Agrifoto

Nieuws Pootgoedfraude

Daders sjoemelpootgoed betrapt door NAK

30 April 2019 - 22 reacties

Keuringsdienst NAK en Breeders Trust hebben de daders gevonden die ongecertificeerd pootgoed van het ras Fontane verkochten met vervalste certificaten. In totaal ging het om meer dan 250 ton van het fritesras. Het uitgangsmateriaal is verkocht aan Belgische bedrijven.

De NAK en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakten in april bekend dat zij vervalste pootgoedcertificaten ontdekt hadden. Bij 3 bedrijven in België werd illegaal pootgoed gevonden dat voorzien was van een nagemaakt label. In alle gevallen gaat het om het populaire ras Fontane.

Nederlandse bedrijven
Circa 2 weken na de vondst hebben waakhond Breeders Trust en NAK 2 bedrijven gevonden die verantwoordelijk zijn voor het sjoemelpootgoed. Het gaat om 1 Nederlands pootgoedbedrijf en 1 handelaar. Zij hebben toegegeven illegaal pootgoed te hebben gelabeld en verkocht, schrijft de keuringsdienst.

De NAK ging eerst op bezoek met de NVWA, maar dit leverde niets op. Het onderzoek is toen met Breeders Trust voortgezet, waarna de 2 partijen werden gevonden. Het vervalsen van de labels levert direct al een boete op van €25.000.

Verder speuren
Vorig jaar november kwam een andere zaak met sjoemelpootgoed aan het licht en in maart waarschuwde Breeders Trust voor ook voor illegale pootgoedhandel. Deze zaken staan echter los van de overtreding. Beide bedrijven speuren wel verder naar de handel van illegaal pootgoed.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Inkoper 30 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882277/daders-sjoemelpootgoed-betrapt-door-nak]Daders sjoemelpootgoed betrapt door NAK[/url]
Volgens de info die ik heb, betreft de handelaar een belg met een bedrijf in Nederland.
Er zou ook sjoemelpootgoed aan Nederlandse bedrijven verkocht zijn.
Laat ze deze stal maar goed uitmesten met monsterboetes.
Leo 30 April 2019
Hoor ook deze geruchten en mocht dit waar zijn dan is deze persoon opgeleid in de aardappelverwerking en al meer in de fout gegaan!
belge 2 Mei 2019
Inkoper schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10882277/daders-sjoemelpootgoed-betrapt-door-nak]Daders sjoemelpootgoed betrapt door NAK[/url]
Volgens de info die ik heb, betreft de handelaar een belg met een bedrijf in Nederland.
Er zou ook sjoemelpootgoed aan Nederlandse bedrijven verkocht zijn.
Laat ze deze stal maar goed uitmesten met monsterboetes.
uit breskens ?
Inkoper 2 Mei 2019
Neen, niet uit Breskens.
Abonnee
speurder 2 Mei 2019
Inkoper schreef:
Neen, niet uit Breskens.
Wel uit zeeuws Vlaanderen?
zvl 2 Mei 2019
uit Vogelwaarde
Inkoper 3 Mei 2019
Volgens de laatste berichten die ik gehoord heb, zou het betrokken pootgoed blijkbaar vernietigd moeten worden, ook de percelen die al geplant zijn.
Wordt een dure grap.
Spijtig genoeg is het voor de betrokken telers geen grap.
Gedupeerde telers nemen maar best een advocaat onder de arm en als ik in hun schoenen stond, stelde ik alvast de leverancier van het sjoemelpootgoed in gebreke.
Abonnee
André 5 Mei 2019
250 ton dit is toch zeg maar 50 ha, als het 5 ton per ha is, het saldo van 1 ha, zeg maar 5000,- euro maal 50 is minimaal 250000,- dit is een leuk bedrag, nu maar hopen dat ze een hele goede rechtsbijstand verzekering hebben, want anders?
Kikker 6 Mei 2019
Sorry hoor maar het de kwaliteit van officieel gekeurd pootgoed met nak certificaat is ook vaak om te janken, dat vodje kun je net zo goed op het toilet hangen. Misschien is het hier aangetroffen sjoemel pootgoed wel van betere kwaliteit???
Kwaak 6 Mei 2019
Kikker schreef:
Sorry hoor maar het de kwaliteit van officieel gekeurd pootgoed met nak certificaat is ook vaak om te janken, dat vodje kun je net zo goed op het toilet hangen. Misschien is het hier aangetroffen sjoemel pootgoed wel van betere kwaliteit???
Ik had ook sjoemelpootgoed.maar an gesjoemel van de nak!
Abonnee
André 6 Mei 2019
Als consumptie telers denken dat zij geen goed uitgangsmateriaal krijgen, moeten zij voordat zij het pootgoed van de vrachtauto gaan lossen, eerst kijken, en is het niet oke, de wagen niet lossen.
Gelost is geaccepteerd.
Abonnee
zeeuw 6 Mei 2019
koud bewaard pootgoed laat pas een paar weken na het lossen zijn problemen zien
Abonnee
aardappelkenner 13 Mei 2019
De teler waarvan het sjoemelpootgoed vandaan komt is niet voor niks de grootste teler geworden ,en niet door vanaf de zijlijn te kijken.

Ik haal al jaren mijn pootgoed bij dit bedrijf. De jongens werken uiterst hard je kunt er dag en nacht laden op elke dag van de week zelfs op zondagen of feestdagen.

er word wel meer pootgoed niet gekeurd zoals bovenmaatste..
en wie zegt dat dit pootgoed van slechte kwaliteit is de mensen hebben het toch geaccepteerd? je kunt als je de vracht of lading krijgt ook beoordelen zelf en ervoor kiezen om het pootgoed retour te doen.

deze boer is gewoon ontzettend slecht weg gekomen met een handelaar als van zeeland trade . Deze man is immers bij witlof ookal betrokken. en dat is vast niet het enigste...

Als ik deze teler was zette ik mijn hele mts op naam van mijn vrouw/vriendin van een van hen . Maakte die er bewind voerder van en liet die de certificering doen met de nak etc. dan is het probleem opgelost. kunnen ze weer verder telen

Ze zouden we gek zijn als teler zijnde om met deze straffen terecht te staan. Ze hebben de meeste kennis en kunde dan menig boer/teler hier uit omstreken .

Sommige boeren en andere hebben hier dan weer een duidelijke mening over . maar zelf komen ze niet veel verder dan een paar kleine hectare om te beboeren en hebben dan nog altijd commentaar op anderen.

Kortom ik sta volledig achter deze teler. nooit geen slecht pootgoed van gehad , goede service snelle levering en goede prijs.gijs 13 Mei 2019
mooi geschreven aardappelkenner. Ben het helemaal met je eens.
Piet 13 Mei 2019
De kans dat de sjoemelpoters van slechte kwaliteit zijn is erg klein. Het zou wel heel dom zijn om dat risico te lopen als je gaat frauderen. Je wil dan juist geen klachten en onderzoek.

Verder zijn het vast ook gekeurde poters. Als ze aan de pool zijn onttrokken dan hebben ze gewoon veldkeuring en nacontrole gehad. Alleen met afleveren "vergeten" te laten kijken.
topboer 13 Mei 2019
@aardappelkenner.

Lees je eerste zin nog eens goed.

De pootgoedteler houdt zich niet aan de regels. Hij benadeelt zo andere pootgoedteler die het spel eerlijk spelen.
Ik vind je reactie kort door de bocht.
tobboer 13 Mei 2019
benadeeld andere telers. Kom op man. van welke planeet kom jij? de licentie houders benadelen de markt met hun exclusieve verkoop transacties. en niet anders
Pootgoedboer 14 Mei 2019
Deze teler is een topteler
Deze hebben meer verstand van aardappelen dan de hele nak zelf .
Deze poters zijn helemaal niet ongekeurd . Ja de allerlaatste keuring is niet gebeurt maar in het veld zijn ze toch gekeurd en met het rooien. Dus het is echt grote onzin dat het vernietigd moet worden. Het is gewoon normaal pootgoed .
En andere mede boeren en telers moeten niet zo zeuren over deze teler deze teler is een super hard werkende organisatie . Komt altijd zijn afspraken na , je ken er altij terecht . Menig boer heeft dan al weekend waar zij nog een flinke ronde gaan doen.


Iedere boer en teler heeft dit wel eens gedaan of doet het nog steeds .
Denk je dat deze teler dit ooit nog in zijn hoofd haalt? Tuurlijk niet. Deze overtreding volstaat ook wel met een dikke boete en een harde waarschuwing ipv met de maatregelen die de nak maakt . En agrico heeft deze teler wel buiten gezet . Ik wens agrico succes met het zoeken van nog z’n goede teler en z’n grote . Agrico kan vast wel een andere vinden maar die kwaliteit zal zeker niet in de buurt komen van deze teler . Deze hebben onwijs veel kennis opgebouwd, deze kunnen zonder agrico hun eigen afzet wel regelen . Hebben agrico helemaal niet nodig.

Het is een prachtbedrijf wat nu naar de vernietiging gaat . Ze werken er met de hele familie aan samen denkt iedereeen nu dat dit is wat ze wilde ? Na jaren dag en nacht werken?
En ja @aardappelkenner ik zou ook mijn bedrijf over zetten op me vrouw als de nak zo moeilijk blijft doen.


Maar nak jullie is het zelf niet eerder opgevallen dus niet alleen de schuld op andere afschuiven geldt ook voor agrico . Eerst over je eigen organisatie nadenken en dan is wat minder hard straffen deze gaat het nooit meer doen dat kun je nu wel zeker weten na dit razia media circus . Bijna nog meer over geschreven dan over de laatste moord

Beste teler mijn vertrouwen in u blijft gewoon doorgaan
aardappelfreak 14 Mei 2019
@tobboer precies
@topboer jij hebt er duidelijk geen verstand van Hoe deze kwestie in elkaar steekt

@ teler
Niks van aantrekken gewoon doorgaan die praatjes gaan wel over . Gewoon trots blijven op je bedrijf en doorzette desnoods onder andere naam . Ik zou die straffen toch maar niet accepteren ze waren in het voorjaar in het land toch gewoon gekeurd en met rooien dus aanvechten die handel .

Abonnee
Futures 14 Mei 2019
De pool wordt ook benadeeld. Dus alles telers.
Abonnee
Klaas 14 Mei 2019
Futures schreef:
De pool wordt ook benadeeld. Dus alles telers.
Hoezo? Minder kilo's maakt toch een hogere prijs wat weer een voordeel is voor de teler?
Abonnee
Agrico teler NOP 14 Mei 2019
Klaas schreef:
Futures schreef:
De pool wordt ook benadeeld. Dus alles telers.
Hoezo? Minder kilo's maakt toch een hogere prijs wat weer een voordeel is voor de teler?
Minder kilo's te verkopen, maar ook minder klanten (want die hebben ze al). Dus zeker benadelen van andere telers.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Fraude met pootgoed strenger bestraffen

Nieuws Aardappelen

Fraude met pootgoed strenger bestraffen

Verlaging pootgoed ver beneden niveau 2020

Inside Aardappelen

Verlaging pootgoed ver beneden niveau 2020

Termijnmarkt soepel door het €20,00 niveau

Inside Aardappelen

Termijnmarkt soepel door het €20,00 niveau

Elk aardappelras zijn eigen marktprijs

Inside Aardappelen

Elk aardappelras zijn eigen marktprijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief