Shutterstock

Nieuws Suikerbieten

Fransen blijven trouw aan suikerbietenteelt

10 Februari 2020 - Niels van der Boom

Het ziet er naar uit dat de sterk gestegen prijzen op de mondiale suikermarkt ook positief werken op het vertrouwen van de teler. De Franse suikercoöperatie Tereos – de tweede grootste van de wereld – ziet dat haar leden zich ook de komende jaren aan de teelt verbinden.

In een verklaring over de afgelopen campagne laat Tereos weten dat 99,5% van hun ledentelers zich opnieuw vastleggen om voor 5 jaar suikerbieten te telen. Een beetje bijzonder is dat wel. De grote Europese suikerproducent bevond zich niet zo lang geleden nog in zwaar weer. Ook wachten telers nog op de definitieve uitbetalingsprijs.

Moddergooien binnen coöperatie
Op het hoogtepunt van de suikercrisis rommelde het flink bij de Fransen. Na Südzucker is Tereos de grootste suikerproducent ter wereld. Om die positie te verwerven stak het zich in miljardenschulden, tot groot ongenoegen van de ledentelers. In april 2019 diende 8 bietentelers zelfs een klacht in bij de dienst terrorismebestrijding in Parijs. Tereos zou volgens hun de boerenbedrijven terroriseren. Tereos handelde direct door een aanklacht van smaad in te dienen.

Eind november was er opnieuw onvrede. Deze keer ging het om een aanpassing in het boetesysteem, die in werking treedt wanneer een teler te weinig levert. Wie zijn verplichtingen niet nakomt, heeft een boete van duizenden euro’s aan de broek hangen. Deze insteek kunnen de bietentelers slecht verwerken. Des te meer omdat de definitieve prijs over 2019 nog niet bekend is.

Nog altijd geen prijs
In december 2018 betaalde Tereos €12,50 per ton uit. In maart volgde nog eens €6,50. De voorlopige prijs zit daarmee op €19 per ton. Beloofd is dat minimaal €25 wordt uitgekeerd. Telers wachten nog altijd op het restant en hebben daardoor naar eigen zeggen grote problemen met de cashflow.

In die donkere zomer van 2018 bereikte de Europese spotprijs voor witte suiker een niveau van €300 per ton. Begin 2020 is dit niveau gestegen tot een top van ruim €400. Sinds het najaar weet de suikermarkt internationaal steeds opnieuw een plus te maken. Het resultaat van Tereos reflecteert dit. De coöperatie presenteert over het derde financiële kwartaal een Ebitda-resultaat van €122 miljoen. Een plus van 135% met de periode ervoor. Dit is bijna volledig aan de suikerprijsstijging te wijten. Naast een stijging in Europa bijvoorbeeld ook voor de ethanolmarkt in Brazilië.

Recordcampagne
De campagne bij Tereos verliep afgelopen jaar goed. Gemiddeld behaalde telers een opbrengst van 88 ton per hectare, wat in lijn met het 5-jarig gemiddelde ligt. De verschillen tussen telers zijn door droogte en wateroverlast echter groot: 82,1 tot 91,5 ton per hectare. Tijdens de campagne regende het 100 dagen, waardoor nog altijd niet alle bieten zijn gerooid in Frankrijk. Nog niet gerooide bieten kunnen als verloren worden beschouwd. In totaal verwerkten de 9 fabrieken van Tereos 18 miljoen ton bieten in 125 dagen. Dat is een record.

Ook heeft het bedrijf zijn eerste campagne voor biologische bieten achter de rug. Rond Attin, in Noord-Frankrijk, werd 200 hectare biobieten geteeld als proef. Daar is de coöperatie goed over te spreken. Het gaat dan ook in 2020 verder met de teelt. Het bestuur is positief over de suikermarkt in Europa en wereldwijd. Zowel op het vlak van geraffineerde suiker als ethanol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden