3 nieuwe Innate-rassen

Simplot bouwt phytophthora-resistentie in aardappel

8 Maart 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

De US Environmental Protection Agency en US Food & Drug Administration hebben aardappelveredelaar Simplot groen licht gegeven voor het op de markt brengen van drie nieuwe aardappelrassen. Het zijn bestaande rassen die het bedrijf heeft aangepast. Naast de reeds bestaande Innate-techniek met een resistentie tegen phytophthora infestans.

Hoe zat het ook alweer? In 2014 introduceerde de J.R Simplot Company uit Idaho de zogenaamde Innate Generatie 1 aardappellijn met het ras White Russet. Met behulp van cisgenese is het DNA van wilde aardappelplanten in de Innate-aardappel gebracht. Het gevolg is dat de knol minder gevoelig is voor stootblauw. Bovendien bevat hij na het frituren een lagere hoeveelheid van de kankerverwekkende stof acrylamide. Sinds 2016 is de aardappel ook in Canada toegelaten.

Russet Burbank, Ranger Russet en Atlantic heeft Simplot aangepast

Voor komend seizoen heeft Simplot drie nieuwe aardappelrassen op de markt gebracht. Die maken deel uit van de tweede generatie Innate aardappelen. Het gaat om de aangepaste rassen Russet Burbank, Ranger Russet en Atlantic. Het zijn drie rassen die al in de databank van het Amerikaanse landbouwministerie bevonden, maar nu dus gemodificeerd zijn.

Het grootste verschil met de generatie 1 is dat de aardappelen nu ook DNA bevatten die ze resistent maakt tegen phytophthora infestans. Daarvoor is wederom DNA uit een wilde aardappel gebruikt, afkomstig uit Argentinië. Volgens de veredelaar halveert het fungicidegebruik met de opgebouwde resistentie. Een andere nieuwigheid is dat de bewaarbaarheid is verlengd. De fritesaardappelen kunnen voor een langere periode op een lagere temperatuur worden bewaard, zonder dat ze bruin bakken. Volgens een woordvoerder van het bedrijf smaakt de aardappel exact hetzelfde als een gangbare knol. Ook is de textuur precies eender.

Volgens Simplot mogen we niet van een GMO-aardappel spreken. Er is immers geen DNA gebruikt afkomstig van vreemde organismen, maar alleen van andere aardappelplanten. Het spreekt zelf van 'genetisch veranderd' (engineerd) in plaats van gemodificeerd (modified). Niet alle Amerikaanse voedselorganisaties zijn het daar over eens. Overheidsorganisatie Non-GMO zegt dat veredelaars de rassen anders noemen om zo acceptatie te verkrijgen in de markt. Om discussie te voorkomen liet McDonalds al eerder weten geen frites te willen verkopen van de Simplot-rassen.

50

procent

minder middelengebruik bij resistente aardappelen

De eerste generatie aardappel, de White Russet, ligt inmiddels wel in Amerikaanse supermarkten. Daarnaast werkt het bedrijf al aan een derde generatie die een bredere resistentie tegen phytophthora heeft.

Op de Aardappelthemadag in Dronten werd half-februari het onderwerp ook besproken. Toen liet Gerard Backx, directeur van handelshuis HZPC, weten dat het bedrijf overweegt een deel van zijn genenonderzoek te verplaatsen naar de VS. HZPC maakt gebruik van de Crispr-Cas techniek om met nieuwe rassen te komen. Bij Crisr-Cas wordt DNA gemodificeerd. Simpel gezegd bepaalde genen worden in- of uitgeschakeld. Cisgenese is het overbrengen van eigenschappen binnen een soort of kruisbare soort. Wordt daar vreemd DNA voor gebruikt, dan heet het transgenese. Cisgenese kan via traditionele veredeling plaatsvinden maar wordt wel als GMO betiteld.

Volgens Backx wordt de techniek in Europa wel toegepast, maar alleen voor medicijnen. Bij planten is dat niet toegestaan. ‘Vinden de Amerikanen geen vreemd DNA in de plant, dan mag hij daar op de markt verschijnen. Via die weg kan het ras dan alsnog in Europa terecht komen. De EU kan dit niet tegenhouden, zo zei hij in een interview.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Anton 8 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/aardappelen/artikel/10873704/Simplot-bouwt-phytophthora-resistentie-in-aardappel]Simplot bouwt phytophthora-resistentie in aardappel[/url]
Goede ontwikkeling voor de toekomst met minder middelen
piep 8 Maart 2017
ik ga ook maar een vestiging in the US openen, hier staat alles toch stil
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden