Wouter van Bernebeek

Nieuws Agroweer

Noodweer teistert Groningse boerderijen

29 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

Kapot gehagelde (stal)daken en omgewaaide rijen bomen. Het resultaat van hagelstenen van 2-4 centimeter en valwinden tot 150 kilometer per uur die zaterdag een gebied van Assen tot aan de Duitse grens in Oost Groningen in meer of mindere mate teisterde.

Vlakbij de Duitse grens viel in korte tijd meer dan 30 millimeter regen. Volgens meteoroloog en onweersbuienspecialist Wouter van Bernebeek was het onweerscomplex uitzonderlijk in omvang.

Vanwege het heftige weer werd de code oranje actief, waarmee het KNMI waarschuwt voor extreem weer. Code oranje betekent grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Aan het begin van de avond werd dat veranderd in code geel, net als in Drenthe en Overijssel en enige tijd later in 'normaal', code groen.

Op Internetfora van zogenaamde 'stormjagers' die van het bestuderen en fotograferen van onweersbuien hun hobby maken, is een scala aan spectaculaire foto's te zien. Vaak met akkerbouwgewassen zoals aardappelen, bieten en graan op de voorgrond.  

Hoeveel boerenbedrijven getroffen zijn door het noodweer is nog niet duidelijk. De radarbeelden van zaterdagmiddag laten zien dat het om een relatief groot gebied gaat van 10-20 kilometer breed en een spoor dat tientallen kilometers lang is, van Assen, via Veendam tot in het Oldambt.

Cors Onnes uit het Groningse Oldambt is een van de getroffen telers. Hij meldt op Twitter dat hij veel schade heeft in bietenpercelen maar ook in graangewas, waar de korrel uit de aar is gehageld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden