Agrifoto

Nieuws Suikerbieten

Zaaidatum bieten gemiddeld iets later

17 April 2019 - Niels van der Boom

Aan de start van week 16 zat bijna 90% van de suikerbieten in de grond. Een groot aantal regio's is al klaar, of moet nog een enkele procent. De verwachte gemiddelde zaaidatum komt zo iets later uit dan gemiddeld, maar wel eerder dan vorig jaar het geval was.

De gemiddelde zaaidatum kwam over 2018 uit op 16 april, wat behoorlijk laat was. Ondanks de recordvroege start in bepaalde gebieden, ligt het gemiddelde voor 2019 iets later dan we gewend zijn. In het zuiden en het midden van Nederland gingen de meeste bieten in de eerste week van april de grond in. In het noorden was dat 1 week later.

Vorstschade
Op de noordelijke zand- en dalgrond moest deze week nog 25% gezaaid worden. Ook in Oost-Brabant en Limburg zaten nog niet alle percelen in de grond. In deze regio is het lokaal tot een beetje vorstschade gekomen. Landelijk gezien viel de situatie echter mee. Korstvorming is dan ook een groter probleem en ook de droogte speelt een rol. Hierdoor kan er tweewassigheid optreden.

In Frankrijk hebben de suikerbieten meer geleden onder de nachtvorst. Daar daalde het kwik afgelopen week zelfs tot -9 graden Celsius. Niet alle velden hebben dat overleefd, vooral in het noordoosten van het land (in de streek Champagne) is het erg koud geweest.

Duitsland
De Duitse akkerbouwers hebben het zaaien van de suikerbieten ook bijna afgerond. Aan het begin van week 16 was in de grensgebieden bijna alles gezaaid. Ook in Oost-Duitsland zitten de bieten in de grond. In de regio Hannover moest nog ongeveer de helft worden gezaaid, bij de telers die aan Pfeifer & Langen leveren.

Van vorstschade komt verder geen melding en er is hoegenaamd niets overgezaaid. Net als in Nederland ligt de gemiddelde zaaidatum vroeger dan vorig jaar, maar is er gemiddeld later gezaaid wanneer je het met meerjarige data vergelijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

Stevige weersomslag op komst in West-Europa

Weerupdate met Robert de Vries

Winter ver weg met zeer hoge temperaturen

Weerupdate met Robert de Vries

Nat en zacht weer heerst, maar kou zit wel dichtbij

Weerupdate met Robert de Vries

Na regen steekt nu ook nachtvorst de kop op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden