Shutterstock

Inside Aardappelen

Aardappeltermijnmarkt derde dag op rij in mineur

13 Februari 2020

Ondanks berichten vanuit verschillende gebieden in de wereld aangaande lagere opbrengstvolumes van aardappelen (Polen, Engeland, Amerika & Canada) lijkt de termijnmarkt zich hier weinig van aan te trekken. Voor de derde dag op rij zakt de termijnmarkt behoorlijk weg.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Berichten uit Polen, Engeland, Amerika en Canada hebben vrijwel geen invloed op de termijnmarkt. Opvallend is het feit dat de Cash Settlement (CS) stabiel blijft op €15,30. Daardoor is de verwachtingswaarde naar het laagste punt van dit jaar gezakt. De verwachtingswaarde op een termijnmarkt wordt uitgedrukt op basis van de dagmarktprijs plus de bewaarvergoeding en de vergoeding van het kapitaal.

De optelsom komt bij de huidige stand van de CS (€15,30) op het volgende neer: als de bewaarvergoeding voor 10 weken bewaren (week 17) €0,10 per week is en de kapitaalvergoeding wordt gesteld op €0,25 kom je uit op ongeveer €16,50. Met een termijnmarkt van op of onder de €16 kun je dus spreken van een negatieve verwachtingswaarde.

Rustige fysieke markt
Handelaren en indekkers op de termijnmarkt hebben blijkbaar geen vertrouwen in de ontwikkeling van de fysieke markt voor de komende weken. De fysieke markt ligt er dan ook relatief rustig bij. Vraag en aanbod zijn redelijk in balans. Wel wordt er wat meer aangeboden door telers met een minder goede bewaring of kwaliteit van aardappelen, of het geduld raakt op. Door de hoge dekking tonen verwerkers weinig kooplust en de export is momenteel te rustig om het verschil te maken.

De termijnmarkt zal dus moeten wachten op een opleving op de fysieke markt, anders zal de tijd zijn werk gaan doen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden