Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Corona houdt invloed op liquiditeit akkerbouwer

27 Oktober 2020 - Kimberly Bakker

Akkerbouwbedrijven ondervinden nog steeds de gevolgen van de coronacrisis, zo toont de liquiditeitsmonitor van ABN Amro aan. De gemiddelde stand op de lopende rekening is richting het einde van het derde kwartaal gedaald naar €4.000. Dit is nog altijd €1.300 meer dan vorig jaar in dezelfde periode.

Met name de vraaguitval in de fritesaardappelen heeft geleid tot lagere inkomsten, zo blijkt uit de liquiditeitsmonitor (een samenwerking tussen ABN Amro, Wageningen University & Research en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). In totaal waren de bijschrijvingen in het derde kwartaal €20.000 lager dan vorig jaar. Dat de liquiditeit op de bedrijven nog altijd hoger ligt dan vorig jaar komt onder andere door een vervroegde uitbetaling van de betalingsrechten door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Akkerbouwbedrijven ontvingen in juli al een voorschot van ruim €12.000, terwijl de totale uitbetaling doorgaans pas plaatsvindt in december.

Minder investeringen
Daarbij is de liquiditeitspositie ook positief beïnvloed door een afname in investeringen en hebben akkerbouwers minder belasting betaald. Dat laatste kan te maken hebben met het aanvragen van uitstel van betaling (een van de coronamaatregelen vanuit de overheid). Ook hebben verschillende banken besloten om aflossingen, en in sommige gevallen ook de rentebetalingen, uit te stellen tot 1 oktober. De uitgaven lagen hierdoor €34.000 lager dan een jaar eerder. Door bovengenoemde maatregelen is de liquiditeitspositie op peil gebleven.

Op de langere termijn moeten deze belastingen en financieringslasten uiteraard alsnog betaald worden, waardoor een daling in de liquiditeit te verwachten is. Daarnaast zullen de uitbetalingen van RVO.nl in de maand december lager zijn, omdat een gedeelte al uitbetaald is in juli. Hier staat nog wel tegenover dat een aantal akkerbouwers nog een uitkering zullen ontvangen vanuit het noodfonds voor de fritesaardappelen.

Wat te verwachten?
Hoewel de prijsontwikkelingen van uien en suiker wat gunstiger zijn dan vorig jaar, zijn de aardappelprijzen juist fors lager. Maar, omdat de oogst van veel akkerbouwgewassen nog volop gaande is, meldt ABN Amro dat het lastig is een goede voorspelling te doen van de liquiditeitspositie van de akkerbouwers. Wat in elk geval een grote rol zal spelen, is dat de afzet van akkerbouwproducten zeer afhankelijk gaat zijn van de ontwikkelingen op het gebied van corona. Zo zijn de voorraden van ingevroren frites groot, wat ongunstig is voor de prijs van vrije aardappelen.

Daarnaast zorgt het laatste kwartaal van het jaar normaal gesproken voor een toename in de liquiditeit. Echter, door de prijsontwikkeling en lagere uitbetaling door RVO.nl (gemiddeld nog zo'n €18.000 per bedrijf) gaat de bijschrijving naar verwachting lager uitvallen dan vorig jaar in de laatste maand van het jaar. Daarentegen worden op de granenmarkt nu records gebroken en zijn de opbrengsten van uien en peen redelijk tot goed te noemen. Deze ontwikkelingen kunnen de daling bij fritesaardappeltelers wat dempen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden