Shutterstock

Nieuws Aardappelverwerking

Fabriek Agristo in geding door klagende buren

19 Maart 2019 - Anne Jan Doorn - 1 reactie

Aardappelverwerker Agristo is wederom veroordeeld voor het veroorzaken van lawaai- en geurhinder. De omwonenden van de fabriek in Hulste (West-Vlaanderen) willen dat de fabriek gesloten wordt. De rechtbank doet in mei uitspraak over een eventuele sluiting van de fabriek.

Het is al langer bekend dat Agristo hard groeit, maar dat de omwonenden niet altijd even blij zijn met het bedrijf. In mei 2018 kreeg het bedrijf nog een boete van ruim €100.000 opgelegd en maandag 18 maart is Agristo opnieuw veroordeeld. Het bedrijf kreeg een boete van €178.000 opgelegd; dit voor het veroorzaken van geur- en lawaaihinder en voor exploitatie van de fabriek zonder geldige vergunning. 

Niet de eerste keer
Het bovenstaande boetebedrag brengt het totale bedrag, dat Agristo in 3 jaar tijd aan boetes verzameld heeft, op €400.000. De rechter meldt dat Agristo aan concurrentievervalsing en schaamteloos geldgewin doet. Dat bericht Vilt.be maandag 18 maart.

De milieuvergunning die Agristo had, is ondertussen vernietigd. Ook een nieuwe milieuvergunning, die door oud-minister Joke Schauvliege werd gegeven, is door de rechter als onwettig bestempeld. Deze vergunning is nodig om verder te produceren. Koen van den Heuvel, de vervanger van Schauvliege, zal eind deze maand bepalen of er een nieuwe vergunning komt.

Een oplossing
Agristo wil sluiting van de fabriek voorkomen en zegt daarom €1,2 miljoen investeren in de fabriek in Hulste; zo zou er een metershoge schoorsteen moeten komen (met naverbrander), die zou de geuroverlast wegnemen. Daarnaast heeft het een nieuwe omgevingsvergunning aangevraagd, waardoor het de nieuwe investeringen door kan voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
agrarier 19 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10881737/fabriek-agristo-in-geding-door-klagende-buren]Fabriek Agristo in geding door klagende buren[/url]
alle boetes worden rechtstreeks in de tarra verwerkt.
bij Agristo laten ze er hun slaap niet voor.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Haarscheuren in de aardappelverwerking

Nieuws Aardappelen

Kersvers aardappelbedrijf wisselt weer van eigenaar

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers voeren tempo op

Nieuws Aardappelen

Franse fritesindustrie mikt op productieverdubbeling

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden