Beter dan Suiker Unie

Aviko genereert meeste omzet in Cosun concern

9 Februari 2017 - Clarisse van der Woude

Vorig jaar zat aardappelverwerker Aviko er al tegenaan, maar nu is het gelukt. Voor de eerste keer in het bestaan van Cosun heeft niet Suiker Unie, maar een ander dochterbedrijf meer omzet gegenereerd.

Het jaar 2016 stond voor Cosun in het teken van de balans houden in de verschillende activiteiten. ‘De suikermarkt is een volatiele markt, terwijl onze andere activiteiten waaronder Aviko, Sensus, SVZ en Duynie een basisresultaat geven. In periodes met een lage suikerprijs, kunnen we daarop rekenen’, aldus CEO Robert Smith donderdag bij de presentatie van de Cosun jaarcijfers.

De resultaten in alle activiteiten groeien al een aantal jaar. Daarin zijn geen grote fluctuaties, stelt Smith. ‘Met name Aviko heeft het heel goed gedaan. De markt zit mee, maar ook de interne verbeteringsplannen hebben daaraan bijgedragen.’ De CEO doelt op het Fit for Growth plan waarin de afgelopen jaren processen verder zijn geoptimaliseerd en in 2016 een relatief bescheiden uitbreiding werd doorgevoerd.

We zijn op tijd in China ingestapt

Het resultaat daarvan laat zich zien. Aviko verbeterde in 2016 opnieuw haar resultaat. Was Aviko in 2007 nog goed voor 29 procent van de omzet binnen het concern, in 2016 is dat opgeklommen tot 41 procent. Dat terwijl Suiker Unie afgelopen jaar 39 procent uitmaakte van de totale omzet van 2 miljard euro. De overige 20 procent wordt ingevuld door Sensus, SVZ en Duynie.

‘Alle onze aardappelverwerkingsfabrieken zitten vol en draaien goed. Je ziet dat de vraag naar producten als aardappelspecialiteiten en frites zich verder positief ontwikkelen. Niet alleen op de exportmarkt, maar ook in de EU.’ In 2017 volgt nog een bescheiden uitbreiding, maar de grotere investeringen vinden in Europa en China plaats.

‘China is belangrijk voor ons; het is een potentiële grote markt die sterk groeit. En wij zijn er op tijd ingestapt. Onze omzet in China is nu nog heel bescheiden, zo’n 40 miljoen euro (samen met twee joint-ventures), maar we bekijken hoe we daar verder kunnen groeien in capaciteit. Belangrijk daarin is een goede verstandhouding en samenwerking met lokale partijen voor de grondstofvoorziening en een goed contact met de overheid.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Nieuws aardappelen

Personeel Aviko staakt opnieuw en nu langer

Nieuws Aardappelen

Poolprijs Aviko middelt in jaar met extremen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden