Agrifoto

Nieuws Weer

Gewassen kunnen straks vlot de grond in

18 Maart 2019 - 1 reactie

De astronomische lente breekt woensdag 20 maart aan. Dit is tevens het startschot voor een periode van warmer lenteweer. Kunnen akkerbouwers en veehouders terug het land op, of is de verbetering van korte duur?

Zo droog als de winter verliep, zo nat is maart tot op heden geweest. De teller is op veel plaatsen ver boven de 100 millimeter uitgekomen en in hele extreme gevallen zelfs het dubbele van dat; vooral in het midden en noorden van het land is het (erg) nat. Het zuidwestelijk akkerbouwgebied is beduidend droger, al is ook daar minimaal 60 millimeter gevallen.

Extreme neerslag
Gemiddeld valt in de maand maart 68 millimeter regen. De maand is dit jaar de natste in 10 jaar tijd en zelfs de op 3 na natste sinds 1906. Dit is dubbel. Enerzijds is het een domper, na het schitterende voorjaarsweer van eind februari. De zaai- en pootmachines gingen toen vliegensvlug van start. Anderzijds zijn de boeren, met name op de hoge zandgronden, erg blij. Het neerslagtekort is er deels mee opgeheven.

Dankzij de droge winter was het neerslagtekort in Nederland zelfs groter dan in seizoen 1976/1977, al stevenen we met de meest recente gegevens wel af op 0 millimeter. Daarmee is het echter nog steeds relatief droog, gezien we normaal gesproken een neerslagoverschot van 200 millimeter kennen aan de start van maart.

Niet alleen in Nederland viel veel neerslag. De grote rivieren voeren veel water aan, wat in Limburg lokaal voor overstromingen heeft gezorgd. Dit heeft onder meer te maken met veel regenval in de Belgische en Franse Ardennen. Daarentegen kunnen de buffers zo wel worden aangevuld.

In het zuidwesten van het land is beduidend minder neerslag gevallen.

Lenteweer op komst
Met de komst van de lente (woensdag 20 maart), verandert ook het weer significant. De temperaturen stijgen naar 15 graden Celsius, al is er lokaal zelfs 20 graden Celsius mogelijk. 's Nachts blijft het eerst nog koud, met kans op een paar graden nachtvorst. Het zonnige weertype houdt naar verwachting aan tot eind maart.

Na 1 week opwarmen, opdrogen en uitzakken kan het voorjaarswerk in de laatste dagen van de maand weer voorzichtig op gang komen; vooral op de zandgronden en in het zuiden van het land, waar minder neerslag is gevallen. De akkerbouwers in Flevoland, Noord-Holland en het noordelijk en noordoostelijk akkerbouwgebied moeten waarschijnlijk wat meer geduld hebben. Eigenlijk is het een vrij traditioneel beeld.

Gemiddelde zaaidatum
Wanneer er op de wisseling van maart en april gezaaid kan worden, dan komt de zaaidatum voor de suikerbieten zeer gemiddeld uit. Dit geldt ook voor de uien. Het poten van vroege aardappelen komt waarschijnlijk snel op gang, gezien de eerder beschreven drang naar nieuwe oogst.

Helemaal koek en ei is het daarentegen niet. Meteo Group verwacht dat april grillig van start gaat; er wordt zelfs over sneeuw en hagel gesproken. De temperatuur blijft echter wel op de normale waarden liggen, rond 12 graden Celsius. Het is echter lastig om harde uitspraken te doen over het verdere verloop. Na een wisselvallige start, brengt de maand april droger en zonniger weer, zo is de verwachting op dit moment. Ook de maand mei kan weleens warm en droog verlopen. De kans daarop is groter dan normaal.

Groot contrast
Het contrast tussen de vroeg gezaaide en gepote gewassen en dat wat de grond in gaat, is waarschijnlijk groot. Er zit dan circa 1 maand tussen deze periodes. Percelen met zaaiuien en suikerbieten hebben te lijden gehad onder de vele neerslag, waar de (winter)plantuien meer kunnen hebben. Ondanks de natte en koude grond is het zaad gekiemd en voorzichtig van start gegaan. Met warmer weer op komst, kunnen deze wel percelen een voorsprong opbouwen; zeker wanneer het aanhoudend droog blijft.

Bekijk ook de weervideo van Robert de Vries 'Droog en warm weer op komst, maar is dat positief?'

 

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
schoenmakers1 18 Maart 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10881709/gewassen-kunnen-straks-vlot-de-grond-in]Gewassen kunnen straks vlot de grond in[/url]
het is zeer ernstig gesteld met de kennis in nederland hoe met water om te gaan, ik zit op de hoge zandgronden, zie overal het water tegengehouden worden, nu al, met dit kleine beetje water kan het de afvoer niet meer aan, en dit enkel omdat men geen droge voeten meer wil hebben, maar het beleid is om alles te laten verzuipen
Abonnee
dramos 19 Maart 2019
Gewassen vlot de grond in??? Dat is wel heel erg theoretisch gesteld; het is het laatste jaar niet zo nat geweest dan dat het nu is. En zaterdag weer al kans op een bui, maandag en dinsdag ook weer kans op regen en koud. En omdat er vraag is naar nieuwe oogst aardappelen, zou je ze er dan maar in moeten knoeien??
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Schreeuwende vraag naar regen in het westen

Ruwvoertour Week 30

Schreeuwende vraag naar regen in het westen

Haspels draaien volop, is er neerslagtekort?

Gewastour Week 24

Haspels draaien volop, is er neerslagtekort?

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief