Claas

Nieuws Sima 2019

Isobus iPad van Claas stuurt iedere machine aan

1 Maart 2019 - Niels van der Boom

Claas biedt al langer een app aan voor de iPad om machines aan te sturen. Dat ging vooralsnog alleen om eigen machines, maar daar komt verandering in. Vanaf nu kun je ieder Isobus-werktuig via de iPad (met de app van Claas) aansturen.

Het Duitse merk werkt al jaren aan machinebesturing via de iPad. Het is goedkoop, universeel en eenvoudig te updaten. Toch is het allemaal niet zo eenvoudig als het oogt. Op de Sima in 2013 kreeg Claas een gouden medaille voor hun Isobus-app, die sinds 2016 bruikbaar is. Circa 3 jaar later wordt het systeem verder uitgebreid.

De app 'Easy on-board' van Claas heeft het protocol Task Controller Basic (TC BAS) meegekregen. Dit houdt in dat het Canbus-data van Isobus-werktuigen kan loggen en karteren. Elk gecertificeerd werktuig dat voldoet aan de AEF-standaard, kan door de iPad gebruikt worden.

365FarmNet
Het doel van het loggen is de gegevens over het werktuig en betreffende perceel te uploaden en downloaden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het platform '365FarmNet'. Deze Duitse clouddienst wordt door een groot aantal (Duitse) fabrikanten ondersteund en is daarmee deels universeel. Het loggen en versturen van data op de eigen machines gaat Claas ook verbeteren, door een zender aan te brengen. Die stuurt alle data direct naar de cloud.

Wanneer je geen gebruik maakt van de cloud, stuurt de app alle data in ISO-XML bestanden via email naar je toe. Die kun je vervolgens inladen met het programma dat jij gebruikt. De data kan gebruikt worden voor precisielandbouwtoepassingen.

Ombouwkit
Naast de iPad en app heb je een draadloze module nodig die je tablet koppelt aan het Isobus-werktuig. De machine bedien je vervolgens via de iPad. Je kunt zelfs programmeerbare Isobus-knoppen instellen via de app. Voor oudere trekkers is een ombouwkit leverbaar, zodat je toch met Isobus-machines overweg kunt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden