit blijkt nu toch zeer zeker niet waar te zijn, en ook de geclaimde gezondheid van onbespoten voedsel kan de prullenbak in, zoals vele rapporten ook uitwijzen is dit niet hard te maken.
Als de bio sector zichzelf profileert met onbespoten voedsel, doet ze zich daarbij afzetten tegen de reguliere landbouw, aangezien deze dus automatisch bespoten is aldus de marketing machine van bio en overheid.
Dit werkt verstoring binnen de gehele sector in de hand, en zorgt voor meer tweespalt.
Bio kan beter alle bespuitingen in de ban doen, en zorgen dat ze een dikke prijs beuren voor de echte niche markt, voor diegene die daar echt voor wil betalen.
Niet produceren voor de supermarkt die alleen een wit/groen voetje wil halen bij de consument.
Abonnee
Sjoemelaar 7 Augustus 2016
Het gaat er volgens mij om de bio sector zichzelf profileert als duurzaam en onbespoten. Dit blijkt nu toch zeer zeker niet waar te zijn, en ook de geclaimde gezondheid van onbespoten voedsel kan de prullenbak in, zoals vele rapporten ook uitwijzen is dit niet hard te maken.
Als de bio sector zichzelf profileert met onbespoten voedsel, doet ze zich daarbij afzetten tegen de reguliere landbouw, aangezien deze dus automatisch bespoten is aldus de marketing machine van bio en overheid.
Dit werkt verstoring binnen de gehele sector in de hand, en zorgt voor meer tweespalt.
Bio kan beter alle bespuitingen in de ban doen, en zorgen dat ze een dikke prijs beuren voor de echte niche markt, voor diegene die daar echt voor wil betalen.
Niet produceren voor de supermarkt die alleen een wit/groen voetje wil halen bij de consument.
anton 7 Augustus 2016
Waar haalt gesjoemel deze wijsheid vandaan? U zegt "Ik weet zeker". Als u het dan zo zeker weet,waarom maakt u er dan geen werk van met uw geitenwollen sokken. Traditionele teelten worden zwaar gecontroleerd,tot aan fakturen toe, maar omdat velen denken dat jullie het goed doen laten ze jullie veel meer met rust.Wacht maar tot de pers hier lucht van krijgt,en ik hoop dat dit snel zal zijn,stelletje knoeiers.
ikke 7 Augustus 2016
wat een ophef dit gebeurt al tientallen jaren zelf naast zo een bio boer gezeten die zei altijd maak je niet druk dan spuit jij gewoon een paar keer vaker toch nu hebben die bio lui trammelant omdat er steeds meer bio boeren komen lijkt mij erg logisch allemaal
Appie 7 Augustus 2016
anton schreef:
Waar haalt gesjoemel deze wijsheid vandaan? U zegt "Ik weet zeker". Als u het dan zo zeker weet,waarom maakt u er dan geen werk van met uw geitenwollen sokken. Traditionele teelten worden zwaar gecontroleerd,tot aan fakturen toe, maar omdat velen denken dat jullie het goed doen laten ze jullie veel meer met rust.Wacht maar tot de pers hier lucht van krijgt,en ik hoop dat dit snel zal zijn,stelletje knoeiers.


Anton je hebt gelijk,je laat het wel uit je kop om te sjoemelen want mochten ze je pakken dan zijn de rapen gaar.
Het is trouwens niet nodig ,er zijn prima middelen voor handen.

BIO boeren die spuiten moet je gewoon niet vertrouwen.
Consumenten willen BIO Onbespoten en daar willen ze extra voor betalen.
wereld op zn kop 7 Augustus 2016
......en er komen steeds meer bio bestrijdingsmiddelen!
harrie 7 Augustus 2016
wereld op zn kop schreef:
......en er komen steeds meer bio bestrijdingsmiddelen!

En allemaal met E-nummers?
jo 8 Augustus 2016
Wat is biologische landbouw ? Dit wil zeggen letterlijk: zonder chemisch-syntetische hulpmiddelen. Dat is de lijn die getrokken wordt en is heel klaar en duidelijk voor iedereen. Koper en zwavel zijn toegestaan, het zijn sporenelementen, die ook een effect hebben tegen bepaalde ziekten. De gebruikte hoeveelheden zijn ook beperkt, bij ons in Belgie: 6 kg koper per ha per jaar. Dit is de gemiddelde hoeveelheid koper die afgevoerd wordt met het gewas. We mogen dus als biologische boer dit koper terug aanbrengen, ook door te sproeien op het blad. Ik gebruik al vele jaren koper op die manier, als er al een opstapeling van koper zou zijn is dat zeker niet van sedert dat er omgeschakeld werd, maar van de jaren voordien toen er gewoon massa's koper gebruikt werden. Zelfs nu moet je eens lezen wat er op de zak met koper staat als advies... Dus ik zie nergens een probleem als je je aan de wet houdt. Er zijn altijd mensen die net over de schreef gaan, ook gangbaar. Dat mag niet en moet gestraft worden. Maar wat ik hier allemaal lees is zo zwart-wit, altijd die tegenstelling, soort afgunst, misprijzen, jaloezie..... jammer , zo jammer allemaal.....
anton 8 Augustus 2016
Als jij je landgenoten wil vergftigen,dan moet je dat zelf weten maar blijf aub met uw aard en koper uit de buurt van ons land(Nederland)
Adviseur 8 Augustus 2016
Kopergebruik in aardappelen is zeldzaam en kan alleen optreden bij een ph lager als 4. Flevolandse gronden hebben een ph van 7 of hoger. Dus elke bio boer die koperoxychloride spuit in z'n bio aardappelen pleegt een economisch delict en is strafbaar http://www.yara.nl/gewas-voeding/gewassen/aardappel/belangrijkste-feiten/rol-van-koper/
Abonnee
taalpurist 8 Augustus 2016
Adviseur schreef:
Kopergebruik in aardappelen is zeldzaam en kan alleen optreden bij een ph lager als 4. Flevolandse gronden hebben een ph van 7 of hoger. Dus elke bio boer die koperoxychloride spuit in z'n bio aardappelen pleegt een economisch delict en is strafbaar http://www.yara.nl/gewas-voeding/gewassen/aardappel/belangrijkste-feiten/rol-van-koper/
bio 9 Augustus 2016
Boer jan schreef:
Ik heb gehoord van doseringen koper van 2-3kg/ha/keer.

Iemand idee hoe veel/vaak er zwavel toegepast wordt in de biologische fruitteelt?!!
Klinkt me ook niet echt gezond.


Heerlijk dat: "IK HOOR" .
Hou toch op.
Feit is dat het Europees niet verboden is en in andere landen is het toegestaan. Dus hier kun je er niets aan doen.
Simpel.
Willen toch 1 geweldig Europa?
En het verhaal van middelen overnemen van gangbaar en dan zwart betalen?
Tuurlijk, de gangbare boer die verkoopt hoeft zich niet te verantwoorden in middelen gebruik?
Tis allemaal weer bedoeld om bio zwart te maken.
harrie 9 Augustus 2016
"Bio" is een beetje verongelijkt. Waarom is koper als schimmelbestrijder in aardappelen in de jaren 60 eigenlijk verboden geworden? Misschien net als de tin in de jaren negentig? Slecht voor al het bodemleven en voor in water levende organismen? Als "Bio" echt "bio is" en niet alleen "bio doet" vanwege zijn portemonaie dan zou hij geen drogreden aanvoeren om het gebruik van koper te rechtvaardigen. Als hij een kopergebrek in zijn gewassen waarneemt dan zou dat het eerst in tarwe zijn en zeker niet in aardappelen.
Beetje jammer 9 Augustus 2016
bio schreef:
Boer jan schreef:
Ik heb gehoord van doseringen koper van 2-3kg/ha/keer.

Iemand idee hoe veel/vaak er zwavel toegepast wordt in de biologische fruitteelt?!!
Klinkt me ook niet echt gezond.


Heerlijk dat: "IK HOOR" .
Hou toch op.
Feit is dat het Europees niet verboden is en in andere landen is het toegestaan. Dus hier kun je er niets aan doen.
Simpel.
Willen toch 1 geweldig Europa?
En het verhaal van middelen overnemen van gangbaar en dan zwart betalen?
Tuurlijk, de gangbare boer die verkoopt hoeft zich niet te verantwoorden in middelen gebruik?
Tis allemaal weer bedoeld om bio zwart te maken.


Beetje jammer, ik als ingewijde in dit zaakje weet net als meneer "bio", dat het klopt wat hier staat. (Kopergebruik)
Het bagataliseren van deze situatie is kenmerkend voor de grote bio boeren. Deze menen alles naar zich toe te kunnen trekken en zetten de goede sector voor schut.
Het is hypocriet om regels toe te passen zoals je het zelf uitkomt. Ondertussen hou je de consument, je collega's en jezelf voor de gek dat dit een eerlijke weg is.
Kjojoop 9 Augustus 2016
Als ik bio zijn verhaal zo lees mag ik dus als gangbare boer ook alle middelen gebruiken die in Europa zijn toegelaten, fantastisch ga meteen met de heren en dames van de nvwa in discussie
Kjojoop 9 Augustus 2016
In Duitsland mag 200 rijde,, hier ook?
Kjojoop 9 Augustus 2016
De grootste knoeiers zijn gewoon de bio boeren,ook wel logisch als je toch altijd de hand boven het hoofd gehouden wordt door de overheid.
anton 9 Augustus 2016
Om het milieu tegemoet te komen gaan we wanneer er net zoals dit jaar weer een "plaag" probleem is dij de normale teelt massaal koper gebruiken,het is goedkoper dan(noem maar op),milieu vriedelijk, en volgens de bio boeren gezond. Bij ons kan een aardappel groen zijn van het licht,bij de bio boeren zijn er groene aardappels door het gebruik van overvloedig koper(CU,geen aardappel koper)
Agri 9 Augustus 2016
Nu de grote supermarkten de bio landbouw gaan omarmen is dit het begin van het einde,gaat dan nog maar om 1 ding zo goedkoop mogelijk.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden