Shutterstock

Nieuws CZAV

CZAV-leden verzilveren Agrimarkt deal

6 Januari 2020 - Niels van der Boom - 2 reacties

Het financieel resultaat van de zuidwestelijke coöperatie CZAV staat in schril contrast met voorgaande jaren. Door de verkoop van de supermarktketen Agrimarkt valt het resultaat van €24 miljoen fors hoger uit.

Over 2018 behaalde CZAV nog een netto resultaat van €2,5 miljoen na belastingafdrachten. Boekjaar 2019 brengt een fors hoger bedrag van ruim €24 miljoen in het laatje. Directe veroorzaker is de verkoop van de Agrimarkt-supermarkten aan Jumbo.

Extra nakorting
Ook de aangesloten boeren merken deze financiële opsteker, meldt CZAV. In december is een nakorting van €1,5 miljoen doorgevoerd. Deze is uitgekeerd op meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, veevoer, maïs- en uienzaad. Voor het eerst is ook een korting op organische mest uitgekeerd. De tarwepool kreeg een nabetaling van €25 per ton tarwe. Naast de verkoop is door de kernactiviteiten en andere deelnemingen, net als het jaar ervoor, zo’n €2,5 miljoen na belasting gerealiseerd.

Meer geld in reserve
Van de €24 miljoen wordt €5 miljoen toegevoegd aan de algemene reserve van de coöperatie. Over een periode van 3 jaar keert CZAV dit geld uit aan de leden, waarvoor de ledenraad eerst goedkeuring moet geven. In het najaar van 2020 volgt de eerste betaling.

De overige boekwinst wordt toegevoegd aan de statutaire reserve en is beschikbaar voor ontwikkeling van CZAV en haar andere activiteiten. Welke takken van sport een boost krijgen, laat CZAV nog niet weten. Wel zegt het te groeien in het ledenbestand in Noord-Brabant en Zuid-Holland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Abonnee
zeeuw 6 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10885214/czav-leden-verzilveren-agrimarkt-deal]CZAV-leden verzilveren Agrimarkt deal[/url]
Hou bij de berekening van de het bedrag wat de Agrimarkt opbrengt met verkoop aan de Jumbo wel onderscheid in de boekwinst en het totale bedrag dat het oplevert
Harry 7 Januari 2020
Kunnen we in Groningen ook klant worden?
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden