Shutterstock

Nieuws Gewasbescherming

Minister staat niet achter verlenging desmedifam

15 Mei 2019 - 28 reacties

Het SCoPAFF vergadert 20 en 21 mei over de regelgeving met betrekking tot gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie. Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) schrijft woensdag 15 mei welke standpunten zij inneemt. De verlenging van desmedifam, de werkzame stof in Betanal, zit er niet in als het aan haar ligt.

Het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (het SCoPAFF) ondersteunt de Europese Commissie bij de besluitvorming rond diverse landbouwkundige onderwerpen, waaronder gewasbescherming. De Europese Commissie liet vorig jaar al weten dat er geen meerderheid is om de werkzame stof desmedifam te verlengen, waarop de Europese bietensector onthutst reageerde.

Ctgb negatief
In de Kamerbrief laat ze weten dat ook het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) haar adviseert om de goedkeuring niet te hernieuwen. Dit vanwege zorgen over 'carcinogene en reprotoxische eigenschappen'. Desmedifam zou een hormoonverstorend effect hebben. De delegatie is daarmee voornemens in te stemmen met het voorstel om de verlenging niet te hernieuwen.

Nadat het standpunt van de Europese Commissie vorig jaar bekend werd, trok de Europese bietentelersorganisatie CIBE aan de bel. Zij riepen op om brieven te sturen en daarin op te roepen dat desmedifam, samen met fenmedifam, cruciaal zijn voor de onkruidbestrijding in suikerbieten. De Commissie oordeelde dat er vanuit de sector niet voldoende tegengeluid klonk. Suiker Unie ondersteunde het initiatief van de CIBE.

Kostprijsverhoging
Betanal wordt door veel telers gezien als de ruggengraat in de onkruidbestrijding van bieten, en is daarmee volgens telers broodnodig. Een verbod maakt dat er meer mechanisch moet worden bestreden. Met het oog op kostenverhoging wordt dit niet als een positieve ontwikkeling gezien, zeker bij de huidige bietenprijzen en verwachting voor het gewas. Meer details over het uitfaseren van desmedifam zijn nog niet bekend gemaakt.

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
28 reacties
solicitant 15 Mei 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882488/minister-staat-niet-achter-verlenging-desmedifam]Minister staat niet achter verlenging desmedifam[/url]
Natuurlijk zegt ze nee, want ze heeft niets met landbouw. Bovendien maakt ze dan meer kans om straks wethouder in Amsterdam te worden net als haar voorgangester. Gezellig bij de doorgeslagen groene burgemeester.
bietenboer 15 Mei 2019
trut
Abonnee
Kjol 15 Mei 2019
Wederom bevestiging van afbraak NL landbouw. De trein dendert voort, we gaan nog veel meer meemaken, de boel ontspoort vanzelf. Veel succes allemaal.
wcm 15 Mei 2019
Carola,
Als boerendochter zou jij je diep moeten schamen, dat je deze sector keer op keer laat vallen.
Je eigen nest bevuilen, zo zeggen ze dat. Diep triest.
Van jou hoeven we niets meer te verwachten.
Keer op keer laat jij de sector vallen, gewoon waardeloos.
Afgekeurd.
Ga solliciteren als voorzitter van een buurtvereniging of tennisclubje, misschien beter voor jou, maar zeker beter voor ons.

JH 16 Mei 2019
Een overheid en samenleving die zo minachtend met haar agrarische sector omgaan zijn het voedsel niet waard..
vlaming 16 Mei 2019
En op ingevoerde produkten kunnen ze dan de MRL verhogen, juist zoals bij de neonicotinoiden.
Buurke 16 Mei 2019
Snap niet dat wij boeren dit allemaal over ons heen laten komen ,moet een keer ophouden zo kan dit niet verdergaan met boertje plagen moeten eens opkomen vooronszelf.
Abonnee
polderteler 16 Mei 2019
Bietenteelt is over en uit, welterusten Carola.
Cosun , kan ook op zoek naar een koper voor oud ijzer.
De fabrieken kunnen dicht.

Krijgen we toch nog onze langverwachte aardappelcoöperatie, want bieten zullen niet meer geteeld worden in Nederland..
Kjol 16 Mei 2019
Aardappels gaan bieten achterna, diquat, finale, etc
truus 16 Mei 2019
idd het worde lege kale verloederde plekke in buitengebied boeren weg crimineelen neme ok de lege stallen over want iedereen moet veganist worden(Boxtel) etc etc
grappig 16 Mei 2019
We wilden toch allemaal een ministerie van landbouw.
Honderden ambtenaren die alleen maar bezig zijn met onze sector.
Misschien was het nog helemaal niet zo slecht om er maar wat bij te hangen bij economische zaken...
Wim 16 Mei 2019
Toch gek he dat ze er u na 10 jaar pas achter komen.
Zuidboer 17 Mei 2019
Mevrouw Schouten draait de suikerbietenteelt regelrecht de nek om. Maar inderdaad zoals terecht is gesteld we wilden zo graag een ministerie van landbouw.... zucht.
Kjol 17 Mei 2019
In het andere geval was het bij VROM terecht gekomen, ze gaan hoe dan ook de landbouw saneren.
gerard 17 Mei 2019
heb er niets mee als het in de HELE eu geld. als het weer een regel van den haag is moeten we maar eens shoppen in het buitenland dat noemt men wel eens burgerlijk ongehoorzaam zijn
Thomas 17 Mei 2019
Vertrouwde Schouten van begin af aan al niet zo en ze is wel erg links. Is met de dag meer een grote tegenvaller voor onze mooie landbouwsector.
Kikker 17 Mei 2019
Ik ben wel benieuwd of onze minister als ze ziek zou worden ook alle medicijnen afwijst, zou wel in de lijn van haar beleid zijn.
Jpk 17 Mei 2019
De paard enwagen landbouw van christen unie en d66 . Resultaar zie pulsvisserij de landbouw wordt een eentoeristische sector
en nu 19 Mei 2019
de maat begint behoorlijk vol te raken. misschien wordt het tijd om eens wat hardere acties te organiseren. paar snelwegen lamleggen zoiets
Peter 19 Mei 2019
Alleen frustraties uiten hierop dit forum lost niks op jullie zullen in actie moeten komen ,zoals boeren in Frankrijk ,respect moet je afdwingen dat krijg je niet cadeau!!!!!,,,,,,,,,,,ze lachen met wat jullie schrijven in denhaag!
???!!! 19 Mei 2019
boeren in Frankrijk hebben in het algemeen niet mijn sympathie: volgevreten linkse subsidieslurpers. Mogelijke aantasting van al dat gratis geld: gelijk complete overreactie.

Leveringsstop. Lege schappen of fabrieken die moeten sluiten: dat doet wonderen. Gewoon drie weken geen melk leveren: dan is de meeste verse melk op.
bioboer 19 Mei 2019
als bioteler heb ik makkelijk praten zullen jullie zeggen, maar het idee dat de hele bietenteelt (en de hele landbouw) al afgeschreven is lijkt me te sterk aangezet. Ik zie hier in de buurt redelijk normale bieten staan. En benamingen als "trut" dat lijkt me beneden de boerenwaardigheid.
???!!! 19 Mei 2019
inderdaad: biotelers hebben het makkelijk met skal.
binnenkort nieuw label: echt bio? skal bio kennen we inmiddels als gangbaar, maar dan frauderen.
paraplu 19 Mei 2019
Jullie gaan het nog moeilijk krijgen bioboertje, nu schuilen jullie nog achter het middelgebruik van de buurman! straks met een hogere druk van schimmels en insecten door 100% bioknoei in Nederland gaat het niet meer zo meevallen om een opbrengst te halen. En zie nog maar eens voldoende Oost-Europa medewerkers te vinden voor al dat wiedwerk als we allemaal in die vijver vissen.
Narcos 19 Mei 2019
Boeren hebben met hun #doesnormaal tractor actie laten zien klaar te zijn met dat linkse geleuter en bereidheid tonen zelf actie te ondernemen deze onzin een halt toe te roepen.
Geldt ook voor de overheid, verneuk je boeren en je krijgt de deksel op je neus.
Her en der wordt al opgeroepen om de zaak eens netjes plat te leggen.
Wellicht dat er dan wat boerenverstand boven komt drijven in die vegan bio koppies.
JH 19 Mei 2019
Helemaal mee eens,een overheid en samenleving die haar agrarische sector minderwaardig behandeld zijn enkel minachting waard.zeker geen biologische voeding..
organisaties 19 Mei 2019
narcis heeft gelijk. er wordt druk gewerkt aan een georganiseerde platlegging van alle distributie centra van de supermarkketens. voor een lange periode. eens kijken hoe het voelt om lege schappen te hebben in de supermarkt. #boerenverdienenrespect #deregeringnaaitdeboer
eindelijk 21 Mei 2019
ik meld me graag aan om te helpen met organiseren. ik kan niet wachten. het wordt echt tijd dat we eens laten zien dat we niet over ons heen laten lopen
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Impact van 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn op akkerbouw

Dossier Nitraatrichtlijn

Impact van 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn op akkerbouw

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

Analyse Gewasbescherming

Welke middelen verdwijnen in 2022 uit de kast?

60.000 euro meerkosten bij gemiddelde akkerbouwer

Achtergrond Akkerbouw

60.000 euro meerkosten bij gemiddelde akkerbouwer

Gunstig weer zorgt voor hogere suikeropbrengst

Inside Suiker

Gunstig weer zorgt voor hogere suikeropbrengst

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief