Shutterstock

Nieuws BB Biologisch

Biologische markten wachten af

30 December 2020

Er heerst nog altijd een rustige sfeer op de biologische markt voor zowel peen, uien als aardappelen. Duidelijk is dat er dit jaar geen sprake is geweest van een zogenoemde 'Kerstpiek' of 'Nieuwsjaarspiek'. Toch lijkt het sentiment voor uien iets te kantelen. Wat laten de DCA-indicatieprijzen zien?

Terwijl vorige week gesproken werd over uienprijzen tussen de €32 en €35, is de verwachting nu dat het product voor die prijs vastgehouden wordt in afwachting op betere tijden. Het omslagpunt ligt volgens diverse insiders deze week in de buurt van €40, al melden zich nog geen kopers voor die prijs. Dit omdat, als het gaat om biologische uien, er nog genoeg partijen in de markt te krijgen waar iets aan mankeert. Voor biologische uien van goede kwaliteit wordt een hogere prijs gevraagd. 

Volgens insiders kan dit 'om elkaar heen draaien' nog weleens een tijdje duren, omdat kopers geen druk voelen. De markt bevindt zich dus ergens tussen de €35 en €40 per 100 kilo voor goede kwaliteit en levering binnen 3 weken. 

Onveranderde peenmarkt
De markt voor biologische peen toont deze week een onveranderd beeld. De prijsrange bevindt zich daarom (net als vorige week) tussen de €25 en €30 per 100 kilo. Als er zo weinig handel is, is het moeilijk om te bepalen waar de markt komende periode heen beweegt. Als de vraag vanuit met name Duitsland toeneemt en wanneer telers kunnen wachten, dan zal er ruimte zijn om aan de bovenkant van de eerdergenoemde range handel te doen.

Wachten op vraag naar bio-aardappelen
Op de biologische markt voor aardappelen is het wachten op vraag. Ook hier betreft het dan vraag vanuit Duitsland. Echter, in tegenstelling tot de markt voor uien en peen is hier niet de verwachting dat de vraag snel op gang komt. "Kennelijk heeft men meer dan genoeg product", verzucht een handelaar. Zonder enige stimulans blijft de prijs deze week staan op zo'n €25 per 100 kilo voor zowel de vastkokende aardappelen als de kruimige aardappelen.

De verwachting is dat de markt voor bio-aardappelen voorlopig nog niet in beweging komt. Daarnaast hebben telers de luxe dat ze nog wel even kunnen wachten op betere tijden. Na de feestdagen zal ongetwijfeld weer meer activiteit komen op de markt, maar het is nog maar de vraag of de markt daarmee loskomt.

Een duidelijke uitleg over deze indicatieprijzen vind je hier: de biologische noteringen van DCA-Markets

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse biologisch

Kwaliteit dicteert de markt bij biologische peen

Analyse biologisch

Biologische markten blijven in evenwicht

Analyse biologisch

Vraag en aanbod beperkt op biologische peenmarkt

Analyse biologisch

'Biologische uienareaal neemt dit jaar licht toe'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden