Agrifoto

Nieuws Pootgoedfraude

Rechter: 'Besluit NAK over pootgoedfraude terecht'

22 Augustus 2019 - Anne Jan Doorn - 22 reacties

Het besluit van keuringsdienst NAK om de aardappeloogst van de frauderende teler uit Kruisland dit jaar gecontroleerd af te laten zetten is terecht. Dat stelde het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. In de zaak meldde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) terecht heeft gehandeld door de pootaardappelen niet te laten ruimen.

De teler heeft de rechter verzocht om de aardappeloogst van 2019 op zijn bedrijf te bewerken en door de keuringsdienst NAK te laten keuren. Dit in tegenstelling tot het besluit van de NAK. De rechter in Den Haag heeft het verzoek van de teler echter afgewezen. De pootaardappelen van de teler zullen dan ook elders bewerkt en gecertificeerd moeten worden. Ook het opschorten van de keuring voor 3 jaar acht de rechter niet onredelijk.

Uit een Kamerbrief van minister Schouten blijkt dat de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA de fraude in Kruisland op het moment onderzoekt. Zowel de NAK als het Belgische Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is hierbij betrokken. De NVWA-IOD onderzoekt de informatie en beoordeelt of er een aanleiding is om een strafrechtelijk onderzoek te starten, zoals door Breeders Trust was aangevraagd.

Frauduleus pootgoed terecht niet geruimd
In de brief geeft de minister antwoord op vragen van de Kamerleden Jaco Geurts en Maurits von Martels (CDA). Zij vroegen onder meer waarom het frauduleuze pootgoed in Nederland niet is geruimd, terwijl dat in België wel is gebeurd. De NVWA heeft op de 17,5 hectare enkel fytosanitaire maatregelen ingevoerd. Dat houdt concreet in dat daar een aanvullende veldinspectie en toetsing van geoogste partijen (op quarantaineziekten) moet worden uitgevoerd.

Schouten vindt dat het fytosanitaire risico in de zaak als laag ingeschat is en voldoende afgedekt is met het opleggen van de fytosanitaire inspectie en bemonstering. Ze vindt het geen aanleiding om ervoor te zorgen dat er een betere afstemming komt tussen de landen. Wel zullen de NVWA en FAVV hier nog over overleggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
22 reacties
Pootgoedteler 22 Augustus 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10883738/rechter-besluit-nak-over-pootgoedfraude-terecht]Rechter: 'Besluit NAK over pootgoedfraude terecht'[/url]
Belachelijk z’n mooi bedrijf word nu helemaal kapot gemaakt door jullie/overheid . Een rechter heeft totaal geen idee hoe zoiets is zijn werk gaat , en wat de gevolgen zijn

Ja ze hebben een fout begaan geef ze een dikke boete en klaar ermee . Denk je dat ze dit ooit nog gaan doen? Tuurlijk niet.

Handelaar komt er makkelijk vanaf terwijl het hun alles zou kosten . En ze hebben er zelf niet eens de valse kaarten aan gedaan .Boer 22 Augustus 2019
Zo'n mooi bedrijf? Als je al je collega's zo bedonderd door zo'n 'fout' te begaan mogen ze van mij je pootgoedlicentie afpakken hoor. Dit doe je gewoon niet. Een geldboete alleen is echt niet afdoende.
pootgoed koper 22 Augustus 2019
het certificaat bij een partij zaaizaad/pootgoed moet nog iets betekenen; dus alle fraude aanpakken en niet te flauw. ik betaal voor meer dan genoeg, dus t spul moet goed zijn!!!!
pootaardappel teler 22 Augustus 2019
3 jaar is nog te weinig. De fraude loopt ook al minimaal 5 jaar.
Kwam er vroeger regelmatig, niemand kan op deze manier groeien.
Je kon op je kousenvoeten aanvoelen dat hier ouderwets pootgoed geteeld werd.


Direct sluiten die tent, en minimaal paar miljoen boete voor hem en handelaar uit Vogelwaarde.


Teler 22 Augustus 2019
Wacht maar van de winter is er ineens fontane over . En andere licentie rassen . Rara hoe kan dat ineens
Boerbe 22 Augustus 2019
@ pootaardappel teler wat is dat nu voor uitspraak loopt al langer als dat zo was was dat nu door deze situatie allang aan het ligt gekomen . Ze hebben de tent daar vast helemaal doorgelicht .

Als je met zoveel personeel werkt kun je makkelijk zo doorgroeien en ze leveren altijd beste kwaliteit aardappelen terwijl het bij andere om te janken is
Poter 1 September 2019
Hoezo terecht ze hebben de veldkeuring en nacontrole toch gewoon gehaald alleen met afleveren niet . Mankeert niks aan dat pootgoed . Anders hadde ze de andere keuringen al lang niet gehaald . Is deze teler nog niet genoeg gestraft als hij dit jaar al niet mag opslaan ,verwerken, etc.

Dat kost alles .
Die drie jaar is echt overdreven dit jaar lijkt me al een straf opzich om zo laat nog ergens je pootgoed in die hoeveelheden onder te brengen.

Ja ze hebben een fout begaan , dit was heus niet zo bedoeld en iedereen maakt wel eens fouten . Ze boete er dit jaar al voor om nu heel z’n bedrijf uit te roeien is totaal niet voor rede vatbaar .

Ze zijn de beste teler uit heel omstreken , niet een die bij hun in de buurt komt . Je ken er altijd laden , goede kwaliteit, goede prijs .

Abonnee
juun 1 September 2019
spijker op de kop poter laat die handelshuizen maar eens wat aan hun overhead kosten doen wordt het verschil in uit betalingsprijs versus wat de consumptie teler moet betalen weer eens normaal
joepi 1 September 2019
“een fout begaan wat niet zo bedoelt was”? heb je nog meer zulke uitspraken. je moet je afvragen, wanneer je meer dan 400 ha pootaardappelen verbouwd je dan nog in moet laten met illegale vermeerdering. en dat vele jaren op rij. wat kan dat nog voor zo’n bedrijf extra brengen? het is zeer kwalijk voor de sector, jammer voor het bedrijf. maar daar hadden ze zelf maar beter over na moeten denken! meer dan 400 ha pootgoed en dan nog rommelen in de marge, laat me niet lachen!
Hoi 2 September 2019
@joepi je kent het achterliggende verhaal niet eens waarom deze teler dit gedaan heeft .

@poter precies

Teler had hele grote bedragen geld tegoed van zeeland trade en die zou teler wel zo kunnen betalen teler ging er in mee maar wist niks van de valse kaarten . Teler wilde alleen open staande rekeningen betaald hebben. Het kost hun der bedrijf en de handelaar komt er makkelijk mee weg .

Dus niet eerst praatjes hebben als je het verhaal niet kent . Teler heeft een fout begaan maar niet vanuit eigen instanties . Dit was nooit de bedoeling teler wilde alleen openstaande rekening betaald hebben .

Teler is al flink gestraft met niet mogen opslaan verweken en afzetten.
En alles boetes .

Drie jaar niet mogen telen is een belachelijk iets . De nak weet zelf ook wel dat het gewoon de allerbeste telers zijn uit omstreken . De andere pootgoed bedrijven in kruisland voldoen nog lang niet aan het niveau van deze teler . Kwaliteit al helemaal niet .

De rechter gaat hopelijk inzien dat die drie jaar geen stand mogen houden .

Ik blijf er gewoon altijd me poters kopen .

(deze reactie is gemodereerd door de redactie in verband met het overtreden van de forumregels)
Anonymus2 2 September 2019
Pootgoedteler schreef:
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10883738/rechter-besluit-nak-over-pootgoedfraude-terecht]Rechter: 'Besluit NAK over pootgoedfraude terecht'[/url]
Belachelijk z’n mooi bedrijf word nu helemaal kapot gemaakt door jullie/overheid . Een rechter heeft totaal geen idee hoe zoiets is zijn werk gaat , en wat de gevolgen zijn

Ja ze hebben een fout begaan geef ze een dikke boete en klaar ermee . Denk je dat ze dit ooit nog gaan doen? Tuurlijk niet.

Handelaar komt er makkelijk vanaf terwijl het hun alles zou kosten . En ze hebben er zelf niet eens de valse kaarten aan gedaan .als een rechter een fout maakt, heeft hij geen boete en is de rechtszaak gesloten
Abonnee
MASH 2 September 2019
Schijnt dat de pootgoedteler met andere pootgoedteler de bedrijfsgebouwen gaat ruilen.
Ze blijven toch donderjagen op deze manier.
En als je zoveel tegoed krijgt van Zeeland Trade ben je al op een zeer gevaarlijk pad belandt.
schoenmakers 1 3 September 2019
schijnbaar mag de rechter tegenwoordig zelf de stukken aanpassen, dat deze een uitspraak kan doen die niet in strijd is met de stukken, zelf meegemaakt, als de stukken gevolgd waren was alleen vrijspraak mogelijk
schoenmakers 1 3 September 2019
ze noemen dat aanpassen op fouten, maar zijn onze zogenaamde overtredingen ook geen fouten, waar is het eind?
Hans 4 September 2019
@mash klopt maar teler gaat pootgoed opslaan bij de andere teler en consumptie van andere teler mag wel
Bij deze teler opgeslagen worden . Dus heeft niks te maken met
Donder jagen ....
Abonnee
joepi 5 September 2019
ik ken niet het gehele verhaal, dat klopt. maar als je veel geld van iemand moet hebben zit je dus al niet op de goede route.
Dit mag dus ook geen reden zijn om consumptie in pootgoedmaten te draaien en dan af te leveren in zakken, en dan doen of je neus bloed!
Dan ben je dus bewust bezig de boel te bedonderen! en dit schijnt meerdere jaren gebeurt te zijn.
Je kan dit niet goed praten omdat hij nog geld moest hebben van zeeland trade. van mij hoeft niemand failliet te gaan. Maar de beste mensen moeten zelf maar beter nadenken en de conseqenties maar accepteren. We willen allemaal een goede pootgoedsector, dit helpt er niet aan mee.
Abonnee
snaptnie 5 September 2019
Als je veel geld tegoed hebt van een bedrijf los dat toch niet op door meer product aan dat bedrijf te gaan leveren?
Abonnee
piet 5 September 2019
@joepie dat is toch helemaal niet gebeurt dat is paar jaar geleden bij een andere teler uit luttelgeest gebeurt niet hier..
Abonnee
boteropthoofd 6 September 2019
@joepi: hier is helemaal geen consumptie omgekat naar pootgoed. Er was namelijk geen consumptie aanwezig op dit bedrijf.
Abonnee
monopolie 6 September 2019
Pootgoedteler krijgt 35 cent en menige consumptieteler heeft 55 tot 60 cent moeten betalen. En je kunt ze alleen kopen als je een contract tekent bij een frietfabriek! Volgens mij is hier veel meer mis maar dan hoger op. Je moet naar het handelshuis gaan. De monopolie positie van vele handelshuizen is veels te groot. Wie doet hier wat aan?
Abonnee
pootgoed specialist 6 September 2019
Je hebt gelijk monopolie. Dat de NVWA en de NAK zich hier ook maar een over buigt.
Abonnee
karel 6 September 2019
Als je met meerdere collega's je aankoop bundelt zijn er mogelijkheden bij de handelshuizen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Aardappelen

Jaar gevangenisstraf na vervalsen NAK-certificaten

Interview Corné van Beers

'Tegengaan illegaal pootgoed ook aan sector'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden