Shutterstock

Nieuws Aardappelen

VTA: 'Aardappelopbrengst buigt af naar gemiddelde'

8 Oktober 2019 - Niels van der Boom

De leden van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hebben half september opnieuw hun aardappelgewassen bemonsterd. De opbrengst die hieruit is gerold, ligt bijna 15% hoger dan vorig jaar. Daarmee wordt het meerjarig gemiddelde aangetikt.

Het gemiddelde van alle monsters komt uit op 54,07 ton per hectare, een stijging van 14,8% met vorig jaar. Dat bericht VTA op dinsdag 8 oktober in een persbericht. Het resultaat ligt daarmee bijna gelijk aan het meerjarig gemiddelde. Aangezien niet alle percelen beregend zijn, is de spreiding in de opbrengsten groot. De bandbreedte bedraagt maar liefst 41,5 ton per hectare.

Minder nagroei
Tijdens de vorige monstername, halverwege de maand augustus, kwamen de proefrooicijfers 9% boven het 5-jarig gemiddelde uit. Het ging toen om 46,9 ton per hectare. Gemiddeld is er sinds de meting in augustus ruim 7 ton aardappelen bijgegroeid. Over de 5 voorgaande jaren was dat circa 9,9 ton.

Tijdens het nemen van de monsters, half september, was een deel van de aardappelen al gerooid, doodgespoten of volledig versleten. Enkele percelen stonden nog 50% groei.

Vooral teelt op klei
VTA zegt voorzichtig te zijn met het doen van harde conclusies. De meeste deelnemers bevinden zich namelijk op kleigrond en de verschillen, mede door beregening, zijn groot. Niet van alle rassen zijn evenveel monsters genomen.

Volgens cijfers van Aviko Potato was aan het einde van week 40 tussen de 10% en 20% van de hoofdoogst gerooid. In de meeste gebieden is dat fors minder dan in voorgaande jaren. In Gelderland en Noord-Nederland zijn de meeste aardappelen geoogst. In gebieden waar veel neerslag viel is duidelijk nog maar weinig gerooid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden