Shutterstock

Nieuws Weer

Nieuwe nachtvorstgolf baart boer zorgen

1 Mei 2019 - Niels van der Boom - 6 reacties

Aan het einde van de week wordt in een groot aantal Europese landen opnieuw stevige nachtvorst verwacht. In Nederland wordt het ook koud, al lijkt het hier mee te gaan vallen. Vooral in Frankrijk, Duitsland en Polen kan de temperatuur flink gaan dalen.

Medio april deelde nachtvorst al een tik uit. Het hield vooral fruittelers in Nederland nachtenlang bezig. De schade aan vroege aardappelgewassen en suikerbieten was beperkt, al was dat niet overal het geval. In Frankrijk werd lokaal behoorlijk wat schade bij de suikerbieten aangetroffen en ook in de vroege Duitse aardappelgebieden werden bevroren planten gevonden.

Nieuwe nachtvorst
Daarna volgde flink warmer weer, en de maand april eindigde zelfs in de top 10 van de warmste en droogste aprilmaanden sinds het begin van de meting. Voor het begin van mei wordt wederom een koudegolf verwacht. Een arctische stroom brengt veel koudere lucht richting Europa, waardoor de temperatuur tussen 3 en 7 mei overdag en 's nachts flink gaat dalen. Het worden mogelijk de koudste 4 en 5 mei in 30 jaar tijd, zo denken meteorologen.

Met een maximumtemperatuur van 10 à 13 graden, die met noordenwind kan aanvoelen tot waardes onder nul, is het ook fris te noemen. 's Nachts blijft nachtvorst naar verwachting beperkt tot 1 graad, of net iets meer in de grensregio.

Verre van ideaal
Voor Frankrijk, Duitsland en Polen is dat anders. In deze landen kan het 3 tot 4 graden vriezen en aan de grond kan het lokaal tot -7 graden Celsius zijn. Voor de jonge suikerbietenplanten en de aardappelen, die net bovenkomen, is dat op zijn zachtst gezegd verre van ideaal. Akkerbouwers zijn dan ook bezorgd.

In Polen was het voor Pasen ook flink koud. Vroege aardappelgewassen, zowel onder folie als onbedekt, liepen lokaal vorstschade op. Dit leidt tot een vertraging in de oogstverwachting. Het koude weer begin mei levert wederom problemen op.

Droog en koud
De huidige weersverwachtingen spreken gedurende de eerste 3 weken in mei van lage temperaturen. In de eerste volle week van deze maand kan het weer ietwat opwarmen, maar het blijft kouder dan normaal. Pas aan het eind van de maand wordt significant warmer weer verwacht. Af en toe kan een bui vallen, maar tot grote hoeveelheden neerslag komt het niet. Wel kan komend weekend soms hagel of natte sneeuw vallen.

De Nederlandse akkerbouwers zullen niet veel vrezen voor de komende nachtvorst, al is van groeizaam weer geen sprake. Droogte is momenteel een groter punt van zorg. Dit is overigens in alle landen in Noordwest- en Centraal-Europa het geval.

Ben je geïnteresseerd in de weersverwachtingen op perceelsniveau? Probeer dan nu 1 maand lang gratis Boerenbusiness Agroweer.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
6 reacties
Frosty 2 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882300/nieuwe-nachtvorstgolf-baart-boer-zorgen]Nieuwe nachtvorstgolf baart boer zorgen[/url]
Ja dit komt gewoonweg door de opwarming van de aarde.
Narcos 2 Mei 2019
Verwerkers hebben volop ingezet op vroege teeltgebieden.
Zou ‘speciaal’ zijn als deze nog een keer flink op achterstand gezet worden.
Waarschijnlijk volgende week bericht van minister van informatie van belgapak dat er geen enkele groeischade is, en er volop aanbod is van nieuwe piepers per 1 juli.
Edwin 3 Mei 2019
Ja maar 1 aug is ook al vroeg en met nachtvorstschade nog wat later.
evers 4 Mei 2019
1 aug is veel te laat voor de industrie …. want die staan over 3 weken helemaal droog dus kortom volop paniek.
had nu toch je eigen vaste telers maar vroege aardappelen laten telen in Nederland die dit nu niet mochten omdat jullie zo nodig weer elders moesten gaan schooien industrie heeft verkeerd gegokt. jullie willen nu ook niet betalen naarmate dat de markt had moeten zijn rond de 40 euro dus dat word met de volgende oogst wel verrekend door de telers.
kleii 4 Mei 2019
Evers pak uw auto en rijd eens door vlaanderen . U zal uw ogen uitkijken hoeveel er geplant zijn .
koelhuis 5 Mei 2019
dat valt mee want grond en vroeg pootgoed was beide zeer beperkt en met prijzen van 1 euro voor pootgoed hebben er veel graan ingezaaid dus dat gat word niet gedicht . hoop voor ons als telers wel een keer
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Nieuws Suiker

Cosun: opbrengst bietsuiker gaat dit jaar tegenvallen

Nieuws Aardappelen

Week van de waarheid voor restant pootseizoen

Nieuws Weer

Extreem weer trekt spoor van vernieling door Europa

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden