Countus Akkerbouw Index

Afloop pootseizoen geeft ruk aan index

5 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

De Countus Akkerbouw Index lijkt in april een opmerkelijke beweging te maken. Zij ging van boven de 160 punten, in één week tijd, naar 113.5 af te zakken. Toch is deze beweging logisch verklaarbaar.

De prijzen van tarwe en consumptieaardappelen hielden in de maand april nagenoeg dezelfde trend als in de 2 maanden ervoor. Zo bleef de prijs van voertarwe rond de 172 à 175 euro per ton hangen, circa 4 euro lager dan eind maart. De consumptieaardappelprijs wist in april stand te houden op een 20 euro plus niveau.   

Uien sluiten april af met iets hogere noteringen, vanwege korte en heftige opleving van vraag

Bodemniveau’s
De uien worden nog altijd onder kostprijsniveau verhandeld. Op het dieptepunt van de markt, de derde week van april, schommelden de noteringen maar net boven het nulpunt. April wordt echter met iets hogere noteringen afgesloten, vanwege een korte en heftige opleving van de vraag. Daardoor kon de uienmarkt in april 2 euro boven het dieptepunt afsluiten.

Echter, de grootste wijziging in april onderging de pootgoedprijs. Nadat de markt voor pootaardappelen van Bintje vanaf november 2016 fors steeg, kwam daar begin februari een einde aan. Na een geleidelijke daling, tot begin april, begon de markt door gebrek aan vraag fors te zakken. In de tweede helft van april kon er vanwege te weinig transacties geen DCA Bintje pootgoednotering meer worden samengesteld. Daardoor werd het puntenaantal negatief gevoed met als gevolg een scherpe daling van de grafiek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Analyse Aardappelmarkt

Voorjaarsramp akkerbouw komt steeds meer in beeld

Analyse Aardappelen

Volgt de aardappelmarkt patroon van vorig seizoen?

Analyse uien

Plantuienmarkt gaat volgende fase in

Marktupdate uien

Uienmarkt wordt wederom geregeerd door het weer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden