Shutterstock

Nieuws BB Biologisch

Kerst kietelt biologische markten nog niet

16 December 2020 - Redactie Boerenbusiness

De kerst heeft vooralsnog geen aanstekelijke werking op de markten voor biologische aardappelen, peen en uien. Weliswaar resulteren de aanstaande feestdagen in iets meer vraag naar biologische uien, maar dit heeft weinig effect op de prijs.

Dit laten de DCA Indicatieprijzen voor deze biologische producten zien, die DCA-Markets sinds vorige week samenstelt. Deze weerspiegelen over het algemeen een stabiele markt voor biologische aardappelen, uien en peen zien. De lockdown in Nederland heeft daarin vooralsnog weinig effect. Het hamstereffect, zoals te zien was bij de eerste lockdown afgelopen voorjaar, blijft nu achterwege. Zo zijn in ieder geval de eerste tekenen.

Gelijke prijsrange in biologische uien
Handelaren in biologische uien zien in de aanloop naar kerst wel iets meer vraag in de markt naar biologische uien. Dit betekent echter niet dat kopers er ook meer voor over hebben. De grovere uien (meer dan 60% grof) veldgewas af Nederlands bedrijf noteren prijzen van €32 tot €35 per 100 kilo. De prijzen voor de minder grove uien (>30%) noteren op min of meer hetzelfde prijsniveau. Hiermee is de prijsrange van deze noteringen gelijk aan die van vorige week.

Grotere vraag peen verwacht
In biologische peen is er in ieder geval niets te merken van een oplopende vraag. Die wordt wel verwacht aan het begin van het jaar, maar deze week noteert peen ongewijzigd. De DCA indicatieprijzen veranderen ook niet en zijn net als vorige week van €25 tot €30 per 100 kilo voor goede kwaliteit B-peen/schaaltjespeen. Ter vergelijk: de DCA notering voor gangbare B-peen kwam afgelopen vrijdag uit op €13. Ook daar is er weinig prijsbeweging overigens in de afgelopen weken.

Amper handel in tafelaardappelen
De markt voor tafelaardappelen kent ook een kleine lockdown. Er is weinig vraag naar biologische tafelaardappelen. Er komt dan ook amper handel tot stand op een niveau rond de €25 per 100 kilo voor zowel kruimige als vastkokende aardappelen.

Het beeld betreft dus een markt die rustig het jaar uit lijkt te kabbelen, waarin wordt gewacht op vraag uit het buitenland. Die gaat volgens velen toch echt begin volgend jaar komen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden