De NEPG, North-western European Potato Growers, verwacht ook voor seizoen 2017/2018 dat België procentueel gezien de grootste areaalgroei neerzet. Die groei komt volgens een eerste schatting uit op 5,4 procent. Het gemiddelde voor de EU-5 is 3,6 procent in vergelijking met vorig seizoen.
De Belgische aardappelwereld blijft verbazen en levert record na record. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is het land goed voor een areaaltoename van 21 procent. Dat is fors meer dan het gemiddelde van 7,2 procent voor de gehele EU-5. Ook de totale productie en opbrengst per hectare komen fors hoger uit. Vooral wanneer dat vergeleken wordt met de oogst 2016.
Grootste areaal sinds 2012
Voor Nederland verwacht NEPG een areaalstijging van 2,5 procent tot in totaal 74.620 hectare aan consumptieaardappelen. Dat is de kleinste areaaltoename in vergelijking tot de 5 grootste aardappellanden. In Duitsland is de verwachtte areaaltoename 3 procent, in het Verenigd Koninkrijk 3,4 procent en in Frankrijk 4 procent. De Belgische cijfers springen er dus in alle opzichten bovenuit. Het totale Europese consumptieareaal van de EU-5 komt uit op 572.485 hectare. Het grootste areaal sinds 2012.
Pootgoedtekort
De groei had nog groter uit kunnen pakken. Echter, een tekort aan gecertificeerd pootgoed voorkomt dat. Alleen in Groot Britannië is geen pootgoedtekort aanwezig. De NEPG wijst erop dat de totale oogst minder afhankelijk is van het areaal, maar vooral van het groeiseizoen. Een mogelijk lagere hectareopbrengst wordt verwacht door een groter areaal oude frietrassen, als Bintje, en meer gesneden pootgoed.
Een opbrengschatting is koffiedik kijken. In Nederland verwacht NEPG de hoogste opbrengst: 52 ton per hectare. België zit daar met 51,3 ton/ha nipt onder. Dat komt neer op een totale oogst van 3,8 miljoen ton en 4,9 miljoen ton in totaal.
Poten op schema
Alle vroege fritesaardappelen zitten inmiddels in de grond. Het poten van de hoofdoogst is in de 5 landen in volle gang en loopt op schema. De structuur is gemiddeld goed. Wel zijn de omstandigheden in alle landen relatief droog. Over ongeveer 3 maanden verwacht de NEPG de eerste vroege aardappelen voor verwerking.
Volgens de aardappelorganisatie wordt de West-Europese consumptieaardappelteelt gevoed door torenhoge verwerkingscijfers. De Belgische verwerkende industrie investeerde in 2016 circa 310 miljoen euro. Dat is meer dan in 2014 en 2015 bij elkaar. Vorig jaar is, volgens cijfers van Belgapom, 4,4 miljoen ton aardappelen verwerkt. Een stijging van 11 procent ten opzichte van 2015. Fabrieken vragen meer. Telers poten meer. Daarin worden zij dit seizoen geremd door de pootgoedschaarste.
Areaalontwikkeling van de EU-5 volgens NEPG cijfers.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.